Τελευταία Νέα
Ενέργεια

ΗΠΑ – «Άνοιγμα» σε Maduro: Άδεια στη Chevron για εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

ΗΠΑ – «Άνοιγμα» σε Maduro: Άδεια στη Chevron για εισαγωγή πετρελαίου από τη Βενεζουέλα

Ο «μαύρος χρυσός» φέρνει την Ουάσιγκτον κοντά στην κυβέρνηση Maduro

Σχετικά Άρθρα

Διευρυμένη άδεια που επιτρέπει στη Chevron να εισάγει πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου που παράγει στη Βενεζουέλα χορήγησε στον αμερικανικό πετρελαϊκό κολοσσό η κυβέρνηση των ΗΠΑ, αφού κυβέρνηση και αντιπολίτευση στο Καράκας δήλωσαν ότι θα επαναλάβουν τις πολιτικές συνομιλίες.
«Η ενέργεια αυτή αντικατοπτρίζει τη μακρόχρονη πολιτική των ΗΠΑ, να προχωρούν σε στοχευμένη άρση κυρώσεων με βάση συγκεκριμένα βήματα που ανακουφίζουν τα δεινά του λαού της Βενεζουέλας και υποστηρίζουν την αποκατάσταση της δημοκρατίας», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022.
Εκπρόσωπος της Chevron δήλωσε ότι η εταιρεία εξετάζει τους όρους της άδειας που της χορηγήθηκε.
Υπενθυμίζεται ότι η Ουάσιγκτον στράφηκε προς το Καράκας για αργό πετρέλαιο και προϊόντα πετρελαίου μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την εκτόξευση των τιμών του «μαύρου χρυσού», λόγω και των κυρώσεων της Δύσης σε βάρος της Μόσχας, προχωρώντας σε κινήσεις εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ της κυβέρνησης Biden και της κυβέρνησης του Nicolas Maduro, που επί για μεγάλο χρονικό διάστημα αποτελούσε «κόκκινο πανί» για τις ΗΠΑ.

Ανθρωπιστικό σχέδιο

Σύμφωνα με την Wall Street Journal, η χαλάρωση των κυρώσεων εξαρτάται από την υλοποίηση ενός ανθρωπιστικού σχεδίου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων που αναμένεται να ανακοινωθεί από τον Maduro tp  Σαββατοκύριακο (26/27 Νοεμβρίου 2022).
Το έργο θα υλοποιηθεί με κεφάλαια της Βενεζουέλας που έχουν κατασχεθεί από τις ΗΠΑ.
Η άδεια που θα χορηγηθεί στη Chevron θα είναι περιορισμένης ισχύος, καθώς θα επέτρεπε στην εταιρεία πετρελαίου να ανακτήσει τον μερικό έλεγχο της παραγωγής της στη Βενεζουέλα, αλλά δεν θα μπορεί να κατασκευάσει νέες εγκαταστάσεις έως ότου αποπληρωθούν τα χρέη.
Η κυβέρνηση Trump άρχισε να επιβάλλει σκληρές κυρώσεις στη Βενεζουέλα το 2017 και τις ενίσχυσε το 2019, όταν ο Αμερικανός αντιπολιτευόμενος Juan Guaido αναγνωρίστηκε ως «προσωρινό πρόεδρος» και υποστήριξε μια αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Maduro.

Οι κυρώσεις

Οι ΗΠΑ συνέχισαν να αυξάνουν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά υπό οικονομικό embargo.
Η αναφορά της WSJ ανέφερε ότι χωρίς άδεια η Chevron θα εντασόταν σε ένα πλαίσιο κυρώσεων παρόμοιο με αυτά που τέθηκαν σε ισχύ το 2019.
Οι κυρώσεις των ΗΠΑ στη Βενεζουέλα είχαν καταστροφικό αντίκτυπο για το βιοτικό επίπεοδ του πληθυσμού, αλλά τα βήματα της κυβέρνησης Biden για χαλάρωση των κυρώσεων είναι πιθανώς μια προσπάθεια να κρατήσει τις παγκόσμιες τιμές του πετρελαίου χαμηλά.
Η κίνηση έρχεται καθώς οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σχεδιάζουν να εφαρμόσουν ένα ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο που θα μπορούσε να αποτύχει και να προκαλέσει τη Ρωσία να μειώσει σημαντικά την παραγωγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης