Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η ΕΚΤ κινδυνεύει να γράψει ζημιές, πληρώνοντας το τίμημα για μια δεκαετία εκτύπωσης χρήματος

Η ΕΚΤ κινδυνεύει να γράψει ζημιές, πληρώνοντας το τίμημα για μια δεκαετία εκτύπωσης χρήματος
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι κεντρικές τράπεζες των πιο συνετών δημοσιονομικών χωρών θα πληγούν περισσότερο επειδή κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο τραπεζικών καταθέσεων και ομολόγων που αγόρασαν για λογαριασμό της ΕΚΤ με μηδενικές αποδόσεις
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προειδοποίησε ότι μπορεί να υποχρεωθεί να γράψει ζημιές καθώς ο υψηλός πληθωρισμός την αναγκάζει να αυξήσει τα επιτόκια και να πληρώσει το λογαριασμό μιας δεκαετίας επιθετικής εκτύπωσης χρήματος.
Έχοντας αυξήσει τα επιτόκια για να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ πρέπει να καταβάλει τεράστιες πληρωμές τόκων σε εμπορικές τράπεζες για καταθέσεις αξίας περίπου 5 τρισεκατομμυρίων ευρώ που δημιούργησε μέσω των μαζικών αγορών ομολόγων και των φθηνών δανείων.
Τα συγκεκριμένα εργαλεία τόνωσης της οικονομίας, που χρησιμοποιήθηκαν για αρκετά χρόνια, όταν ο πληθωρισμός ήταν πολύ χαμηλός, αναμένεται ότι θα σπρώξουν την ΕΚΤ και ορισμένους από τους μετόχους της, όπως οι κεντρικές τράπεζες της Γερμανίας, της Ολλανδίας και του Βελγίου, στο «κόκκινο».
Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε ενδεχομένως να αναγκάσει ορισμένες από αυτές τις κεντρικές τράπεζες να αναζητήσουν ένα πρόγραμμα διάσωσης που θα εγείρει ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία τους και μπορεί να προκαλέσει την οργή των φορολογουμένων.
«Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον πληθωρισμό αυξάνοντας τα επιτόκια, κι αυτό οδηγεί σε υψηλότερες πληρωμές τόκων προς τις εμπορικές τράπεζες», ανέφερε η ΕΚΤ στον ιστότοπό της.
«Σε αυτή την περίπτωση το κέρδος μας πέφτει και μπορεί να έχουμε ακόμη και ζημιές».
Κατά ειρωνικό τρόπο, οι κεντρικές τράπεζες των πιο συνετών δημοσιονομικών χωρών θα πληγούν περισσότερο επειδή κατέχουν μεγαλύτερο μερίδιο τραπεζικών καταθέσεων και ομολόγων που αγόρασαν για λογαριασμό της ΕΚΤ με αποδόσεις μηδενικές ή και κάτω του μηδενός.
Η εθνική κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας έχει αναγνωρίσει ρητά τον κίνδυνο να χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση από την κυβέρνησή της, αν και η υπουργός Οικονομικών Sigrid Kaag προειδοποίησε ότι αυτό «δεν βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι».

ΕΚΤ: Έχουμε κι άλλες γραμμές άμυνας

Η ΕΚΤ, η οποία ανήκει ως επί το πλείστον στις εθνικές κεντρικές τράπεζες των 19 χωρών που έχουν υιοθετήσει το ευρώ και αντιπροσωπεύει το 8% του ισολογισμού αυτού του λεγόμενου Ευρωσυστήματος, δήλωσε ότι είχε άλλες γραμμές άμυνας.
Εκτός από την εξάντληση των προβλέψεων, ενδέχεται να αξιοποιήσει οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο χρησιμοποιούν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες κατά τις πράξεις της νομισματικής τους πολιτικής - όπως ομόλογα και δάνεια.
Μπορεί επίσης να αναβάλει τυχόν υπολειπόμενη ζημία εγγράφοντάς την στον ισολογισμό της ως αξίωση έναντι μελλοντικών κερδών - μια πιθανότητα που αναφέρθηκε επίσης από την Bundesbank την περασμένη εβδομάδα.
«Τελικά, η επιστροφή σε ένα περιβάλλον θετικών επιτοκίων υποστηρίζει την κερδοφορία του Ευρωσυστήματος μεσοπρόθεσμα», ανέφερε η ΕΚΤ.
Οι κεντρικές τράπεζες μπορούν γενικά να λειτουργήσουν ακόμη και αν πάρουν ζημιές οι οποίες εξαντλούν το σύνολο του κεφαλαίου τους - όπως συνέβη τις τελευταίες δεκαετίες σε ορισμένες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας.
Ωστόσο, το δόγμα της ΕΚΤ λέει ότι θα πρέπει να παραμείνει καλά κεφαλαιοποιημένη για να προστατεύει την ανεξαρτησία της από τις κυβερνήσεις και την αξιοπιστία στην ικανότητα της να πολεμά τον πληθωρισμό.
Και με δεδομένο ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης έχουν επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από την διευκολυντική πολιτική της ΕΚΤ, τόσο μέσω της μείωσης του κόστους δαενισμού τους, όσο και μέσω των μερισμάτων που λαμβάνουν από τις εθνικές κεντρικές τους τράπεζες, δεν αποκλείεται κάποια στιγμή να τους ζητηθεί να της επιστρέψουν κάποια χρήματα.
«Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι οι κεντρικές τράπεζες δεν είναι σαν όλες τις άλλες εταιρείες: μπορούν να χάσουν χρήματα και να εξακολουθούν να λειτουργούν αποτελεσματικά», ανέφερε η ΕΚΤ.
Παρόλα αυτά, η αρχή της οικονομικής ανεξαρτησίας συνεπάγεται ότι οι εθνικές κεντρικές τράπεζες θα πρέπει τελικά να είναι πάντα επαρκώς κεφαλαιοποιημένες.


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης