Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πυρ ομαδόν κατά Μητσοτάκη για το νέο ΕΣΥ - Τσίπρας: Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο - Παρέμβαση Ανδρουλάκη

Πυρ ομαδόν κατά Μητσοτάκη για το νέο ΕΣΥ - Τσίπρας: Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο - Παρέμβαση Ανδρουλάκη
Αιχμηρή παρέμβαση Τσίπρα στη Βουλή και δήλωση Ανδρουλάκη
Σχετικά Άρθρα
Σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις προκαλεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά τις αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
Με παρέμβασή του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ κατηγόρησε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για ιδεοληψία, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι μισεί οτιδήποτε δημόσιο.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του τονίζει ότι το νομοσχέδιο αποδιαρθρώνει πλήρως το ΕΣΥ.
Σύσσωμη η αντιπολίτευση τάσσεται κατά του νέου νομοσχεδίου.

Α. Τσίπρας: Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο

Για «υποκρισία», «δογματισμό» και «νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ΕΣΥ.
Ο Αλ. Τσίπρας εξαπέλυσε κατά μέτωπον επίθεση στον πρωθυπουργό υποστηρίζοντας πως επιχειρεί να ιδιωτικοποιήσει τη λειτουργία του ΕΣΥ, όπως επιχείρησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης «πριν από 30 χρόνια», χωρίς όμως να το επιτύχει.«Το σημερινό νομοσχέδιο αποδεικνύει τη βαθιά δογματική και ιδεοληπτική προσέγγιση της κυβέρνησης Μητσοτάκη και πόσο βαθιά υποκριτές υπήρξατε τις ημέρες της πανδημίας που μιλάγατε για ΕΣΥ», είπε χαρακτηριστικά και επανέλαβε την πάγια κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η ελληνική κυβέρνηση διατήρησε «τις νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες» της παρά το μάθημα της πανδημίας για «το ρόλον του κράτους και ειδικά του δημοσίου συστήματος υγείας», σε αντίθεση με άλλες κυβερνήσεις στον κόσμο που «αναθεώρησαν».
Όπως επισήμανε ο Αλ. Τσίπρας, η παράταξη της ΝΔ είχε αντιταχθεί στην πρωτοβουλία του Ανδρέα Παπανδρέου για τη δημιουργία του ΕΣΥ πριν από 40 χρόνια, ενώ επίσης «είχε επιχειρήσει ξανά πριν 30 χρόνια την έμμεση ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ με τη μετατροπή των εργασιακών σχέσεων σε μερικής απασχόλησης».
«Μισείτε οτιδήποτε δημόσιο. Και αγαπάτε παράφορα οτιδήποτε εμπεριέχει δυνατότητα ιδιωτικού κέρδους ακόμη και σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος» δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας για πολιτικές που «ανοίγουν τις πόρτες των νοσοκομείων» σε «κερδοσκόπους της υγείας» και «εμπόρους της ζωής», συνδέοντάς τες με την «παταγώδη αποτυχία» στη «διαχείριση της πανδημίας».

«Η κυβέρνηση δεν άλλαξε μυαλά, παρά την πανδημία»

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταλόγισε την κυβέρνηση ότι «δεν άλλαξε μυαλά» παρά τους 35.000 νεκρούς της πανδημίας που έχει «στην πλάτη της», επισημαίνοντας ότι ακόμα και σήμερα η «Ελλάδα είναι από τις χειρότερες στην ευρωπαϊκή ήπειρο και έχει ξεπεράσει σε νεκρούς ανά εκατομμύριο τη Βραζιλία του Μπολσονάρο».
«Όσο κι αν θέλει κανείς να συγκρατήσει την οργή του για το ψέμα, την απόκρυψη, τη μικροπολιτική, για τις δηλώσεις από το βήμα ότι δεν υπάρχουν μελέτες που να βεβαιώνουν ότι οι ασθενείς πεθαίνουν σε πρόχειρα κατασκευασμένες ΜΕΘ, είναι αδύνατον να αντισταθεί όταν σας βλέπει σήμερα εδώ αντί να κάνετε απολογισμό, αντί να απολογείστε, να συμπεριφέρεστε σα να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συμπλήρωσε: «Ό,τι είχατε σχεδιάσει πριν τη πανδημία, για την οριστική διάλυση του ΕΣΥ, συνεχίζετε ανενόχλητοι να το υλοποιήσετε αμέσως μετά».
«Δεν νοιάζεστε για τους πολλούς. Αυτή η αλήθεια αναβλύζει από κάθε πόρο της πολιτικής σας. Αν έχεις λεφτά θα μορφωθείς. Αν έχεις μέσο θα βολευτείς. Αν έχεις κομπόδεμα θα σωθείς», δήλωσε.
Αναφερόμενος στην ουσία του νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ διερωτήθηκε αν όντως η κυβέρνηση θεωρεί πως τη λύση στο υπό κατάρρευση ΕΣΥ «θα τη δώσει η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης» και «η θεσμοθέτηση της δυνατότητας για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ». Αναφέρθηκε, δε, και πάλι στη μείωση του υγειονομικού προσωπικού, τόσο σε σχέση με την περίοδο προ πανδημίας όσο και σε σχέση με πέρυσι, λόγω της απομάκρυνσης των ανεμβολίαστων, ενώ υποστήριξε πως η πλήρης αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν «είναι μόνο από θέση αρχών και αξιών» αλλά και με βάση την κοινή λογική.
Όπως είπε, για να φτάσει σε κάθε πολίτη η σύγχρονη ιατρική είναι αναγκαίο «ένα σύστημα υγείας που θα μπορεί να παρέχει τη δυνατότητα συνεργασίας εξιδεικευμένων γιατρών και υγειονομικών με τη συνέργεια ενός ικανού πλαισίου υποδομών πρωτοβάθμιας φροντίδας κατανεμημένο σε όλη τη χώρα». «Αυτό το δίκτυο που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση, δεν μπορεί παρά να είναι δημόσιο. Ακριβώς γιατί κανένας ιδιώτης δεν μπορεί να παρέχει τις υποδομές και τις συνέργειες που απαιτούνται, κατανεμημένες σε όλη την επικράτεια», εξήγησε, τονίζοντας παράλληλα τον στοιχειώδη ρόλο των δημόσιων υποδομών στην προληπτική ιατρική και των δημόσιων προγραμμάτων όπως αυτό του οικογενειακού γιατρού.
«Η σύγχρονη ιατρική δεν βασίζεται πια στον "καλό γιατρό", όπως γινόταν το 1950, το 1960, το 1970, αλλά στις καλές ομάδες γιατρών και νοσηλευτών πολλών και διαφορετικών ειδικοτήτων που συνεργάζονται και δεν αλληλοεξοντώνονται για να κυνηγήσουν τον πελάτη ή το φακελάκι», συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας.
«Για να μπορέσουμε, λοιπόν, να αξιοποιήσουμε τις τεράστιες δυνατότητες που μας δίνει η πρόοδος της επιστήμης, για να αντιμετωπίσουμε σωστά τα λοιμώδη νοσήματα, τις επιδημίες και τις πανδημίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, χρειαζόμαστε ισχυρά δημόσια συστήματα υγείας», είπε, υπογραμμίζοντας πως «δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ αυτά, τα λέει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας».
Στο πλαίσιο αυτό, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «με την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων των γιατρών του ΕΣΥ και την εισαγωγή του δικαιώματος άσκησης ιδιωτικής ιατρικής εντός ή και εκτός ΕΣΥ», αυτό που κάνει είναι να «γυρνάει την ιατρική της Ελλάδας στην εποχή 1950, του 1960, του 1970», «στο μοντέλο του καλού γιατρού», τον οποίο «θα έχει όποιος μπορεί να τον πληρώσει καλά».
«Καμιά ασφάλεια δεν υπάρχει όταν οι πολίτες αισθάνονται μόνοι και απροστάτευτοι από το κράτος σε μια δοκιμασία της υγείας τους. Όταν ο ασθενής χάνει την αξιοπρέπειά του», προσέθεσε, υπογραμμίζοντας πως «η κοινωνία σήμερα έχει ανάγκη περισσότερο από ποτέ ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ, όχι την οριστική του διάλυση». «Την ανασυγκρότησή του. Ένα νέο ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και προχώρησε σε μια παρουσίαση των πολιτικών που σκοπεύει να εφαρμόσει στον τομέα της δημόσιας υγείας μια «προοδευτική διακυβέρνηση» με στόχο «να φτάσουμε στο μέσο επίπεδο της Ευρώπης στις παροχές υγείας και πρόληψης».

Το όραμα του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ

Στο "όραμα" του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως είπε ο Αλ. Τσίπρας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων: η αύξηση της χρηματοδότησης του ΕΣΥ με 2 δισ. ευρώ από τον κρατικό Προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισ. από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναδιαμόρφωση του μισθολογίου του ιατρικού προσωπικού με εισαγωγικό μισθό στα 2000 ευρώ, η θεσμοθέτηση μηχανισμού αυτόματης προκήρυξης και κάλυψης των κενών θέσεων στο ΕΣΥ, η μονιμοποίηση του συνόλου του υγειονομικού προσωπικού που έδωσε και δίνει τη μάχη της πανδημίας, η πρόσληψη 5.000 μόνιμων υγειονομικών αμέσως και άλλων 10.000 σε ορίζοντα τριετίας, η ένταξη των υγειονομικών εργαζόμενων στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών, ο τριπλασιασμός των ΤΟΜΥ και γενικότερα η ενίσχυση όλων των μονάδων υγείας.
Αυτά δεσμευόμαστε να υλοποιήσουμε σε βάθος τετραετίας, αφού μια νέα προοδευτική κοινοβουλευτική πλειοψηφία, καταργήσει και πάλι, όπως συνέβη 30 χρόνια πριν, την απόπειρα ενός Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει και να καταργήσει το ΕΣΥ», δήλωσε, κλείνοντας ο Αλ. Τσίπρας ενώ τόνισε πως «και αυτό» το νομοσχέδιο «σύντομα θα μπει στο ντουλάπι της ιστορίας».

Ν. Ανδρουλάκης: Το νομοσχέδιο αποδιαρθρώνει πλήρως το ΕΣΥ

Ο Νίκος Ανδρουλάκης με δήλωσή του εξέφρασε τη πλήρη διαφωνία του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο που αφορά στους γιατρούς του ΕΣΥ και συζητείται στην Ολομέλεια της Βουλής.
«Το Εθνικό Σύστημα Υγείας αποτέλεσε μία από τις εμβληματικότερες μεταρρυθμίσεις με την υπογραφή του ΠΑΣΟΚ, γιατί έσπασε τις κοινωνικές ανισότητες προσφέροντας τις υπηρεσίες του σε όλους τους πολίτες» ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και υπογράμμισε:
«Μετά τη δεκαετή οικονομική κρίση και την πανδημία, αντί η κυβέρνηση να ενισχύσει το ΕΣΥ και την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, να δώσει κίνητρα για την αρτιότερη στελέχωσή του αλλά και να κατευθύνει γενναίους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης στην Υγεία ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, επιλέγει να φέρει ένα νομοσχέδιο με το οποίο διαφωνούμε κάθετα, γιατί αποδιαρθρώνει πλήρως το Εθνικό Σύστημα Υγείας».
Όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο «καταργεί την πλήρη και αποκλειστική απασχόληση των νοσοκομειακών γιατρών και μετατρέπει ένα δημόσιο και κοινωνικό αγαθό σε αντικείμενο της ιδιωτικής αγοράς, την ώρα που μέσα σε ένα ασφυκτικό περιβάλλον ανατιμήσεων και πληθωρισμού οι Έλληνες πολίτες καταβάλλουν τις τρίτες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία πανευρωπαϊκά, πίσω μόνο από τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής κατέκρινε έντονα την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας λέγοντας ότι «δείχνει ξεκάθαρα με κάθε ευκαιρία ότι προτεραιότητά της είναι η εξυπηρέτηση συμφερόντων, μικρών και μεγάλων, ακόμη και εις βάρος της ευημερίας των πολιτών».

Κουτσούμπας (ΚΚΕ): Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στη σημερινή του ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση του νομοσχεδίου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη απευθυνόμενος στην κυβέρνηση είπε: «Πάρτε πίσω τώρα και χωρίς πολλά-πολλά, το νομοσχέδιο-έκτρωμα που φέρατε για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη».
Επισήμανε ότι το νομοσχέδιο «έχει ήδη απορριφθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού και από σύσσωμο τον ιατρικό και υγειονομικό κόσμο» και εγκάλεσε την κυβέρνηση για «πρεμούρα» προκειμένου «να ξεπληρώσει τα γραμμάτια στα «κοράκια», στους μεγάλους κλινικάρχες και τα μεγάλα μονοπώλια της ιδιωτικής υγείας».
«Τέτοια είναι, αφού μαζί συντάξατε, συναποφασίσατε και συνδιαμορφώσατε αυτό το νομοσχέδιο» πρόσθεσε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.
Είπε ότι προκειμένου η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των μεγάλων αλυσίδων της ιδιωτικής υγείας δεν διστάζει να προσφύγει στη συκοφαντία και την καταστολή και κατήγγειλε τόσο την κλήτευση σε δίκη της προέδρου της Ομοσπονδίας Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, Αφροδίτης Ρέτζιου, «καθότι πρωτοστατούσε σε κινητοποίηση με σύνθημα "τώρα να δυναμώσει ο αγώνας για την υπεράσπιση της υγείας του λαού"», όσο και «την περικύκλωση από δυνάμεις των ΜΑΤ μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα των 50 νοσοκομειακών γιατρών που προχώρησαν πριν δύο μέρες σε συμβολική κατάληψη στο Υπουργείο Υγείας».
«Αν είχε συμβεί κανένα τροχαίο, το υποστελεχωμένο ΕΚΑΒ θα έφτανε πιο αργά.
Αν χρειαστεί χειρουργείο κάποιο παιδί στο "Παίδων" θα χρειαστεί να περιμένει έως και 3 χρόνια.
Αν επιχειρήσει κάποιος απ' αυτούς που κατάφεραν να γραφτούν στον "προσωπικό γιατρό" να κλείσει ραντεβού θα περιμένει μετά τον Φλεβάρη-Μάρτη και βλέπουμε» σημείωσε.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «αντιδραστική συνέχεια και ταυτόχρονα αντιδραστική τομή για τη δημόσια περίθαλψη» και σημείωσε ότι τα προβλήματα των δημοσίων νοσοκομείων τα έχουν δημιουργήσει, με όποιο μείγμα κι αν εφάρμοσαν στην πολιτική τους, όλες οι κυβερνήσεις.

Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο συνιστά «αντιδραστική τομή» για τους εξής λόγους:

α)Γιατί σε συνθήκες που οι λίστες των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων, των επεμβατικών και απεικονιστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία, σήμερα ξεπερνούν κάθε όριο, η διέξοδος του ραντεβού με το γιατρό στο ιδιωτικό ιατρείο ή στο ιδιωτικό κέντρο, θα γίνει αναγκαστικός μονόδρομος για χιλιάδες που θα βρεθούν στην ανάγκη.
β)Γιατί αφαιρείται ένα ακόμα εμπόδιο για να γίνουν εύκολη πελατεία στον ιδιωτικό τομέα, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη, ώστε να κερδοσκοπούν τα μεγάλα ιδιωτικά θεραπευτήρια.
γ) Γιατί, αν περάσει αυτό το έκτρωμα, καταδικάζονται οι ασθενείς, σε χαμηλότερου επιπέδου υπηρεσίες υγείας και σε επικίνδυνες συνθήκες περίθαλψης».

Αναφερόμενος, λεπτομερώς στις συνέπειες, για τα δημόσια νοσοκομεία, τους νοσοκομειακούς γιατρούς και τους ασθενείς, του 'Αρθρου 10 του νομοσχεδίου είπε ότι «ανατρέπει μία βασική αρχή συγκρότησης του ΕΣΥ, αυτή της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών».
«Σκοπός του νομοσχεδίου της κυβέρνησης είναι να αποκλείσει οποιαδήποτε μελλοντική στήριξη των κλινικών και των χειρουργείων με μόνιμο προσωπικό για να λειτουργούν με σύγχρονες συνθήκες» σημείωσε.
Χαρακτήρισε «διπλά επικίνδυνο» το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με αυτό το νέο νομοσχέδιο «θα βελτιωθεί το εισόδημα των γιατρών», αναφέροντας ότι «η διαμόρφωση αυτού του μισθολογίου, συνιστά καθαρό εκβιασμό προς τους γιατρούς που, λίγο ή πολύ τους λέει, "σου έδωσα τη δυνατότητα να βελτιώσεις τη θέση σου αρπάζοντας τα από τους ασθενείς…, αν δε τα πήρες δε φταίμε εμείς"».
Κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι με την εισαγωγή 10 άρθρων που αφορούν το μισθολογικό των γιατρών, «επιχειρεί να αξιοποιήσει το συγκεκριμένο μισθολόγιο, κυρίως για να αντιμετωπιστούν τα νομικά εμπόδια, προκειμένου να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του ΣτΕ που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις περικοπές των μισθών των γιατρών».
«Με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το κράτος σας παραδέχεται πως δε θα ενισχύσει το εισόδημα των γιατρών, των υγειονομικών, δε θα προχωρήσει σε αυξήσεις μισθών, δε θα εφαρμόσει άμεσα τις τελεσίδικες αποφάσεις του ΣτΕ και του Αρείου Πάγου για επαναφορά των μισθών στα προ μνημονίων επίπεδα, δε θα επαναφέρει τον 13ο και τον 14ο μισθό» είπε, προσθέτοντας ότι ομοίως «καμία κυβέρνηση δεν εφάρμοσε τις αποφάσεις» των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας γιατί ήταν…αντίθετα με τους "δημοσιονομικούς στόχους", τους οποίους ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ ψηφίσατε και υλοποιήσατε».
Ως προς το 'Αρθρο 7 που προβλέπει ότι «οι θέσεις που βγαίνουν «άγονες» θα προκηρύσσονται ως θέσεις μερικής απασχόλησης και θα καλύπτονται από ιδιώτες», επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «τα τεράστια κενά σε γιατρούς στα δημόσια νοσοκομεία αντί να καλυφθούν με προσλήψεις μόνιμων γιατρών, παραπέμπεται η λύση τους, εάν και εφόσον το επιλέξουν κάποιοι ιδιώτες γιατροί». «Η απασχόληση των ιδιωτών γιατρών εξ αντικειμένου θα μπαλώνει τρύπες. Οι ανάγκες, όμως, των ασθενών και των δημόσιων νοσοκομείων, είναι πάγιες και διαρκείς. Πώς λοιπόν θα καλύπτονται τις μέρες και τις ώρες της απουσίας των ιδιωτών γιατρών;» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το νομοσχέδιο είναι και «αντιδραστική συνέχεια» των προηγούμενων νόμων γιατί «έρχονται να προστεθούν στις αντιδραστικές αλλαγές που πέρασαν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις και επιδείνωσαν τους όρους περίθαλψης των ασθενών».
Είπε ότι σταθερή πυξίδα όλων των κυβερνήσεων ήταν «η υποστελέχωση των δημόσιων δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, όπου σιγά-σιγά εξαφανίστηκαν αυτές και το προσωπικό τους. Και έχουμε φτάσει στο σημείο, οι διάφοροι ιδιωτικοί όμιλοι να έχουν υποκαταστήσει όλες τις πρωτοβάθμιες διαγνωστικές πράξεις στη χώρα».
«Επί όλων των κυβερνήσεων, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο ιδιωτικός τομέας Υγείας θησαυρίζει, με τα μονοπώλια του κλάδου να ανοίγουν "μαγαζιά Υγείας" σαν τα μανιτάρια. Είναι άλλωστε στρατηγική τους συμφωνία» ανέφερε, ενώ μιλώντας για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι «δεν έχουν κανένα πρόβλημα οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, να είναι εμπόρευμα οι υπηρεσίες υγείας, πελάτες οι ασθενείς, έμποροι των υπηρεσιών οι γιατροί. Απλά, μας λένε ότι αυτό να γίνεται με βάση κανόνες και όχι με αθέμιτο ανταγωνισμό!!! "Πιάσε τ' αυγό και κούρευτο…"».
«Δεν είναι λύση για το λαό η παράλληλη ανάπτυξη του Ιδιωτικού επιχειρηματικού τομέα στην υγεία και του Δημόσιου με επιχειρηματικά κριτήρια και εμπορευματοποίηση των εργασιών του ή οι συμπράξεις τους» υπογράμμισε. Επικαλούμενος την εμπειρία της πανδημίας και της διαχείρισής της είπε ότι «απέδειξαν με τον πλέον ωμό τρόπο ότι η υγεία δε μπορεί να πουλιέται και να αγοράζεται. Απέδειξε ότι έχουν αποτύχει οι συνταγές της εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης». Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει ότι στη διάρκεια της πανδημίας «ο ιδιωτικός τομέας Υγείας δεν ήταν πουθενά σε ό,τι αφορά την περίθαλψη ασθενών COVID-19, κερδοσκόπησε όμως από τα τεστ και τη λοιπή νοσηρότητα».
Υπενθύμισε ακόμα ότι τα εμπορευματοποιημένα συστήματα Υγείας της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ιταλίας, κατέρρευσαν ένα-ένα, επειδή ακριβώς είχαν εφαρμοστεί αυτά που θέλει κι εδώ να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση: Δηλαδή, ενισχυμένο ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα Υγείας και δημόσιο τομέα με ενισχυμένα εμπορευματικά και επιχειρηματικά χαρακτηριστικά; Αυτό είναι άλλωστε το μείγμα που προωθεί και η στρατηγική για το "νέο ΕΣΥ", μέρος της οποίας είναι και το συγκεκριμένο νομοσχέδιο».
Ο Δ. Κουτσούμπας είπε ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του με τους μαχόμενους υγειονομικούς και καλεί «σε ανυποχώρητο αγώνα με ορίζοντα την πραγματική λύση που αποτελεί: Η κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στην υγεία, με την ανάπτυξη ενός αποκλειστικά κρατικού συστήματος υγείας που θα έχει ως κριτήριο την πλήρη και απολύτως δωρεάν πρόληψη, περίθαλψη, αποκατάσταση της υγείας του λαού». «Σε μια σχεδιασμένη ανάπτυξη της οικονομίας που θα καθορίζεται και θα ελέγχεται από μια γνήσια λαϊκή-εργατική εξουσία-διακυβέρνηση της χώρας.
Η υπόθεση της υγείας, η απόρριψη του νέου αντιδραστικού νομοσχεδίου για την υγεία, είναι υπόθεση της πάλης του λαού. Είμαστε στο πλευρό των γιατρών και νοσηλευτών που σήμερα απεργούν, διαδηλώνουν εδώ έξω από τη βουλή αυτή την ώρα, απαιτώντας να αποσύρετε αυτό το έκτρωμα και καλώντας τους βουλευτές όλων των πτερύγων να μην λερώσουν τα χέρια τους δίνοντας με την ψήφο τους την τελική χαριστική βολή στην υγεία» τόνισε καταλήγοντας στην ομιλία του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Κυρ. Βελόπουλος: Αποτύχατε στην πανδημία

Η κυβέρνηση απέτυχε στο ζήτημα της πανδημίας ανέφερε, μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου για την δευτεροβάθμια περίθαλψη και την ιατρική εκπαίδευση, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.
«Αποτύχατε πλήρως στη διαχείριση της πανδημίας. Τα lockdown επέφεραν ζημιά 40 δισ. ευρώ στην οικονομία ενώ έβλαψαν και την ψυχική υγεία των πολιτών», είπε ο κ. Βελόπουλος και συνέχισε:
«Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι τον Ιούνιο σταμάτησαν να δημοσιεύονται στοιχεία για το ποσοστό των διασωλημένων εμβολιασμένων. Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΔΥ (κατάθεση εγγράφου στα πρακτικά) για τα συνολικά ποσοστά θανάτων την περίοδο από Ιούνιο έως και την 2η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, οι ανεμβολίαστοι που κατέληξαν ήταν σε ποσοστό 24,6% και οι εμβολιασμένοι σε ποσοστό 75,4%! Δηλαδή οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν σε υψηλότερο ποσοστό, αναλογικά με το ποσοστό τους ως προς τον γενικό πληθυσμό. Και μην αρχίσετε τις δικαιολογίες για το ένα, το δεύτερο, το τρίτο εμβόλιο. Πείτε μας εδώ τώρα πόσα εμβόλια χρειάζεται να κάνει κάποιος για να γλιτώσει από την covid; Με την τακτική που ακολουθήσατε μήπως ανακόψατε τους θανάτους; Όχι. Δεν τους ανακόψατε. Η Ελλάδα κατατάσσεται στις 15 χειρότερες χώρες του κόσμου σε ποσοστό θανάτων από covid ανά πληθυσμό, βάσει επίσημων στοιχείων και παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες υπάρχει επιεικέστερος τρόπος μέτρησης».
«Η αποτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση της πανδημίας είναι αντικειμενική και η κατρακύλα διαρκής», υποστήριξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.

Γκάγκα: Στόχος μας η ενδυνάμωση του ΕΣΥ

Στόχος μας είναι ένα ενδυναμωμένο ΕΣΥ, τόνισε από την πλευρά της η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ασημίνα Γκάγκα, τοποθετούμενη στην Ολομέλεια της Βουλής, επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Δευτεροβάθμια περίθαλψη, ιατρική εκπαίδευση, μισθολογικές ρυθμίσεις για τους ιατρούς και οδοντιάτρους του Εθνικού Συστήματος Υγείας».
Επιδιώκουμε ένα ΕΣΥ που θα δουλεύει περισσότερες ώρες, που θα είναι πιο ελκυστικό για τους γιατρούς που θα μπορούν να φροντίσουν τους ασθενείς καλύτερα, είπε η κ. Γκάγκα.
Αναφερόμενη στην κριτική για τις διατάξεις που προβλέπουν τη δυνατότητα απασχόλησης γιατρών του ΕΣΥ στον ιδιωτικό τομέα (άρθρο 10), και την προκήρυξη θέσεων γιατρών ΕΣΥ, με καθεστώς μερικής απασχόλησης (άρθρο 7) είπε ότι «δεν είστε προοδευτικοί. Είστε οπισθοδρομικοί. Θέλετε να πάτε σε ένα σύστημα Υγείας που οργανώθηκε 40 χρόνια πριν. Σε ένα σύστημα υγείας που ήταν σε έναν άλλον κόσμο, με ασθενείς που είχαν άλλες ανάγκες, άλλη τεχνολογία και άλλες δυνατότητες».
 Ακολούθως και αφού αναφέρθηκε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης για τη δημόσια Υγεία, είπε ότι η ίδια έχει ήδη πάει σε 102 νοσοκομεία «και τις περισσότερες φορές κλαίω. Πάω στη Νίκαια και οι δομές είναι αδιανόητες. Σε πάρα πολλά νοσοκομεία, πραγματικά οι συνθήκες και για την εργασία των υγειονομικών, [..] και κυρίως για την νοσηλεία των πολιτών είναι απαράδεκτες για ένα κράτος ευρωπαϊκό, του 2022».
Για τις αντιδράσεις των φορέων των νοσοκομειακών γιατρών, είπε ότι η πρόεδρος της ΟΝΓΕ, κ. Ρέντζιου, μίλησε στην αρμόδια επιτροπή από το γραφείο του ΚΚΕ και ότι η σχετική απεργία είχε συμμετοχή έως 3%. Σημείωσε, δε, ότι οι δύο μεγαλύτερες ενώσεις ασθενών της Ελλάδος «στηρίζουν τη δυνατότητα επιλογής στο εθνικό σύστημα υγείας».
Τέλος, απευθυνόμενη στα κόμματα που διαφωνούν είπε: Μιλάτε για Δημοκρατία, αλλά στην πραγματικότητα θέλετε απολυταρχία. Θέλετε κρατισμό. Η δημοκρατία έχει ελευθερία. Έχει επιλογές και έχει κανόνες. Δεν έχει παρωπίδες. Δεν έχει πολιτικές κορώνες. Θέλει όραμα. Εμπιστοσύνη στους πολίτες και εμπιστοσύνη στους γιατρούς. Θέλει μακροχρόνιο σχεδιασμό, και θέλει και συνεργασία. Αυτό είναι το νέο νομοσχέδιο που έχουμε φέρει προς ψήφιση και γι' αυτό πρέπει να το στηρίξετε και να το ψηφίσετε όλοι, κατέληξε η κ. Γκάγκα.

Ξανθός (ΣΥΡΙΖΑ): Χαριστική βολή στο απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας

Χαριστική βολή σε ένα ήδη πληγωμένο αποδιοργανωμένο και απαξιωμένο δημόσιο σύστημα υγείας φέρνει η κυβέρνηση, τόνισε ο εισηγητής της μειοψηφίας, Γ. Ξανθός. Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε από μία συνθήκη όπου έχουμε γιατρούς δημόσιους λειτουργούς, αφοσιωμένους στη δωρεάν και καθολική και ισότιμη φροντίδα των ασθενών, σε μια νέα εποχή όπου οι γιατροί του ΕΣΥ θα επιδιώκουν την ιδιωτική σχέση με τον ασθενή, την πελατειακή σχέση, γεγονός που αποτελεί «ευθεία σύγκρουση συμφέροντος».
 Ο κ. Ξανθός αναφέρθηκε και στην τρέχουσα διαδικασία επιλογής των γιατρών στο σύστημα υγείας: Συρρικνώνετε τα αντικειμενικά κριτήρια και πολλαπλασιάζετε τη δυνατότητα της προφορικής συνέντευξης [..] Αυτήν την περίοδο γίνεται όργιο πολιτικών παρεμβάσεων στη χώρα, όταν υπάρχει διαδικασία κρίσης ενός γιατρού για το ΕΣΥ ή ενός γιατρού μέλους ΔΕΠ. Όργιο πολιτικών παρεμβάσεων. Το μισό Υπουργικό Συμβούλιο και όλοι οι βουλευτές της περιοχής παρεμβαίνουν στους εισηγητές, παρεμβαίνουν στους κριτές για να επιλέξουν τους ανθρώπους της επιλογής τους» είπε ο κ. Ξανθός.
Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθησή του ότι και οι υγειονομικοί και οι ασθενείς και οι τοπικές κοινωνίες και οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις θα εγγυηθούν ότι αυτός ο νόμος δεν θα εφαρμοστεί στην πράξη και ότι θα δρομολογηθεί μια μεγάλη παρέμβαση στην επόμενη προοδευτική διακυβέρνηση που θα δώσει προοπτική, βιωσιμότητα και αξιοπρέπεια στο δημόσιο σύστημα υγείας.

Καταψηφίζει το ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ

 Την καταψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου, προανήγγειλε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Γ. Φραγγίδης, καθώς το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας «λειτουργεί ως Δούρειος Ίππος, που υποσκάπτει το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ». Ασκώντας κριτική στις προβλέψεις για παράλληλη άσκηση ιδιωτικού έργου από τους γιατρούς του ΕΣΥ, είπε ότι (ένας γιατρός) «δεν είναι δυνατόν να ανταποκρίνεται με ασφάλεια και αποδοτικότητα στην πρωινή του βάρδια, τα απογευματινά του ιατρεία, τα χειρουργεία και τις προβλεπόμενες εφημερίες στο νοσοκομείο και παράλληλα να ασκεί ιδιωτικό έργο. Αυξάνονται οι πιθανότητες ιατρικών λαθών και αγνοείται η ανάγκη του γιατρού για προσωπική και οικογενειακή ζωή, ανάπαυση και επικαιροποίηση των γνώσεών του».

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο - έκτρωμα

Ο αγορητής του ΚΚΕ, Γ. Λαμπρούλης, είπε ότι πρόκειται για «ακόμα ένα αντιδραστικό, αντιλαϊκό "νομοσχέδιο-έκτρωμα", όπως το χαρακτήρισαν οι νοσοκομειακοί γιατροί που το απορρίπτουν μαζί με τα εκατοντάδες σωματεία, συνδικάτα, φορείς του εργατικού λαϊκού κινήματος». Τόνισε μάλιστα ότι το ΚΚΕ ενώνει τη φωνή του «μαζί τους, και απαιτούμε για ακόμα μια φορά, την απόσυρση του νομοσχεδίου». Όπως είπε, οι υγειονομικοί «απορρίπτουν τη λογική του "όποιος δεν έχει να πληρώσει δεν θα επιβιώνει", διεκδικούν και απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν υγεία για όλο τον λαό και δεν τρομοκρατούνται από τον αυταρχισμό, τα "διαδηλωτοδικεία" που έχετε στήσει σέρνοντας στα δικαστήρια αυτούς που αγωνίζονται διότι δεν συμμορφώνονται προς τας υποδείξεις».

Ελληνική Λύση: Νέα εμπόδια για τους ασθενείς

Η εισηγήτρια της Ελληνικής Λύσης Μαρία Αθανασίου, είπε ότι το νομοσχέδιο υψώνει νέα ακόμα μεγαλύτερα εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε δωρεάν υπηρεσίες περίθαλψης στα δημόσια νοσοκομεία, εξυπηρετώντας την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Σύμφωνα με την κ. Αθανασίου, η κυβέρνηση ενεργεί προσχηματικά ότι ενδιαφέρεται για τη δημόσια υγεία: «Αποδεικνύεται ότι οι εισφορές των εργοδοτών και εργαζομένων υπέρ του κλάδου υγείας πηγαίνουν χαμένες, χωρίς ανταπόδοση. Καταργήστε τες λοιπόν και δώστε στο χέρι το αναλογούν ποσό και να επιλέξει ο κάθε ασφαλιζόμενος την ιδιωτική ασφάλιση της επιλογής του, αφού έχετε καταδικάσει τη δημόσια υγεία σε αργό πλην βέβαιο θάνατο».

ΜέΡΑ 25: Επαίσχυντο νομοσχέδιο

Από το ΜέΡΑ25, η βουλευτής Μαρία Απατζίδη, είπε ότι το κόμμα της «καταψηφίζει μετά βδελυγμίας» αυτό το «επαίσχυντο νομοσχέδιο, το οποίο είναι ταφόπλακα για την δωρεάν δημόσια υγεία». Τόνισε μάλιστα ότι το ΜέΡΑ25 στέκεται δίπλα στους αγωνιζόμενους γιατρούς, και στη συγκέντρωσή τους έξω από τη Βουλή.
«Ο πολίτης δικαιούται να έχει καλή πρόσβαση στο δωρεάν σύστημα υγείας» είπε ο εισηγητής της πλειοψηφίας Ζήσης Τζηκαλάγιας.
Όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, το νομοσχέδιο διασφαλίζει τη δυνατότητα του πολίτη να βρίσκει δωρεάν πρόσβαση το πρωί, ενώ, με χαμηλό κόστος θα βρίσκει πρόσβαση το απόγευμα, είτε στο ιατρείο είτε στο χειρουργείο, και με τον ανταγωνισμό της προσφοράς και ζήτησης θα είναι χαμηλές οι τιμές και στην ελεύθερη αγορά. Στο τέλος, πρόσθεσε, πιστεύουμε ότι οι περισσότεροι υγειονομικοί και κυρίως πολίτες θα είναι ικανοποιημένοι.
Σύμφωνα με τον κ. Τζηκαλάγια, το νομοσχέδιο «θα είναι μια καινούργια τομή. Μετά το νομοσχέδιο που ψηφίσαμε για την πρωτοβάθμια περίθαλψη, για τον προσωπικό γιατρό που ξεκίνησε καλά, πάει καλύτερα και θα πάει ακόμα καλύτερα τη νέα χρονιά, είμαστε σίγουροι ότι αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στην ιστορία σαν μια καινούργια τομή που κάνει η Νέα Δημοκρατία στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και στην παροχή σε όλους τους πολίτες αυτού του μεγάλου αγαθού».


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης