Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ισχυρή πτώση στη Wall, μετά τις δηλώσεις Bullard για περαιτέρω σύσφιξη – Στο -1,54% ο S&P 500, o Nasdaq -1,58%

tags :
Ισχυρή πτώση στη Wall, μετά τις δηλώσεις Bullard για περαιτέρω σύσφιξη – Στο -1,54% ο S&P 500, o Nasdaq -1,58%
Αρνητικά πρόσημα στη Wall...

Πτώση σημείωσαν οι κυριότεροι δείκτες στη Wall Street τη Δευτέρα 18 Νοεμβρίου, με τους επενδυτές να αξιολογούν αφενός τις ταραχές στην Κίνα και τους κινδύνους που αυτές επιφυλάσσουν για τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και αφετέρου την ιδιαίτερα επιθετική ρητορική των μελών της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας (Fed).
Μάλιστα, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας James Bullard, η Fed πρέπει να ανεβάσει τα επιτόκια σε υψηλότερο επίπεδο για να μειώσει τον πληθωρισμό. 
Σε αυτό το πλαίσιο, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση -1,45%, στις 33.849 μονάδες.
Ο δείκτης - βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση -1,54%, στις 3.963 μονάδες.
Ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε -1,58%, στις 11.049 μονάδες
Καταγραφή_441.JPG
Υπενθυμίζεται πως το περασμένο Σαββατοκύριακο ξέσπασαν επεισόδια στην ηπειρωτική Κίνα, με τους πολίτες της χώρας του Δράκου να εκφράζουν με τον πιο έντονο τρόπο την απογοήτευσή τους για την πολιτική zero Covid του Πεκίνου.
Οι τοπικές κυβερνήσεις ενίσχυσαν τους περιορισμούς κατά του κορωνοϊού καθώς τα κρούσματα αυξάνονταν, παρόλο που νωρίτερα αυτόν τον μήνα το Πεκίνο προσάρμοσε ορισμένες πολιτικές που υποδήλωναν ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο βρισκόταν στο δρόμο προς την πλήρη επανεκκίνηση.
«Δεν μπορείτε να αλλάξετε την αλυσίδα εφοδιασμού από τη μια μέρα στην άλλη» δήλωσε ο Mohamed El-Erian, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος στην Allianz και πρόεδρος του Queens' College. «Τι σημαίνει λοιπόν για αυτές τις εταιρείες;
Σημαίνει αβεβαιότητα προσφοράς».
Οι εξελίξεις επηρέασαν το κλίμα στις συναλλαγές στην Ασία, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο πετρέλαιο να κυμαίνονται σε χαμηλά έτους.
Οι μετοχές των εταιρειών με μεγάλες παραγωγικές εγκαταστάσεις στη χώρα σημείωναν απώλειες.
Οι μετοχές της Apple έχαναν 1,5% και η Tesla υποχώρουσαν 0,9%.

Στα μάκρο, παρότι ο δείκτης Dallas Manufacturing της Fed δεν αποδυναμώθηκε όσο αναμενόταν, ο δείκτης παραγωγής, ένας βασικός δείκτης μέτρησης των συνθηκών μεταποίησης, έπεσε πέντε μονάδες σχεδόν στο μηδέν - το πιο αδύναμο επίπεδό του από το lockdown το 2020...

Πολλοί τομείς της μεταποιητικής δραστηριότητας έδειξαν συρρίκνωση αυτόν τον μήνα.
Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στο -20,9 - ο έκτος συνεχόμενος μήνας σε αρνητικό έδαφος και η χαμηλότερη ένδειξη από τον Μάιο του 2020.
Ο ρυθμός αύξησης του δείκτη παραγγελιών μειώθηκε επτά μονάδες στο -19,9.
Ο δείκτης χρησιμοποίησης παραγωγικής ικανότητας έγινε αρνητικός, υποχωρώντας από το 9,1 στο -3,4 και ο δείκτης αποστολών σημείωσε δεύτερη συνεχόμενη αρνητική ένδειξη στο -7,5, από -1,6 τον Οκτώβριο.
Ο γενικός δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας σημείωσε αρνητικά πρόσημα για έβδομη συνεχή φορά, στο -14,4.
Τέλος, ο δείκτης προοπτικών της εταιρείας έπεσε περαιτέρω, από -9,1 σε -15,2.

Υπό πίεση οι ευρωπαϊκές αγορές

Υποχωρούν από τα υψηλά τριών μηνών τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, λόγω της πτώσης των μετοχών της ενέργειας, του λιανικού εμπορίου και των ορυχείων, καθώς οι εκτεταμένες διαδηλώσεις στην Κίνα κατά των αυστηρών περιορισμών για την COVID-19 προκάλεσαν κύμα πωλήσεων στις παγκόσμιες αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 υποχώρησε κατά 0,5% ακολουθώντας τις πιέσεις των ασιατικών μετοχών.
Στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχώρησε -1,1%, στις 14.383 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημείωσε οριακές μεταβολές, στις 7.474 μονάδες.
Στις 6.665 μονάδες με πτώση 0,7% διαπραγματεύτηκε ο CAC 40 στο Παρίσι.
Ο FTSE MIB στο Μιλάνο σημείωσε πτώση 1,12% στις 24.440 μονάδες.

Οι ευρωπαϊκές πετρελαϊκές μετοχές σημείωσαν πτώση 2,0%, καθώς οι τιμές του αργού υποχώρησαν σχεδόν 3%, ενώ η διολίσθηση των τιμών των μετάλλων επιβάρυνε τα μεταλλεία, τα οποία υποχώρησαν 1,1%.
Στο ταμπλό, οι μετοχές της Credit Suisse υποχώρησαν κατά 0,3% σε νέα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.
Ο επικεφαλής της ελβετικής μονάδας της δήλωσε ότι "ορισμένοι πελάτες έχουν αποσύρει κάποια από τα χρήματά τους, αλλά πολύ λίγοι έχουν πραγματικά κλείσει τους λογαριασμούς τους", σε συνέντευξή του σε τοπική εφημερίδα την Κυριακή.
Η Brenntag SE υποχώρησε κατά 7,6% αφού ο γερμανικός διανομέας χημικών προϊόντων δήλωσε ότι πραγματοποίησε προκαταρκτικές συζητήσεις για μια πιθανή εξαγορά με την αμερικανική ανταγωνίστρια Univar Solutions Inc.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης