Διεθνή

Ισχυρή ώθηση στην πολεμική βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης έδωσε η Ουκρανία - Ο σοβιετικός εφιάλτης σε Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία

Ισχυρή ώθηση στην πολεμική βιομηχανία της Ανατολικής Ευρώπης έδωσε η Ουκρανία - Ο σοβιετικός εφιάλτης σε Πολωνία, Σλοβακία, Τσεχία
Ορισμένες πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας θεωρούν τη βοήθεια προς την Ουκρανία ως ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας
Η βιομηχανία όπλων της Ανατολικής Ευρώπης παράγει όπλα, βλήματα πυροβολικού και άλλες στρατιωτικές προμήθειες με ρυθμό που δεν έχει παρατηρηθεί από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, καθώς οι κυβερνήσεις της περιοχής ηγούνται των προσπαθειών να βοηθήσουν την Ουκρανία στον αγώνα της κατά της Ρωσίας.
Οι σύμμαχοι προμηθεύουν το Κίεβο με όπλα και στρατιωτικό εξοπλισμό από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στον γείτονά της στις 24 Φεβρουαρίου, εξαντλώντας στην πορεία τα δικά τους αποθέματα.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Βρετανία διέθεσαν την περισσότερη άμεση στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία μεταξύ 24 Ιανουαρίου και 3 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το Kiel Institute for the World Economy, με την Πολωνία να βρίσκεται στην τρίτη θέση και την Τσεχία στην ένατη.
Εξακολουθώντας να είναι επιφυλακτικοί απέναντι στη Ρωσία, τον κυρίαρχο της σοβιετικής εποχής, ορισμένες πρώην χώρες του Συμφώνου της Βαρσοβίας θεωρούν τη βοήθεια προς την Ουκρανία ως ζήτημα περιφερειακής ασφάλειας.

Νέες ευκαιρίες για τη βιομηχανία

Όμως κυβερνητικοί αξιωματούχοι, αξιωματούχοι εταιρειών και αναλυτές που μίλησαν στο Reuters δήλωσαν ότι η σύγκρουση παρουσιάζει επίσης νέες ευκαιρίες για την οπλική βιομηχανία της περιοχής.
"Λαμβάνοντας υπόψη την πραγματικότητα του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και την ορατή στάση πολλών χωρών με στόχο την αύξηση των δαπανών στον τομέα των αμυντικών προϋπολογισμών, υπάρχει μια πραγματική ευκαιρία να εισέλθουμε σε νέες αγορές και να αυξήσουμε τα έσοδα από τις εξαγωγές τα επόμενα χρόνια", δήλωσε ο Sebastian Chwalek, διευθύνων σύμβουλος της πολωνικής PGZ.
Η κρατική PGZ ελέγχει περισσότερες από 50 εταιρείες που κατασκευάζουν όπλα και πυρομαχικά - από τεθωρακισμένα μεταγωγικά μέχρι μη επανδρωμένα αεροπορικά συστήματα - και κατέχει μερίδια σε δεκάδες άλλες.
Τώρα σχεδιάζει να επενδύσει έως και 8 δισεκατομμύρια ζλότυ (1,8 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά την επόμενη δεκαετία, υπερδιπλάσιο του προπολεμικού στόχου, δήλωσε ο Chwalek στο Reuters.
Αυτό περιλαμβάνει νέες εγκαταστάσεις που βρίσκονται πιο μακριά από τα σύνορα με τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία για λόγους ασφαλείας, είπε.
Άλλοι κατασκευαστές αυξάνουν επίσης την παραγωγική τους ικανότητα και αγωνίζονται να προσλάβουν εργαζόμενους, δήλωσαν εταιρείες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι από την Πολωνία, τη Σλοβακία και την Τσεχία.
Αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, ορισμένοι ανατολικοευρωπαίοι στρατιωτικοί και κατασκευαστές άρχισαν να αδειάζουν τις αποθήκες τους από όπλα και πυρομαχικά της σοβιετικής εποχής που γνώριζαν οι Ουκρανοί, καθώς το Κίεβο περίμενε από τη Δύση εξοπλισμό που να είναι σύμφωνος με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ.
Καθώς τα αποθέματα αυτά μειώθηκαν, οι κατασκευαστές όπλων αύξησαν την παραγωγή τόσο παλαιότερου όσο και σύγχρονου εξοπλισμού για να συνεχίσουν τις προμήθειες.
Η ροή των όπλων βοήθησε την Ουκρανία να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις και να ανακτήσει εδαφικές εκτάσεις.
Ο Chwalek δήλωσε ότι η PGZ θα παράγει τώρα 1.000 φορητά συστήματα αεράμυνας Piorun manpad το 2023 -όχι όλα για την Ουκρανία- σε σύγκριση με 600 το 2022 και 300 έως 350 τα προηγούμενα χρόνια.
Η εταιρεία, η οποία, όπως είπε, έχει επίσης παραδώσει συστήματα πυροβολικού και όλμων, οβιδοβόλα, αλεξίσφαιρα γιλέκα, φορητά όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία, είναι πιθανό να ξεπεράσει τον προπολεμικό στόχο για έσοδα 6,74 δισεκατομμυρίων ζλότυ για το 2022.
Εταιρείες και αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters αρνήθηκαν να δώσουν συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τις στρατιωτικές προμήθειες στην Ουκρανία, ενώ ορισμένοι δεν θέλησαν να κατονομαστούν, επικαλούμενοι ευαισθησίες ασφαλείας και εμπορικές ευαισθησίες.

Ιστορική βιομηχανία

Η βιομηχανία όπλων της Ανατολικής Ευρώπης χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, όταν ο Τσέχος Emil Skoda άρχισε να κατασκευάζει όπλα για την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία.
Υπό τον κομμουνισμό, τεράστια εργοστάσια στην Τσεχοσλοβακία, τον δεύτερο μεγαλύτερο παραγωγό όπλων του Συμφώνου της Βαρσοβίας, στην Πολωνία και σε άλλες περιοχές της περιοχής κράτησαν τους ανθρώπους απασχολημένους, παράγοντας όπλα για τις συγκρούσεις του Ψυχρού Πολέμου που η Μόσχα υποδαύλισε σε όλο τον κόσμο.
"Η Τσεχία ήταν μια από τις ατμομηχανές των εξαγωγέων όπλων και διαθέτουμε το προσωπικό, την υλικοτεχνική βάση και τις γραμμές παραγωγής που απαιτούνται για να αυξήσουμε την παραγωγική ικανότητα", δήλωσε στο Reuters ο πρεσβευτής της στο ΝΑΤΟ, Jakub Landovsky.
"Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία για τους Τσέχους να αυξήσουν αυτό που χρειαζόμαστε, αφού έδωσαν στους Ουκρανούς τα παλιά αποθέματα της σοβιετικής εποχής.
Αυτό μπορεί να δείξει σε άλλες χώρες ότι μπορούμε να είμαστε ένας αξιόπιστος εταίρος στον τομέα της βιομηχανίας όπλων".
Η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 και η επέκταση του ΝΑΤΟ στην περιοχή ώθησαν τις εταιρείες να εκσυγχρονιστούν, αλλά "μπορούν ακόμη να παράγουν γρήγορα πράγματα όπως πυρομαχικά που ταιριάζουν στα σοβιετικά συστήματα", δήλωσε ο Siemon Wezeman, ερευνητής στο Διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης.
Οι παραδόσεις στην Ουκρανία περιλάμβαναν πυρομαχικά "ανατολικού" διαμετρήματος, όπως οβιδοβόλα των 152 χιλιοστών και ρουκέτες των 122 χιλιοστών που δεν παράγονται από δυτικές εταιρείες, δήλωσαν αξιωματούχοι και εταιρείες.
Σύμφωνα με τους ίδιους, η Ουκρανία απέκτησε όπλα και εξοπλισμό μέσω δωρεών από κυβερνήσεις και απευθείας εμπορικών συμβάσεων μεταξύ του Κιέβου και των κατασκευαστών.

Κινητικότητα στους εργαζόμενους

"Οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υποστηρίζουν ουσιαστικά την Ουκρανία", δήλωσε ο Christoph Trebesch, καθηγητής στο Ινστιτούτο του Κιέλου.
"Ταυτόχρονα είναι μια ευκαιρία γι' αυτές να αναπτύξουν τη βιομηχανία στρατιωτικής παραγωγής τους".
Η Ουκρανία έχει λάβει σχεδόν 50 δισεκατομμύρια κορώνες (2,1 δισεκατομμύρια δολάρια) σε όπλα και εξοπλισμό από τσέχικες εταιρείες, περίπου το 95% των οποίων ήταν εμπορικές παραδόσεις, δήλωσε στο Reuters ο Τσέχος υφυπουργός Άμυνας Tomas Kopecny.
Οι τσεχικές εξαγωγές όπλων φέτος θα είναι οι υψηλότερες από το 1989, είπε, με πολλές εταιρείες του τομέα να προσθέτουν θέσεις εργασίας και δυναμικότητα.
"Για την αμυντική βιομηχανία της Τσεχίας, η σύγκρουση στην Ουκρανία και η βοήθεια που παρέχει είναι σαφώς μια ώθηση που δεν έχουμε δει τα τελευταία 30 χρόνια", δήλωσε ο Kopecny.
Ο David Hac, διευθύνων σύμβουλος του τσεχικού ομίλου STV, περιέγραψε στο Reuters τα σχέδια για την προσθήκη νέων γραμμών παραγωγής πυρομαχικών μικρού διαμετρήματος και δήλωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης της ικανότητάς του σε πυρομαχικά μεγάλου διαμετρήματος.
Σε μια στενή αγορά εργασίας, η εταιρεία προσπαθεί να αποσπάσει εργαζόμενους από την επιβραδυνόμενη αυτοκινητοβιομηχανία, είπε.
Οι πωλήσεις στον τομέα της άμυνας βοήθησαν τον τσεχοσλοβακικό όμιλο, στον οποίο ανήκουν εταιρείες όπως η Excalibur Army, η Tatra Trucks και η Tatra Defence, να διπλασιάσει σχεδόν τα έσοδα του πρώτου εξαμήνου σε σχέση με το προηγούμενο έτος, στα 13,8 δισεκατομμύρια κορώνες.
Η εταιρεία αυξάνει την παραγωγή βλημάτων τόσο των 155 χιλιοστών του ΝΑΤΟ όσο και των 152 χιλιοστών του ανατολικού διαμετρήματος και ανακαινίζει οχήματα μάχης πεζικού και άρματα μάχης Τ-72 της σοβιετικής εποχής, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος Andrej Cirtek.
Είπε ότι ο εφοδιασμός της Ουκρανίας ήταν κάτι περισσότερο από μια καλή επιχείρηση.
"Μετά την έναρξη της ρωσικής επίθεσης, οι παραδόσεις μας για τον ουκρανικό στρατό πολλαπλασιάστηκαν", δήλωσε ο Cirtek.
"Η πλειονότητα του τσεχικού πληθυσμού θυμάται ακόμη τις εποχές της ρωσικής κατοχής της χώρας μας πριν από το 1990 και δεν θέλουμε να έχουμε ρωσικά στρατεύματα πιο κοντά στα σύνορά μας", ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης