Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Υψηλή η αποδοχή των αλλαγών στον ΕΦΚΑ - Μικρότερο το «καλάθι» για τις αυξήσεις στις συντάξεις το 2023

Υψηλή η αποδοχή των αλλαγών στον ΕΦΚΑ - Μικρότερο το «καλάθι» για τις αυξήσεις στις συντάξεις το 2023
Σχεδόν το 35% των συνταξιούχων (πάνω από 900.000) δεν θα δει καμία αύξηση από τις τριπλές που πρόκειται να δοθούν στο σνταξιουχικό σύνολο
Σχετικά Άρθρα

Ευρύτατης αποδοχής από τους 7 στους 10 πολίτες τυγχάνει το μέτρο της fast track έκδοσης συντάξεων, όμως σχεδόν το 35% των συνταξιούχων (πάνω από 900.000) δεν θα δει καμία αύξηση από τις τριπλές που πρόκειται να δοθούν στο σνταξιουχικό σύνολο.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΝΔΙΣΥ 910.073 συνταξιούχοι θα μείνουν εκτός διαδικασίας αυξήσεων λόγω της. Ο λόγος που δεν θα λάβουν την αύξηση 7,75% οι ανωτέρω συνταξιούχοι, είναι η ύπαρξη προσωπικής διαφοράς.
Σύμφωνα επίσης με το Δίκτυο Συνταξιούχων η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης, θα επιφέρει αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 1-6 ευρώ το μήνα, για εισοδήματα μέχρι 1.500 ευρώ, ποσό που λαμβάνουν πάνω από το 60% των συνταξιούχων.

Θετικά τα μηνύματα για τις αλλαγές στον ΕΦΚΑ

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse για λογαριασμό του ΕΦΚΑ, οι αλλαγές Χατζηδάκη τυγχάνουν ευρύτερης αποδοχής από το κοινό.
Η καθιέρωση της fast track έκδοσης σύνταξης είναι προς τη σωστή ή προς την λάθος κατεύθυνση», οι πολίτες δηλώνουν σε ποσοστό 69% πως είναι «προς την σωστή» ή την «μάλλον σωστή», ενώ όσοι δήλωσαν το αντίθετο ανέρχονται σε ποσοστό μόλις 12%.
Υπενθυμίζεται πως η διαδικασία fast track έκδοσης σύνταξης νομοθετήθηκε πριν από λίγους μήνες και παρέχει την δυνατότητα άμεσης έκδοσης συνταξιοδοτικής απόφασης λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία ασφαλιστικού χρόνου που διαθέτει ο ΕΦΚΑ στα πληροφοριακά του συστήματα αλλά και τα στοιχεία που προσκομίζει ο ίδιος ο ασφαλισμένος. Η εν λόγω διαδικασία έχει συμβάλλει στο να μειωθούν καθοριστικά οι χρόνοι έκδοσης μιας σύνταξης φτάνοντας σήμερα στους 2 μήνες- για όσες αιτήσεις υποβλήθηκαν εντός του 2022- σε σχέση με τους 18 μήνες που απαιτούνταν το 2019.
Μάλιστα, ειδικά μεταξύ των ερωτηθέντων που έχουν υποβάλλει αίτημα συνταξιοδότησης και αναμένουν την σύνταξη τους, το ποσοστό αποδοχής της fast track σύνταξης αυξάνει φτάνοντας στο 76%.
Σημαντική είναι η αποδοχή των πολιτών και στη περίπτωση της πρόσληψης ιδιωτών σε θέσεις διευθυντών στον ΕΦΚΑ. Ειδικότερα, στο ερώτημα αν «η δυνατότητα πρόσληψης είναι προς τη σωστή ή τη λάθος κατεύθυνση», το 51% των ερωτηθέντων δηλώνει σίγουρα στη σωστή ή μάλλον στη σωστή κατεύθυνση, με εκείνους που δηλώνουν το αντίθετο να περιορίζονται στο 20%.
Θετική είναι η εικόνα και στο κομμάτι της εξυπηρέτησης του πολίτη. Στο ερώτημα αν «η εξυπηρέτηση από τον ΕΦΚΑ έχει βελτιωθεί κάπως, τους τελευταίους 12 μήνες», το 50% των ερωτηθέντων δηλώνει «μάλλον ναι» ή «σίγουρα ναι», ενώ το ποσοστό όσων δηλώνουν το αντίθετο κυμαίνεται στο 32%. Ο ΕΦΚΑ διαχρονικά παρουσίαζε ιδιαίτερα αρνητικά ποσοστά στο κομμάτι της εξυπηρέτησης, κάτι που απ’ότι φαίνεται από την παρούσα έρευνα όχι απλά έχει ανακοπεί αλλά έχει δώσει τη θέση του σε ένα πλειοψηφικό ποσοστό θετικών γνωμών.
Αναλύοντας τον βαθμό εξυπηρέτησης από τον ΕΦΚΑ ανά κατηγορία ασφαλισμένων, προκύπτει πως το 56% των εν ενεργεία συνταξιούχων δηλώνει ικανοποιημένο, έναντι 25% που δηλώνει το αντίθετο. Το ιδιαίτερα θετικό αυτό ποσοστό αποτυπώνει και την προσπάθεια που έγινε τους τελευταίους μήνες στο μέτωπο των εκκρεμών συντάξεων που είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση 470.000 συντάξεων σε 22 μήνες και την απόδοση τους στους δικαιούχους μαζί με τα αναλογούντα αναδρομικά για τους μήνες καθυστέρησης. Ακόμα και στην κατηγορία των ασφαλισμένων που περιμένουν την σύνταξη τους, οι θετικές γνώμες ως προς την εξυπηρέτηση υπερτερούν έναντι των αρνητικών (48% έναντι 43%). Τέλος, στην ιδιαίτερη κατηγορία των αγροτών, οι θετικές γνώμες για την εξυπηρέτηση από τον ΕΦΚΑ φτάνουν στο 55% έναντι 39% των αρνητικών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης