Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Putin κράτησε τον λόγο του και προσέφερε ένα σημαντικό δώρο στην Κίνα – Ποιο είναι αυτό

O Putin κράτησε τον λόγο του και προσέφερε ένα σημαντικό δώρο στην Κίνα – Ποιο είναι αυτό
Τους δέκα μήνες του 2022, ο όγκος εμπορίου μεταξύ  Ρωσίας - Κίνας ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Οι ΗΠΑ μαζί με τους συμμάχους τους, έθεσαν στόχο να απομονώσουν τη Ρωσία πολιτικά και οικονομικά με αφορμή τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Έχει γίνει προφανές τώρα ότι ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί και η Ρωσία εξακολουθεί να παραμένει ενεργή και ο ρόλος της είναι καταλυτικός στη διεθνή πολιτική σκηνή, αναφέρει η κινεζική ιστοσελίδα Baijiahao.
Η Κίνα προκάλεσε επίσης τη Δύση υποστηρίζοντας τη Ρωσική Ομοσπονδία.
Ο Putin δεν έχει απογοητεύσει την Κίνα, για την οποία μιλούσε πάντα θερμά.

Αμοιβαία εμπιστοσύνη

Κατά τη διάρκεια συνάντησης της Διεθνούς Λέσχης Συζήτησης Valdai τον Οκτώβριο 2022, σημείωσε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει τον κινεζικό λαό ως στενό φίλο, σεβόμενη τον πολιτισμό και τις παραδόσεις του.
Ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε επίσης ότι οι ρωσο-κινεζικές σχέσεις έχουν φτάσει σε πρωτοφανές επίπεδο αμοιβαίας εμπιστοσύνης και αναπτυξιακής αποτελεσματικότητας τα τελευταία χρόνια.
Σχολιάζοντας την ανάπτυξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο πρόεδρος της Ρωσίας σημείωσε πως μέχρι το τέλος του έτους «θα φτάσουμε σε νέα επίπεδα ρεκόρ».
Από την πλευρά του και ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping τήρησε την υπόσχεσή του.

Το δώρο


Σήμερα, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος εξωτερικός εμπορικός εταίρος της Ρωσίας.
Τους δέκα μήνες του 2022, ο όγκος εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών ξεπέρασε τα 150 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αυτός ο αριθμός είναι μεγαλύτερος από ό,τι για το σύνολο του 2021.
Μέχρι το 2024, ο εμπορικός κύκλος  μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να φθάσει τα 220 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Κίνα ενδιαφέρεται να αναπτύξει δεσμούς με τη Ρωσία και οι προαναφερθέντες αριθμοί αποτελούν το δώρο που έδωσε η Ρωσία στην Κίνα στα τέλη του 2022, καταλήγει το δημοσίευμα του Baijiahao.

...και το στρατιωτικό δώρο

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergei Lavrov δήλωσε ότι η κίνηση των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της Κίνας στην Ασία-Ειρηνικό οδήγησε σε αύξηση της στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου.
«Γνωρίζουμε πόσο σοβαρά αντιμετωπίζει η Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αυτές τις προκλήσεις (από το ΝΑΤΟ στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας), πόσο μάλλον στην Ταϊβάν και στα στενά της Ταϊβάν.
Καταλαβαίνουμε ότι αυτό το παιχνίδι με τη φωτιά από το ΝΑΤΟ σε αυτό το μέρος του κόσμου εγκυμονεί απειλές και κινδύνους για τη Ρωσική Ομοσπονδία», είπε ο Lavrov σε συνέντευξη Τύπου, σύμφωνα με το TASS.
Τα τελευταία χρόνια, οι ΗΠΑ ενίσχυσαν τη στρατιωτική τους παρουσία στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας και κοντά στην Ταϊβάν, και ορισμένοι από τους ευρωπαίους συμμάχους τους έχουν στείλει πλοία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Στρατιωτική συνεργασία

«Είναι τόσο κοντά στις ακτές και τις θάλασσές μας όσο και στο κινεζικό έδαφος.
Έτσι, η στρατιωτική μας συνεργασία με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας αναπτύσσεται.
Διεξάγουμε κοινές ασκήσεις, τόσο αντιτρομοκρατικές όσο και ασκήσεις εναέριας περιπολίας», είπε ο Lavrov.
Το ΝΑΤΟ έχει αναγνωρίσει την Κίνα ως «πρόκληση» για τη συμμαχία και έχει διακηρύξει ότι θα πρέπει να σφυρηλατήσει ισχυρότερες σχέσεις με χώρες της Ασίας-Ειρηνικού, συμπεριλαμβανομένης της Αυστραλίας, της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Ινδίας.
Η οικοδόμηση νέων συμμαχιών στην περιοχή είναι μια βασική πτυχή της στρατηγικής των ΗΠΑ κατά της Κίνας, όπως περιγράφεται από τη στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού της κυβέρνησης Biden.
Ο Lavrovn τόνισε ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ προσπαθούν να δημιουργήσουν μια «εκρηκτική κατάσταση» στην Ασία-Ειρηνικό και επεσήμανε το στρατιωτικό σύμφωνο AUKUS μεταξύ των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Αυστραλίας.
Στο πλαίσιο του AUKUS, η Αυστραλία αναμένεται να λάβει τεχνολογία για την ανάπτυξη πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και οι ΗΠΑ θα επεκτείνουν τη στρατιωτική τους παρουσία στη χώρα.
Η Κίνα έχει προειδοποιήσει προηγουμένως ότι οι προσπάθειες της κυβέρνησης Biden να οικοδομήσει συμμαχίες στην Ασία-Ειρηνικό θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια «τραγωδία» τύπου Ουκρανίας στην περιοχή.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσπάθησαν να δημιουργήσουν περιφερειακή ένταση και να προκαλέσουν σύγκρουση προωθώντας τη στρατηγική Ινδο-Ειρηνικού», δήλωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Wang Yi τον Απρίλιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης