Τελευταία Νέα
Ενέργεια

H Goldman βλέπει το πετρέλαιο στα 110 δολάρια το βαρέλι το 2023

H Goldman βλέπει το πετρέλαιο στα 110 δολάρια το βαρέλι το 2023
Ο αναλυτής της Goldman σημείωσε ότι παρά την πρόσφατη πτώση τιμών, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το πετρέλαιο το 2023 είναι πολύ θετικές
Σχετικά Άρθρα

Oι χώρες του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να λάβουν περαιτέρω μέτρα για να ανακόψουν την πτώση στην τιμή του αργού και να ισορροπήσουν εκ νέου την αγορά, ανέφεραν αναλυτές της Goldman Sachs στο CNBC.
O OΠΕΚ+ θα συνεδριάσει στη Βιέννη στις 4 Δεκεμβρίου εν μέσω ανησυχιών για υποχώρηση της ζήτησης αργού στην Κίνα μετά τα παρατεταμένα lockdown και ενώ η Δύση ετοιμάζεται να επιβάλλει πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού.
Ο Jeff Currie, επικεφαλής αναλυτής εμπορευμάτων της Goldman Sachs, ανέφερε ότι τους προηγούμενους μήνες ένας συνδυασμός παραγόντων είχε οδηγήσει την τράπεζα να υποβαθμίσει τις εκτιμήσεις της για την τιμή του πετρελαίου.
«Πρωτίστως, ήταν το δολάριο. Ποιος είναι ο ορισμός του πληθωρισμού; Πάρα πολλά χρήματα κυνηγούν… πολύ λίγα αγαθά», είπε ο Currie.
«O δεύτερος παράγοντας είχε να κάνει με τον κορωνοϊό και την Κίνα — και παρεμπιπτόντως έχει μεγάλη βαρύτητα», συνέχισε.
«Η μείωση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ τον Νοέμβριο δεν μπορούσε να τον αντισταθμίσει» πρόσθεσε.
«Και ο τρίτος παράγοντας είναι ότι η Ρωσία σπρώχνει βαρέλια στην αγορά αυτή τη στιγμή πριν από την προθεσμία της 5ης Δεκεμβρίου για την απαγόρευση των εξαγωγών» υπογράμμισε.
Ο αναλυτής της Goldman σημείωσε, ωστόσο, ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για το πετρέλαιο για το 2023 είναι «πολύ θετικές» και ότι η επενδυτική τράπεζα σχεδιάζει να διατηρήσει την πρόβλεψη για άνοδο του αργού πετρελαίου Brent στα 110 δολάρια το βαρέλι του χρόνου.
Αναγνώρισε, όμως ότι υπάρχει «πολλή αβεβαιότητα».
Η τιμή του συμβολαίου του Brent, που είχε σκαρφαλώσει στα 100 δολάρια το βαρέλι στα τέλη Αυγούστου, βρέθηκε στα 85,46 δολάρια το βαρέλι στις 28/11/22 στο Λονδίνο, σημειώνοντας αύξηση 2,7%.
Η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικου αργού τύπου WTI ενισχύθηκε στα 79,09 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας αύξηση άνω του 2,4%.

Η ζήτηση πετρελαίου «κατευθύνεται νότια» στην Κίνα

Η ζήτηση μάλλον κατευθύνεται προς τα νότια στην Κίνα, δεδομένου του τι συμβαίνει, είπε ο Currie.
«Πιστεύω ότι το βασικό σημείο με την Κίνα αυτή τη στιγμή είναι ο κίνδυνος να ανοίξεi αναγκαστικά, με απόφαση των αρχών και τελικά οι άνθρωποι να μην θέλουν να επιβιβαστούν στα τρένα, να μην θέλουν να πάνε στη δουλειά και η ζήτηση να πάει νοτιότερα».
Ο Currie υποστήριξε ότι οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ θα πρέπει να συζητήσουν εάν θα αντιμετωπίσουν την περαιτέρω αδυναμία της ζήτησης στην Κίνα.
«Για το λόγο αυτό νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δούμε μια περικοπή της παραγωγής», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης