Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο Elon Musk έχασε 101 δισ. δολάρια από την περιουσία του 2022... τον απειλεί ο Arnault της LVMH

Ο Elon Musk έχασε 101 δισ. δολάρια από την περιουσία του 2022... τον απειλεί ο Arnault της LVMH
Αν και ο ιδιόρρυθμος οραματιστής εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του έχει μειωθεί
Ο Elon Musk έχει εξελιχθεί σε έναν κόσμο διαφορετικό. 
Για περισσότερους από 10 μήνες ήταν το μοναδικό μέλος της πιο εκλεκτής οικονομικής λέσχης στον πλανήτη, μιας λέσχης που δεν έχει ποτέ υποδεχθεί περισσότερα από δύο μέλη ταυτόχρονα. 
Ο διευθύνων σύμβουλος της Tesla και ιδιοκτήτης της ιστοσελίδας μικρο-blogging Twitter ήταν τακτικό μέλος εκεί τους τελευταίους μήνες - μέχρι που εκδιώχθηκε πριν από λίγες εβδομάδες.
Αυτό είναι το κλαμπ των 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. 
Και από τότε που έχασε τη θέση του εκεί, ο Musk δεν είναι ο ίδιος. 
Αν και ο ιδιόρρυθμος οραματιστής εξακολουθεί να είναι ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, η περιουσία του έχει μειωθεί.
Ο Musk καυχιόταν για περιουσία 170 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 21 Νοεμβρίου, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index. 
Αλλά η καθαρή του περιουσία έχει συρρικνωθεί κατά 101 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 37%, φέτος.

Dilution

Η θέση του Musk στην κορυφή των πλουσίων απειλείται τώρα από τον Γάλλο Bernard Arnault, τον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου πολυτελών ειδών LVMH (LVMHF).
Η περιουσία του Arnault εκτιμάται σε 157 δισεκατομμύρια δολάρια, γεγονός που τον τοποθετεί μόλις 13 δισεκατομμύρια δολάρια πίσω από τον Musk. 
Ο Arnault είδε επίσης την περιουσία του να μειώνεται, αλλά πολύ λιγότερο απότομα από ό,τι εκείνη του Musk.
Έχει χάσει 21,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ή 12%, το 2022.
Ο Arnault επωφελείται καθώς ο τομέας της πολυτέλειας είναι σχετικά αλώβητος από την οικονομική επιβράδυνση και τις ανησυχίες για ύφεση.
Η LVMH ανακοίνωσε ισχυρότερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις τρίτου τριμήνου τον περασμένο μήνα, καθώς οι πλούσιοι πελάτες συνέρρευσαν στις μάρκες μόδας της και οι Αμερικανοί εκμεταλλεύτηκαν το ισχυρό δολάριο για να επισκεφθούν τα καταστήματά της στην Ευρώπη. 
Η ζήτηση για αγαθά πολυτελείας παραμένει ανθεκτική μπροστά στον έντονο πληθωρισμό.
Οι εύποροι καταναλωτές έχουν επηρεαστεί λιγότερο από το υψηλότερο κόστος ζωής, ενώ ο μέσος καταναλωτής έχει περιορίσει τις διακριτικές δαπάνες.
Τα έσοδα του τρίτου τριμήνου του ιδιοκτήτη των Louis Vuitton και Dior ανήλθαν σε 19,76 δισ. ευρώ (20,29 δισ. δολάρια), αντανακλώντας οργανική ανάπτυξη (εξαιρουμένων των εξαγορών) κατά 19% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.
Οι πωλήσεις στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία αυξήθηκαν έντονα φέτος λόγω της σταθερής ζήτησης από τους τοπικούς πελάτες και της επανέναρξης των διεθνών ταξιδιών.
Ο Musk, από την άλλη πλευρά, πλήττεται από τη συνεχιζόμενη πτώση των μετοχών της Tesla, οι οποίες αποτελούν μεγάλο μέρος της περιουσίας του. 
Από τότε που ο δισεκατομμυριούχος έκανε την προσφορά του ύψους 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγορά του Twitter, οι μετοχές του κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων έχουν μειώσει σταθερά την αξία τους.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι επενδυτές ανησυχούν ότι το κοινωνικό δίκτυο θα τον αποσπάσει όταν η Tesla αντιμετωπίζει τον έντονο ανταγωνισμό από τις κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες και τις παλαιές αυτοκινητοβιομηχανίες.
Η αναζωπύρωση του covid-19 στην Κίνα και οι φόβοι που περιβάλλουν τον τεχνολογικό τομέα σε ένα πληθωριστικό περιβάλλον αποτελούν επίσης προκλήσεις για την Tesla.

Η μετοχή της Tesla έχει χάσει περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της

Η μετοχή της Tesla έχει υποχωρήσει σχεδόν 50% στα 167,87 δολάρια από τότε που ο Musk ξεκίνησε την προσφορά εξαγοράς στις 25 Απριλίου, γεγονός που μεταφράζεται σε πτώση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς κατά 525 δισεκατομμύρια δολάρια.
Από τότε που ο δισεκατομμυριούχος οριστικοποίησε τη συμφωνία με το Twitter στις 27 Οκτωβρίου, η μετοχή της Tesla έχει χάσει 25%, μια απώλεια χρηματιστηριακής αξίας 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε λιγότερο από ένα μήνα.
Οι αποφάσεις του Musk προκάλεσαν χάος στο Twitter, καθιστώντας ακόμη πιο δύσκολο για τον ίδιο να μετατρέψει την πλατφόρμα σε κερδοφόρα το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι ανέλαβε προσωπικό χρέος ύψους 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη χρηματοδότηση της συναλλαγής.
Πραγματοποίησε κύματα περικοπών θέσεων εργασίας, έδωσε τελεσίγραφο στους εργαζόμενους και επανενεργοποίησε τον λογαριασμό του πρώην προέδρου Donald Trump, τον οποίο το κοινωνικό δίκτυο είχε απαγορεύσει μετά τα γεγονότα της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο.
Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα την αποχώρηση 5.000 εργαζομένων, δηλαδή των δύο τρίτων του εργατικού δυναμικού.
Ο επιχειρηματίας παραδέχθηκε πρόσφατα ότι από τότε που ανέλαβε το Twitter, κοιμάται ελάχιστα.
"Έχω πάρα πολλή δουλειά, αυτό είναι σίγουρο", δήλωσε ο Musk κατά την εμφάνισή του στις 14 Νοεμβρίου στο B20 Indonesia, ένα επιχειρηματικό συνέδριο που διεξάγεται παράλληλα με τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί.
"Δουλεύω το απόλυτο μέγιστο που μπορώ να δουλέψω - από το πρωί μέχρι το βράδυ, επτά ημέρες την εβδομάδα".
Λίγες ημέρες νωρίτερα ο Musk είχε δηλώσει στους συμμετέχοντες στο 29ο ετήσιο επενδυτικό συνέδριο Baron ότι ο φόρτος εργασίας του έχει αυξηθεί από 70 ώρες την εβδομάδα σε 120.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης