Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden: Θα μιλήσω με Putin, μόνο εάν αναζητεί ένα τέλος στον πόλεμο – Macron: Δεν ζητώ από τους Ουκρανούς να συμβιβαστούν

Biden: Θα μιλήσω με Putin, μόνο εάν αναζητεί ένα τέλος στον πόλεμο – Macron: Δεν ζητώ από τους Ουκρανούς να συμβιβαστούν
Ο Biden υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ»
Σχετικά Άρθρα

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden δήλωσε την Πέμπτη (1/12/2022) ότι είναι «έτοιμος» να συνομιλήσει με τον Ρώσο ομόλογο του Vladimir Putin, μόνο εάν ο τελευταίος «αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο» στην Ουκρανία.
«Είμαι έτοιμος να μιλήσω με τον Putin εάν αναζητεί έναν τρόπο για να βάλει τέλος στον πόλεμο. Δεν το έχει κάνει ακόμη, είπε ο Biden κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Emmanuel Macron.
Ο Biden υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε συζήτηση με τον Ρώσο πρόεδρο θα γίνει «κατόπιν διαβούλευσης με τους Γάλλους φίλους μας και το ΝΑΤΟ».
«Θα παραμείνουμε ενωμένοι για να αντιταχθούμε στην αγριότητα της Ρωσίας στην Ουκρανία», δήλωσε επίσης ο 80χρονος πρόεδρος των ΗΠΑ, καθώς η σύγκρουση εισέρχεται στον 10ο μήνα της και κυρίως σε μια σκληρή χειμερινή περίοδο.
Ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε από την πλευρά του ότι «δεν θα προέτρεπε ποτέ τους Ουκρανούς να δεχθούν έναν συμβιβασμό που θα ήταν απαράδεκτος για αυτούς» σε σχέση με τη ρωσική επίθεση, γιατί αυτό δεν θα μπορούσε να επιτρέψει την οικοδόμηση «διαρκούς ειρήνης».
Ο Macron ευχαρίστησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για τη βοήθεια που παρέχουν στο Κίεβο και προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε εγκατάλειψη της Ουκρανίας θα έθετε σε κίνδυνο, κατά τη γνώμη του, την παγκόσμια σταθερότητα.

«Η Ρωσία υπόλογη για εγκλήματα πολέμου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden και ο Γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron δεσμεύτηκαν να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για «ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου» στην Ουκρανία, ανέφεραν οι δύο ηγέτες σε ανακοίνωση που εξέδωσαν μετά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο.
Οι δύο ηγέτες επανέλαβαν «τη σταθερή αποφασιστικότητά τους να καταστήσουν τη Ρωσία υπόλογη για ευρέως τεκμηριωμένες θηριωδίες και εγκλήματα πολέμου, που διαπράχθηκαν τόσο από τις τακτικές ένοπλες δυνάμεις της όσο και από συμμάχους τους, συμπεριλαμβανομένων μισθοφόρων», υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Παράλληλα Biden και Macron τόνισαν πως ΗΠΑ και Γαλλία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν την Ουκρανία για «όσο χρειαστεί».
Οι δύο πρόεδροι «επιβεβαιώνουν εκ νέου τη συνεχή υποστήριξη των χωρών τους στην Ουκρανία» και δεσμεύτηκαν ιδίως να της παρέχουν «πολιτική, ασφάλεια, ανθρωπιστική και οικονομική βοήθεια για όσο διάστημα είναι απαραίτητο».

Η τελετή υποδοχής

Η τελετή υποδοχής του γαλλικού προεδρικού ζεύγους τα είχε όλα: 21 κανονιοβολισμούς, εθνικούς ύμνους, μια στρατιωτική μπάντα… υπό τον χειμωνιάτικο ήλιο της Ουάσινγκτον.
Ενώ κατευθύνονταν προς το Οβάλ Γραφείο, για τις συνομιλίες τους πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ο Γάλλος πρόεδρος θεάθηκε να βάζει το χέρι στον ώμο του Biden.
«Είναι σημαντικό» να συνεργαστούν στενά οι δύο χώρες για να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία «στις οικονομίες και τους πολίτες μας», σημείωσε ο Macron.
Ο 80χρονος Δημοκρατικός Βiden δηλώνει έτοιμος να συσφίξει τις σχέσεις των ΗΠΑ με τους παραδοσιακούς συμμάχους τους, ο «παλαιότερος» εκ των οποίων είναι η Γαλλία, σύμφωνα με τη διατύπωση της Ουάσινγκτον.

Τα αγκάθια

Με τον Macron ωστόσο, τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καλά: τον Σεπτέμβριο του 2021 οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μια νέα στρατιωτική συμμαχία με τη Βρετανία και την Αυστραλία, η οποία στερούσε από τη Γαλλία μια κολοσσιαία σύμβαση για την πώληση υποβρυχίων.
Ο Biden, χωρίς να αναθεωρήσει την απόφασή του, παραδέχτηκε στη συνέχεια ότι επρόκειτο για μια «αδέξια» κίνηση και έκανε τα πάντα για να κατευνάσει τον Μacron, μια διαδικασία που, σύμφωνα με τους αναλυτές, κορυφώθηκε με την υποδοχή του στον Λευκό Οίκο.
Στην επίσκεψη αυτή αναμένεται ότι οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν και άλλες διαφορές τους.
Την Τετάρτη (30/11), ο Macron εξέφρασε με έντονο ύφος τη λύπη του για τις «υπερβολικά επιθετικές» οικονομικές αποφάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ απέναντι στις ευρωπαϊκές εταιρείες.
Ο Biden θέλει να δώσει νέα ώθηση στην αμερικανική βιομηχανία και να καθησυχάσει τη μεσαία τάξη.
Για τη Γαλλία, ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί το γιγαντιαίο πρόγραμμα επενδύσεων, ο «Νόμος περί μείωσης του πληθωρισμού» που προώθησε ο Λευκός Οίκος και προβλέπει μεταξύ άλλων την επιχορήγηση της βιομηχανίας ηλεκτρικών αυτοκινήτων, εφόσον τα οχήματα αυτά κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης