Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κουρδική οργή για το «Γαμψό Ξίφος» - Μεγάλη διαδήλωση στη Συρία κατά της Τουρκίας

Κουρδική οργή για το «Γαμψό Ξίφος» - Μεγάλη διαδήλωση στη Συρία κατά της Τουρκίας
Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα τουρκικά πλήγματα που επικεντρώνονται κυρίως στη βορειοανατολική Συρία

Χιλιάδες Κούρδοι διαδήλωσαν την Κυριακή (27/11/2022) στο Καμισλί, στη βορειανατολική Συρία, διαμαρτυρόμενοι για τα πρόσφατα αεροπορικά πλήγματα της Τουρκίας σε αυτήν την περιοχή που ελέγχεται από την ημιαυτόνομη κουρδική διοίκηση.
Εδώ και μία εβδομάδα η Άγκυρα διεξάγει μια στρατιωτική επιχείρηση εναντίον των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία και του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο Ιράκ, που κατηγορούνται από τις τουρκικές αρχές ότι ευθύνονται για τη βομβιστική επίθεση της 13ης Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη, όπου σκοτώθηκαν έξι άνθρωποι.
Οι κουρδικές δυνάμεις αρνούνται κάθε εμπλοκή τους στην υπόθεση αυτήν.
Τουλάχιστον 59 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα τουρκικά πλήγματα που επικεντρώνονται κυρίως στη βορειοανατολική Συρία: 35 Κούρδοι μαχητές, 23 Σύροι στρατιώτες και ένας δημοσιογράφος κουρδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Βρετανία και διαθέτει ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.
Σήμερα στο Καμισλί, στην επαρχία της Χασάκα, χιλιάδες διαδηλωτές κατήγγειλαν τα τουρκικά πλήγματα αλλά και τις απειλές της Άγκυρας ότι θα ξεκινήσει χερσαία επιχείρηση στην περιοχή, σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου.
Οι διαδηλωτές κρατούσαν κουρδικές σημαίες και φωτογραφίες του Abdullah Ocalan, του ιστορικού ηγέτη του PKK που είναι φυλακισμένος στην Τουρκία, ενώ φώναζαν συνθήματα κατά του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan
Από το 2016 μέχρι το 2019 η Τουρκία διεξήγαγε τρεις επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών και οργανώσεων.
Η Άγκυρα επαναλαμβάνει ότι θέλει να δημιουργήσει μια «ζώνη ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των νοτίων συνόρων της Τουρκίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης