Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

ΙΟΒΕ: Αισθητή βελτίωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Νοέμβριο

Οριακή επιδείνωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία, μικρή υποχώρηση στις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση

Ο δείκτης οικονομικού κλίματος αυξήθηκε τον Νοέμβριο καθώς διαμορφώθηκε στις 101,4 μονάδες, σε σύγκριση με 98,4 τον Οκτώβριο, προσεγγίζοντας εκ νέου τα επίπεδα του καλοκαιριού.

Η ενίσχυση είναι στην ίδια κατεύθυνση με τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς ανάλογες ανοδικές τάσεις επικρατούν στις περισσότερες ευρωπαϊκές οικονομίες, για πρώτη φορά από τον Φεβρουάριο.
Η επίδοση είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης των προσδοκιών κυρίως στο Λιανικό εμπόριο και δευτερευόντως στις Υπηρεσίες, αλλά και την ανάκαμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.
Στη Βιομηχανία, αντίθετα, οι προσδοκίες είναι σταθερές, ενώ τα Δημόσια έργα παύουν να στηρίζουν τις Κατασκευές, όπου οι προσδοκίες υποχωρούν σημαντικά.
Το ενεργειακό ζήτημα εξακολουθεί να προβληματίζει και να δημιουργεί αβεβαιότητες, όπως και το πρόβλημα του επίμονου και υψηλού πληθωρισμού που πλήττει πλέον σχεδόν όλες τις κατηγορίες αγαθών και υπηρεσιών και όλα τα νοικοκυριά, ενόψει και της εορταστικής περιόδου.
Από την άλλη πλευρά, η παρατεταμένη καλοκαιρία καθυστερεί την επίπτωση του αυξημένου κόστους και έχει ευνοήσει τα νοικοκυριά ως προς την θέρμανση, ενώ συνέβαλε και στην παράταση της τουριστικής περιόδου.
Το οικονομικό κλίμα παραμένει, γενικά, ευμετάβλητο και θα εξαρτηθεί τους επόμενους μήνες από τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ιδίως στο ενεργειακό ζήτημα, όσο και από τις εγχώριες εξελίξεις στην πορεία προς τις βουλευτικές εκλογές.

Αναλυτικότερα:

  • στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε ελαφρά, οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν και οι θετικές προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν ελαφρά.
  • στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για την παραγωγή υποχώρησαν, ενώ αντίθετα οι θετικές προβλέψεις για την απασχόληση εξασθένησαν αισθητά. ➢ στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν σημαντικά, με το ύψος των αποθεμάτων να αποκλιμακώνεται ελαφρά, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη των πωλήσεων ενισχύονται αισθητά.
  • στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων κινήθηκαν έντονα ανοδικά, εκείνες για τη ζήτηση μεταβλήθηκαν ήπια, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης βελτιώθηκαν ελαφρά.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι αρνητικές προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας υποχώρησαν αισθητά, όπως και οι αντίστοιχες για τη δική τους οικονομική κατάσταση. Παράλληλα βελτιώθηκαν ήπια οι προβλέψεις για μείζονες αγορές και υποχώρησε ελαφρά η πρόθεση για αποταμίευση.

Οριακή επιδείνωση των προσδοκιών, μικρή υποχώρηση στις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε οριακά και τον Νοέμβριο, στις 95,5 μονάδες, από 95,9 μονάδες τον Οκτώβριο, στη χαμηλότερη επίδοση των τελευταίων 21 μηνών. Από τις μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και την τρέχουσα ζήτηση διευρύνθηκε, το ύψος των αποθεμάτων αποκλιμακώθηκε οριακά, ενώ το θετικό ισοζύγιο προβλέψεων για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκε ήπια.

Αναλυτικά:

α) Το αρνητικό επίπεδο παραγγελιών και τρέχουσας ζήτησης, διευρύνθηκε και διαμορφώθηκε στις -15 μονάδες από -10 μονάδες τον Οκτώβριο. με το 25% των επιχειρήσεων να δηλώνουν χαμηλές για την εποχή παραγγελίες και το 10% να αναφέρει το αντίθετο.
β) Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κινήθηκε ήπια ανοδικά και διαμορφώθηκε στις +4 (από +2) μονάδες, με το 26% (από 23%) των επιχειρήσεων να προβλέπει αύξηση της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 22% μείωσή της.
γ) Στα αποθέματα έτοιμων προϊόντων, το σχετικό ισοζύγιο παραμένει στις +12 (από +13) μονάδες, με το 20% των επιχειρήσεων να αναφέρει υψηλά για την εποχή αποθέματα και το 8% να δηλώνει το αντίθετο.
δ) Στους δείκτες εξαγωγικής δραστηριότητας καταγράφηκαν τον Νοέμβριο μικτές τάσεις: οι θετικές εκτιμήσεις για τις εξαγωγές κατά το τελευταίο τρίμηνο υποχώρησαν σημαντικά στις +7 (από +18) μονάδες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση εξωτερικού ενισχύθηκαν (-14 από -8 μονάδες), ενώ αντίθετα, οι ήπια θετικές προβλέψεις για εξαγωγές τους προσεχείς μήνες βελτιώθηκαν και διαμορφώθηκαν στις +13 μονάδες (από +6).
ε) Οι θετικές προβλέψεις για τις πωλήσεις τους προσεχείς μήνες ενισχύθηκαν οριακά, με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στις +11 μονάδες από +10 με το 26% (από 28%) των επιχειρήσεων να αναμένει άνοδο πωλήσεων το προσεχές χρονικό διάστημα, ενώ το 15% (από 17%) μείωσή τους. Από την άλλη πλευρά αντίστοιχα, ο θετικός δείκτης εκτιμήσεων για τις τρέχουσες πωλήσεις εξασθένησε αισθητά και διαμορφώθηκε στις +13 (από +21) μονάδες, με το 17% των ερωτηθέντων να προβλέπει εκ νέου μείωσή τους.
στ) Οι μήνες εξασφαλισμένης παραγωγής ενισχύθηκαν στους 4,7 μήνες, με το ποσοστό χρησιμοποίησης εργοστασιακού δυναμικού να υποχωρεί οριακά στο 75,6%, από 75,8% τον Οκτώβριο.
ζ) Ο δείκτης προβλέψεων για την απασχόληση στράφηκε θετικός στις +6 (από -10) μονάδες, με το ποσοστό των επιχειρήσεων που προβλέπει άνοδο απασχόλησης το προσεχές τρίμηνο να ενισχύεται στο 25% (από 8%), και ένα 18% να αναμένει μείωσή της.
η) Το ισοζύγιο στις προβλέψεις για τις μεταβολές των τιμών υποχώρησε αισθητά και διαμορφώθηκε στις +24 μονάδες (από +33), με το 53% των επιχειρήσεων να μην αναμένουν μεταβολή τους το προσεχές τρίμηνο και το 35% (από 44%) να αναμένει αύξηση τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αβεβαιότητα για το οικονομικό περιβάλλον έχει υποχωρήσει σχετικά, καθώς στην ερώτηση που αφορά στην ευκολία πρόβλεψης της μελλοντικής ανάπτυξης της επιχείρησης, τον Νοέμβριο το 52% των επιχειρήσεων θεώρησαν ότι αυτή μπορεί να προβλεφθεί δύσκολα ή σχετικά δύσκολα, ποσοστό χαμηλότερο έναντι του Οκτωβρίου (59%).
Σε επίπεδο βασικών τομέων, ο δείκτης προσδοκιών στα Καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκε αισθητά και διαμορφώθηκε στις 100,5 μονάδες (από 97,7 μον.). Σημειώθηκε μικρή βελτίωση στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς 3-4 μήνες, ενώ αντίθετα οι ήπια θετικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση υποχώρησαν ήπια και τα αποθέματα αποκλιμακώθηκαν αισθητά.
Στα Κεφαλαιουχικά αγαθά ο δείκτης ενισχύθηκε περαιτέρω στις 128,2 (από 126,0) μονάδες. Η ενίσχυση προήλθε κυρίως από την κατακόρυφη αποκλιμάκωση των αποθεμάτων, με τις προβλέψεις στην παραγωγή τους 3-4 προσεχείς μήνες αλλά και τις παραγγελίες και τη ζήτηση, να υποχωρούν.
Μικρή υποχώρηση παρουσίασε ο δείκτης στα Ενδιάμεσα αγαθά, στις 86,3 (από 90,6) μονάδες, με τις αρνητικές εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να ενισχύονται περαιτέρω, την παραγωγή τους προσεχείς μήνες να εξασθενεί ήπια και τα αποθέματα να κλιμακώνονται σημαντικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης