Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά το Δεκέμβριο η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία παρά τις συστάσεις ΗΠΑ, Ρωσίας

Μετά το Δεκέμβριο η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία παρά τις συστάσεις ΗΠΑ, Ρωσίας
Πληροφορίες αναφέρουν πως η επίθεση θα γίνει αφού ολοκληρωθεί η επιχείρηση στο Ιράκ
Σχετικά Άρθρα

Παρά τις αντιδράσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας που ζητούν από την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να μην κλιμακώσει περισσότερο τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο Ιράκ και στη Συρία, πληροφορίες από τουρκικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η χερσαία στρατιωτική επίθεση στη Συρία θα αρχίσει τον Δεκέμβριο.
Δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Hurriyet» αναφέρει πως η χερσαία επίθεση της Τουρκίας στη Συρία θα αρχίσει μετά το Δεκέμβριο, όταν και αναμένεται να ολοκληρωθεί η στρατιωτική επιχείρηση στο Ιράκ.
«Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν την «Επιχείρηση Γαμψό Ξίφος» στο Ιράκ.
Αυτή αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο.
Μετά από αυτή, θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την χερσαία επιχείρηση στη Συρία.
Αυτήν την φορά σχεδιάζεται μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση» αναφέρει σε δημοσίευμα της η τουρκική εφημερίδα Hurriyet.

Την έχει προαναγγείλει ο Erdogan

Την χερσαία επίθεση στη Συρία έχει προαναγγείλει ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος μόλις προχθές Τρίτη 22/11 είπε πως στο άμεσο μέλλον θα πραγματοποιηθεί μια χερσαία επίθεση στη βόρεια Συρία, σε θέσεις Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ και της YPG, οργανώσεις τις οποίες η Άγκυρα τις θεωρεί τρομοκρατικές.
Ο Erdogan είχε αναφέρει πως οι τουρκικές επιχειρήσεις για την εξόντωση των Κούρδων τρομοκρατών (σε αυτούς αποδίδει η Άγκυρα την πρόσφατη βομβιστική επίθεση στην Κωνσταντινούπολη που άφησε πίσω της 6 νεκρούς) σε Συρία και Ιράκ με αεροσκάφη και drones είναι μόνο η αρχή.
«Αν θέλει ο Θεός, θα τους εξοντώσουμε όλους αυτούς το συντομότερο, με τα άρματα μάχης και τους στρατιώτες μας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος πάντως χθες Τετάρτη 23/11 εμφανίστηκε έτοιμος ακόμα και για μια συνάντηση με τον πρόεδρο της Συρίας, Bashar al Assad, αναφέροντας ωστόσο πως δεν τώρα η κατάλληλη στιγμή.

Περισσότερα από 50 αεροσκάφη και 20 drones

Στην επιχείρηση «Γαμψό Ξίφος» οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις επιχειρούν με περισσότερα από 50 μαχητικά αεροσκάφη και 20 drones, με τις πληροφορίες να αναφέρουν πως τις αεροπορικές επιδρομές συνδράμουν επίγειες δυνάμεις πυροβολικού.
Όλες οι επιθέσεις – όπως αναφέρει η τουρκική πλευρά – είχε στόχους Κούρδων μαχητών τόσο του ΡΚΚ όσο και της συριακής οργάνωσης YPG σε Ιράκ και Συρία.

ΗΠΑ: Αποκλιμακώστε τώρα

Την ανησυχία τους για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές σε βόρεια Συρία και Ιράκ εξέφρασαν οι ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η πρόοδος που έχει επιτευχθεί κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (ISIS).
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Patrick Ryder υποστήριξε πως η κλιμάκωση των επιθέσεων απειλεί «την πρόοδο του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους στην πολυετή εκστρατεία του για τον περιορισμό και την εξάρθρωση του ISIS» ενώ επισήμανε πως μια από αυτές τις τουρκικές επιδρομές στη Συρία, απείλησε άμεσα την ασφάλεια «του στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ που εργάζεται στη Συρία με εταίρους του εκεί για να νικήσει τον ISIS και να διατηρήσει υπό κράτηση περισσότερα από 10.000 μέλη του Ισλαμικού Κράτους».
Σύμφωνα με τον Ryder, «ασυντόνιστες στρατιωτικές ενέργειες απειλούν την κυριαρχία του Ιράκ» και για αυτό το λόγο ζητείται η «άμεση αποκλιμάκωση προκειμένου να διατηρηθεί η προσήλωση στην αποστολή με στόχο τη νίκη επί του ISIS και η διασφάλιση της ακεραιότητας του προσωπικού στην περιοχή που είναι αφοσιωμένο σε αυτήν την αποστολή».

Καταδίκη

«Καταδικάζουμε τις απώλειες αμάχων τόσο στην Τουρκία όσο και στη Συρία, ως αποτέλεσμα αυτών των ενεργειών, και εκφράζουμε τα συλλυπητήριά μας.
Ανησυχούμε επίσης από τις αναφορές της σκόπιμης στόχευσης μη στρατιωτικών υποδομών.
Απευθύνοντας έκκληση για αποκλιμάκωση, αναγνωρίζουμε τις θεμιτές ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια. Θα εξακολουθήσουμε να συζητάμε με την Τουρκία και τους εταίρους μας για τη διατήρηση των συμφωνιών εκεχειρίας» επισήμανε ο Ryder.

Όχι και από Ρωσία

Αρνητική όμως εμφανίζεται και η Ρωσία με το Κρεμλίνο, το οποίο προειδοποιεί να μην γίνουν άλλα αποσταθεροποιητικά βήματα στη Συρία.
«Η Ρωσία κατανοεί τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από οποιαδήποτε αποσταθεροποιητικά βήματα» είχε αναφέρει ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov. «Κατανοούμε και σεβόμαστε τις ανησυχίες της Τουρκίας για την εξασφάλιση της δικής της ασφάλειας και πιστεύουμε ότι η Τουρκία έχει αυτό το νόμιμο δικαίωμα
Παρόλα αυτά, καλούμε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να απόσχουν από τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μεγάλη αποσταθεροποίηση γενικά της κατάστασης.
Αυτό θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ και να περιπλέξει περαιτέρω τα πράγματα στον τομέα της ασφάλειας» είχε υποστηρίξει ο Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης