Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πολύ δύσκολο σενάριο η αυτοδυναμία της ΝΔ – Οι 6 φόβοι Μητσοτάκη στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές

Πολύ δύσκολο σενάριο η αυτοδυναμία της ΝΔ – Οι 6 φόβοι Μητσοτάκη στο δρόμο για τις εθνικές εκλογές
Στην κυβέρνηση έχουν πάρει απόφαση να κινηθούν ως προς το χρόνο των εκλογών γύρω από το μήνα Απρίλιο
Η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές είναι ένα εξαιρετικά δύσκολο σενάριο έως ακατόρθωτο.
Το ξέρουν ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου εδώ και πολύ καιρό γι’ αυτό άλλωστε ο χρόνος των εκλογών πήγε πίσω και δεν πήγε ποτέ μπροστά. Εν πάση περίπτωση, στην κυβέρνηση έχουν πάρει απόφαση να κινηθούν ως προς το χρόνο των εκλογών γύρω από το μήνα Απρίλιο.
Οι δημοσκοπήσεις που βγαίνουν ως τώρα και δείχνουν μεγάλο προβάδισμα της ΝΔ και πιθανότητα αυτοδυναμίας στη δεύτερη κάλπη, γίνονται για ψυχολογικούς λόγους ή για σκοπούς συσπείρωσης.
Αυτά που φοβούνται στο κλειστό επιτελείο του Πρωθυπουργού είναι τα εξής:

1. Υπάρχει αντισυστημική ψήφος που δεν βρίσκουν οι δημοσκοπήσεις

Υπάρχει αντισυστημική ψήφος που δεν μετριέται στις δημοσκοπήσεις. Υπάρχουν πολίτες που μόλις ακούσουν στην άλλη γραμμή για δημοσκόπηση κλείνουν το τηλέφωνο. Στις δημοσκοπήσεις, επίσης, που γίνονται στο ίντερνετ ή μέσω mail οι ερωτήσεις είναι συγκεκριμένες, εμπεριέχουν τα κόμματα της Βουλής και συχνά αποκλείουν άλλα κόμματα. Άρα δεν δίνεται η συνολική εικόνα της ψήφου και του ψηφοφόρου.

2. Τεράστιες οι διαρροές στα δεξιά της ΝΔ – Μέσα στη Βουλή Κασιδιάρης

Η Νέα Δημοκρατία έχει μεγάλες διαρροές προς τα δεξιά. Σε βαθμό που θα ανεβάσει και τα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης αλλά και θα φέρει εντός της Βουλής το κόμμα του Κασιδιάρη, Έλληνες για την Πατρίδα. Σε δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Ελλάδα η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη. Δεύτερο κόμμα εμφανίζεται η Ελληνική Λύση αλλά και οι Έλληνες για την Πατρίδα. Η ακρίβεια και η ακριβή ενέργεια στους νομούς της Μακεδονίας-Θράκης μαζί με την ανεργία που εξακολουθεί να υπάρχει, έχει στρέψει δεξιότερα τον κόσμο. Σε πόλεις της νότιας Εύβοιας, στις εκλογές του 2019 δεύτερο κόμμα ήταν η Χρυσή Αυγή που τώρα που θα πάνε με το κόμμα Κασιδιάρη. Στην Βόρεια Αττική, η ίδια κατάσταση.

3. Πλαφόν και κυρώσεις θα φέρουν νέες αυξήσεις στην ενέργεια

Η δυσαρέσκεια του κόσμου για την ακρίβεια, για το ακριβό πετρέλαιο και το φυσικό αέριο – το οποίο κάποτε επιδοτούσαμε- είναι δεδομένη αντί κυβερνητική ψήφος. Και ως τώρα δεν την εξέφραζε δυνατά γιατί είχαμε ένα ήπιο φθινόπωρο με μέτριες θερμοκρασίες. Η εικόνα το επόμενο τρίμηνο θα αλλάξει φυσικά. Πρώτον διότι με το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 ευρώ, η Ρωσία θα σταματήσει να πουλάει σε κάποιες χώρες και θα αυξηθεί η τιμή του εκ νέου και σαν ντόμινο αυτό θα διατηρήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Με θύμα και τη χώρα μας. Και δεύτερο διότι ο καιρός πλέον χαλάει.

4. Επτακομματική Βουλή και οριακή αυτοδυναμία ίσον πολιτική αστάθεια

Ένα μπει στην Βουλή μέσα το κόμμα Κασιδιάρη που είναι πολύ πιθανό σενάριο – εκτός αν κατατεθεί τροπολογία που θα το απαγορεύει- τότε μιλάμε για 7 κομματική Βουλή. Ακόμα και αυτοδυναμία να πάρει η ΝΔ, θα έχει το ισχνό νούμερο των 151 βουλευτών. Μια πλειοψηφία που θα τρεμοπαίζει ανάλογα τις διαθέσεις του κάθε βουλευτή. Μία τέτοια κυβέρνηση δεν θα μπορεί να παίρνει δύσκολες αποφάσεις.
Και δεδομένου ότι στην ΝΔ υπάρχουν πλέον πολλοί τεχνοκράτες, κεντρώοι, πρώην πασόκοι κτλ, μια τέτοια κυβέρνηση δεν θα μακροημερεύσει.

5. Προσέγγιση πάλι στο ΠΑΣΟΚ αλλά ο Ανδρουλάκης θα ζητήσει παραίτηση Μητσοτάκη

Η ομολογία Μητσοτάκη ότι θα προσεγγίσει και πάλι το ΠΑΣΟΚ διότι ο «χρόνος όλα τα γιατρεύει» δείχνει το μέλλον και μας προϊδεάζει για το τι θα γίνει. Aν ο Πρωθυπουργός ήταν σίγουρος για την αυτοδυναμία δεν θα έπαιζε αυτό το χαρτί. Ο ίδιος έχει σταματήσει να επικρίνει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Αντιθέτως, έφερε ένα νομοσχέδιο για ΕΥΠ και παρακολουθήσεις, σχεδόν στα μέτρα του ΠΑΣΟΚ.
Το ζήτημα είναι ότι μετά το ζήτημα των υποκλοπών, που εξακολουθεί να είναι στο σκοτάδι, ο Ανδρουλάκης δεν μπορεί να εμπιστευτεί τον Μητσοτάκη. Εάν συνεργαστεί θα ζητήσει πρόσωπο κοινής αποδοχής για Πρωθυπουργό.

6. Καραμανλής- Σαμαράς άφησαν επίτηδες να διαρρεύσει η συνάντησή τους- Έστειλαν μήνυμα

Η ΝΔ παρόλο που είναι πρώτο κόμμα, μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, έχει σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα με τους Καραμανλή-Σαμαρά να έχουν κάνει γνωστή την αντίρρησή τους για την τροπή που παίρνει το κόμμα. Αν δεν θέλανε να στείλουν μήνυμα με την νέα συνάντησή τους, απλά δεν θα άφηναν να γίνει γνωστή.
Ούτε θα άφηναν να τραβηχτούν φωτογραφίες. Έστειλαν μήνυμα σαφές ότι θα λειτουργήσουν ως θεματοφύλακες της ΝΔ. Τα θέματα αυτά θα αρχίσουν μετά τις εκλογές.

Μαξιμιλιανός
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης