Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση γύρω από τις 920 μονάδες με θετική ψυχολογία

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Συσσώρευση γύρω από τις 920 μονάδες με θετική ψυχολογία
Σχετικά Άρθρα

ΑΓΟΡΑ: Ήπια πτωτικά άνοιξαν οι αγορές της Ευρώπης. Σταθεροποιητικές τάσεις στα πρώτα λεπτά για το Γενικό Δείκτη. Στάση αναμονής από τους επενδυτές. Δεν αποκλείονται κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, λένε οι αναλυτές αλλά είναι καλή η επενδυτική ψυχολογία και πολλές μετοχές από τον FTSE 25 που έχουν υποαπόδοση μπορούν να βάλουν πλάτη, την ώρα που κάποιες θα παίρνουν τις απαραίτητες ανάσες. Δεν παρατηρούνται κινήσεις που να ξεχωρίζουν κάποιες μετοχές. Χαμηλός ο τζίρος.

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Καθημερινά διαβάζουμε διαφορετικές εκτιμήσεις. Σήμερα υπάρχουν αναφορές ότι πρέπει να παραμείνει η ΕΚΤ προσηλωμένη στο στόχο και να συνεχίσει τις προσπάθειες γιατί μπορεί οι ελπίδες για υποχώρηση του πληθωρισμού να αποδειχθούν πρόωρες. Οι ενεργειακές τιμές ενισχύονται και πάλι.

ΤΑΚΤΙΚΗ: Το πως παρακολουθεί ο καθένας την αγορά καθορίζεται από διάφορους παράγοντας. Αν επιλέγαμε όλοι τον ίδιο δρόμο δε θα υπήρχαν οι αγορές. Οι διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις δημιουργούν μία αγορά. Η στήλη είναι επικεντρωμένη στο σήμερα και βλέπει το μέλλον κάθε εταιρείας μέσα από τα αποτελέσματα που δημοσιεύει. Εταιρεία με ζημιές επί σειρά ετών, δε θεωρούμε ότι μπορεί να γίνει εταιρειάρα. Επιχειρηματίες που αμείβονται παχυλά, παίρνουν μπόνους και δίνουν ζημιές στο μέτοχο, δεν θεωρούμε ότι ξαφνικά θα αλλάξουν και θα χρυσώσουν τους μετόχους τους. Εξακολουθούμε να προσεγγίζουμε τις εταιρείες με βάση την κερδοφορία τους. Δεκάδες οι φθηνές μετοχές.

Φυσικά και οι μετοχές δεν ακολουθούν την πορεία των αποτελεσμάτων, αφού όπως γράφουμε παραπάνω οι επενδυτές δεν βλέπουν όλοι το ίδιο. Επίσης είναι και η «διαφήμιση» που κάνουν κάποιοι στα χαρτιά τους, ενώ άλλοι κρύβονται και δεν ενδιαφέρονται για τη μετοχή τους. Και σε μία μικρή αγορά όπως η δική μας με 500-600 επενδυτές ημερησίως, δυστυχώς, αν ο επιχειρηματίας δεν ασχοληθεί, η μετοχή δεν πάει μόνη της πάνω.

ΦΘΗΝΕΣ ΜΕΤΟΧΕΣ: Δεκάδες παραμένουν σε εξευτελιστικά επίπεδα, περιμένοντας τους επενδυτές να «αρπάξουν» την ευκαιρία. Βλέπουν τα τρένα να περνάνε και να προσπερνάνε. Άλλες κι άλλες ενισχύονται και αυτές τίποτα. Θα έρθει και η σειρά τους. Πόσο καιρό έκανε η Μυτιληναίος ή η Motor Oil για να ξεκολλήσουν και να δουν μια πιο δίκαιη αποτίμηση; Θυμάστε που έτρεχε π.χ. η ΔΕΗ και η Μυτιληναίος ήταν κολλημένη; Που η Motor Oil δεν μπορούσε να φύγει από τα 8 ευρώ και δεν αγόρασε ούτε η ίδια η εταιρεία;

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Στο τέλος του τρίτου τριμήνου είχε εγκατεστημένη ισχύ 895,3MW και περιμένει 1,225 GW στις αρχές του 2023 και 3,3GW το 2025. Στα 151 εκατ. ευρώ από 106,1 εκατ. ευρώ τα προσαρμοσμένα EBΙTDA. Στο 3,1% το μέσο κόστος δανεισμού. Με μικρό όγκο και περιορισμένες απώλειες άνοιξε η μετοχή. Στα 12,60 ευρώ καις το +1,45% με χαμηλό όγκο και τους πωλητές να είναι λίγο χαμηλότερα από την τελευταία τιμή.

ΤΙΤΑΝ: Αδιανόητη η παραμονή του κάτω από 1 δισ. ευρώ.

JUMBΟ: Δείχνει πως θέλει να ξεκολλήσει…

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Μικρές ανάσες στα πρώτα λεπτά. Ήπια χαμηλότερα ΕΤΕ και ΕΥΡΩΒ. Σταθεροποιητικά η ΑΛΦΑ και η ΠΕΙΡ.

ΟΤΕ: Έχει κάνει μεγάλους όγκους στις τελευταίες συνεδριάσεις, αλλά μαζεύεται η προσφορά. Στα 14,87 ευρώ στο άνοιγμα.

MOTOR OIL: Νέα ανοδική κίνηση στο ξεκίνημα και δοκιμάζει ξανά τιμές πάνω από τα 20 ευρώ.

FLEXOPACK: Τσάμπα η μετοχή και με ελάχιστο δανεισμό. Βγάζει κέρδη, δίνει μέρισμα, δε σας ζητάει κάθε τόσο να βάλετε το χέρι στην τσέπη για ΑΜΚ, αλλά οι επενδυτές την αγνοούν. Μόλις μειώθηκαν λίγο τα κέρδη την ξεπουλούσαν. Τώρα που είναι εξαιρετικά για να δούμε τι θα πράξουν.

PRODEA: Στα 5,71 ευρώ η εσωτερική αξία της μετοχής. Μεγάλο το premium με το οποίο διαπραγματεύεται η μετοχή. Άνοιξε στα 7,90 ευρώ και στο -9,20% και πάλι είναι μεγάλο το premium. Συνηθισμένες οι ακραίες κινήσεις στη μετοχή λόγω περιορισμένης διασποράς. Συνήθως κλείνει στα 8,70 ευρώ.

INTRAKAT: Μέρισμα από τη χρήση του 2024 διαβάζουμε…

ΟΛΘ: Οι πληροφορίες μας λένε πως αν και δεν μπορεί κάποιος να προεξοφλήσει τι θα κάνει ο βασικός μέτοχος, ο Ιβάν Σαββίδης εδώ έχει σημαντική δραστηριότητα. Μπορεί λόγω πολέμου ή και νωρίτερα της πανδημίας να μην έχει δια ζώσης συναντήσεις, έχει όμως συχνή επικοινωνία με τον επικεφαλής της διοίκησης.

MEVACO: Το τρίτο τρίμηνο έδωσε κέρδη προ φόρων και τόκων 1,17 εκατ. ευρώ από 643 χιλ. ευρώ και το εννεάμηνο 2,9 εκατ. ευρώ από 1,53 εκατ. ευρώ. Πολύ δυνατά πήγε η εταιρεία, αν και βλέπουμε μία σημαντική αύξηση υποχρεώσεων αλλά όχι δανειακών. Ο καθαρός δανεισμός είναι αρνητικός, ενώ έχουν αυξηθεί σημαντικά αποθέματα και απαιτήσεις. Λογικά στα επόμενα τρίμηνα θα δούμε να βελτιώνονται αυτές οι γραμμές.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης