Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Ελέγχονται για υπεξαίρεση ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβύτερα

Κιβωτός του Κόσμου: Νέα έρευνα για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Ελέγχονται για υπεξαίρεση ο πατήρ Αντώνιος και η πρεσβύτερα
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων των προαναφερθέντων προσώπων αυτών και το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής
Σχετικά Άρθρα

Έρευνα για τα περιουσιακά στοιχεία του επικεφαλής της «Κιβωτού του Κόσμου» πατέρα Αντωνίου, της πρεσβυτέρας και των προσώπων που συμμετείχαν στην διαχείριση των οικονομικών της ΜΚΟ έχει δρομολογήσει ο επικεφαλής της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος, πρώην αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Χαράλαμπος Βουρλιώτης.  
Στην έρευνα θα αναζητηθεί το εάν αυτά τα πρόσωπα έχουν διαχειριστεί με ορθό τρόπο τα ταμεία της οργάνωσης τα οποία προέρχονται από χορηγίες, επιχορηγήσεις και από το υστέρημα των πολιτών που ήθελαν να βοηθήσουν τα παιδιά της Κιβωτού. 
Η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος θα ελέγξει τη νομιμότητα της απόκτησης των περιουσιακών στοιχείων των προαναφερθέντων προσώπων αυτών και το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί το αδίκημα της υπεξαίρεσης από τα ταμεία της δομής.
Επομένως θα ανοιχθούν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί και θα ερευνηθεί η απόκτηση της ακίνητης και κινητής περιουσίας τους, προκειμένου, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα στην εφορία περιουσιακά στοιχεία τους, να διαπιστωθεί εάν αυτά αποκτήθηκαν από εγκληματικές πράξεις ή όχι.

Πληθαίνουν οι καταθέσεις - καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και ασέλγεια

Την ίδια ώρα κύκλος καταθέσεων ξεκίνησε σήμερα, Τρίτη 22/11, στην Εισαγγελία Αθηνών για τις καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και ασέλγεια στην Κιβωτό του Κόσμου, την ώρα που πληθαίνουν οι νέες μαρτυρίες για την υπόθεση.
Πρόκειται για καταγγελίες, - δέκα έχουν διαβιβαστεί από τον Συνήγορο του Πολίτη στην εισαγγελία- που αφορούν σκληρές τιμωρίες,  ξυλοδαρμούς, περιστατικά ασέλγειας και παιδική εργασία, ενώ στο στόχαστρο των ερευνών βρίσκονται τέσσερα πρόσωπα και συγκεκριμένα,  ο ιδρυτής της εν λόγω ΜΚΟ- στον οποίο απαγορεύεται η τέλεση ιεροπραξιών- και τρεις εργαζόμενοι στη δομή.
Ακόμη, στο «κάδρο» αναμένεται να βρεθεί και η πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή, που ήταν πρόεδρος του ΔΣ και φέρεται να γνώρισε τι συνέβαινε.
Καθημερινές πλέον είναι οι μαρτυρίες για άγριους ξυλοδαρμούς παιδιών που διέμεναν στις δομές,  ενώ συγκλονίζει μια μαρτυρία παιδιού που έκανε λόγο για άμβλωση που ζήτησε από έγκυο ο πατέρας Αντώνιος.
Παράλληλα, θέμα χρόνου είναι η αντικατάσταση της διοίκησης που αποφάσισε η κυβέρνηση το προηγούμενο 24ωρο.
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε το νέο δ.σ. της «Κιβωτού του Κόσμου» όπου πρόεδρος αναλαμβάνει η Αλεξάνδρα Μαρτίνου από την Ένωση «Μαζί για το παιδί».
Στο μεταξύ, την απόφαση της κυβέρνησης να συγκρουστεί  με νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών κατέστησε σαφές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μιλώντας για εισαγωγή νέων πολιτικών.
 
Οικονόμου:
 Τα στόματα ανοίγουν και ο φόβος των θυμάτων νικιέται - Εισάγουμε νέες πολτιτικές

Για σχέδιο που περιλαμβάνει το σπάσιμο όλων των αποστημάτων, καθώς "τα θέματα δικαιωμάτων, προστασίας ανηλίκων, θυμάτων βίας και γενικότερα κοινωνικής ατζέντας έχουν τύχει συστηματικής μέριμνας από την Κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή", έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, με αφορμή την υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και ανταποκριτών ξένου Τύπου, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε χαρακτηριστικά πως «το σχέδιό μας περιλαμβάνει το σπάσιμο όλων των αποστημάτων: Με σχέδιο, με τεχνογνωσία, με επαγγελματισμό και πρωτίστως με αμέριστη μέριμνα για όσους είναι σε δυσχερή θέση συνεχίζουμε την προσπάθεια αυτή»
Υπογράμμισε ότι αυτό το αντιλαμβάνεται η κοινωνία των πολιτών και για τον λόγο αυτό τα στόματα ανοίγουν και ο φόβος των θυμάτων νικιέται.
«Έχουμε την πολιτική βούληση και το θάρρος να προχωρήσουμε αποφασιστικά, να εισαγάγουμε νέες πολιτικές που θα αποδώσουν περισσότερα σε περισσότερους και να συγκρουστούμε με νοοτροπίες και κατεστημένα δεκαετιών.
Όλα αυτά γίνονται με θεσμικό τρόπο και έτσι ώστε, να διασφαλίζονται οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη, ιδίως όταν αυτοί είναι παιδιά ή βρίσκονται στη μετεφηβική ηλικία», τόνισε.
Πρόσθεσε πως οι Αρχές συνδράμουν την Δικαιοσύνη και τα αρμόδια Υπουργεία φροντίζουν ώστε κανείς να μην μένει αβοήθητος.
Ωστόσο, σημείωσε πως «χρειάζεται να αποφεύγουμε τις εύκολες κραυγές, τις γενικεύσεις, τις υπερβολές» που είναι αδιέξοδα, αναποτελεσματικά και δυνητικά μπορεί να λειτουργήσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα.
Συμπλήρωσε τέλος, ότι τα ιδρύματα και οι εθελοντές προσφέρουν πολλά και «καλό είναι να μην μηδενίζουμε και να μην γενικεύουμε χωρίς στοιχεία».
«Με ψυχραιμία και μεθοδικότητα πρέπει όλοι να συνεργαζόμαστε για να γίνεται πάντοτε ότι καλύτερο απαιτείται για τα παιδιά και από την άλλη, να φροντίζουμε έτσι ώστε η Δικαιοσύνη να αποδίδει ευθύνες , αν αυτές προκύπτουν μετά την ολοκλήρωση κάθε διερεύνησης», κατέληξε.

Το νέο δ.σ. της «Κιβωτού του Κόσμου»

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε τη σύνθεση της νέας διοίκησης της «Κιβωτού» που αποτελείται από τους:

  • Αλεξάνδρα Μαρτίνου, οικονομολόγος, Πρόεδρος της Ένωσης «ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ», ως Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου
  • Ιωάννης Σπυρίδων Τέντες, πρώην Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου,
  • Ιωάννης Παπαδάτος, Παιδίατρος, τ. Διευθυντής Μονάδας Εντατικής Θεραπείας Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»,
  • Γιώργος Πρωτόπαπας, Γενικός Διευθυντής των Παιδικών Χωριών SOS,
  • Έρρικα Οικονόμου, ψυχολόγος, Γραμματέας «Φίλων της Θεοτόκου»,
  • Ανδρέας Ζομπανάκης, οικονομολόγος, Πρόεδρος του Κέντρου Ειδικών Ατόμων η «Χαρά»,
  • Κωνσταντίνος Γλούμης-Ατσαλάκης, δικηγόρος, διευθυντής Υπουργικού γραφείου Υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι η αλλαγή της διοίκησης είναι προσωρινή και έχει διάρκεια ενός έτους. Το νέο ΔΣ καλείται να εξασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία του φορέα αλλά και να διενεργήσει διαχειριστικό και οικονομικό έλεγχο.
«Τα νέα μέλη του ΔΣ αναλαμβάνουν ένα δύσκολο και φορτισμένο αυτή τη στιγμή έργο. Τους ευχαριστούμε για αυτό. Η κ. Αλεξάνδρα Μαρτίνου, ως Πρόεδρος, όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη έχουν αποδείξει στην διάρκεια της πορείας τους ότι έχουν την εμπειρία και την τεχνογνωσία να ανταπεξέλθουν. Ως υπουργείο και ως κοινωνία θα πρέπει να τους στηρίξουμε για τα παιδιά της Κιβωτού, για όλους μας», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Κοντογεώργης: Οι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν στο ΔΣ είναι εγνωσμένου κύρους

Ο γενικός γραμματέας συντονισμού της κυβέρνησης, Θ. Κοντογεώργης, μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε  ότι «οι άνθρωποι που θα τοποθετηθούν τις επόμενες ημέρες στο ΔΣ είναι εγνωσμένου κύρους που έχουν εμπειρία στη διοίκηση και στη διαχείριση τέτοιων δομών και ιδιαίτερη ευαισθησία στα θέματα των παιδιών».
Σύμφωνα με τον κ. Κοντογεώργη, όπως μεταδίδει το ertnews.gr, η προσωρινή αυτή διοίκηση με βάση την πρόνοια του νόμου θα είναι για ένα χρόνο και οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τους αρμόδιους υπουργούς τις επόμενες μέρες.
Μάλιστα, ξεκαθάρισε ότι δεν έχει ανασταλεί καμία οικονομική ενίσχυση προς τη δομή.
Όπως εξήγησε, «το 95% προέρχεται από ιδιώτες, αλλά δεν θα επηρεαστεί η οικονομική εξέλιξη και η βιωσιμότητα της δομής και θα εξασφαλίσουμε πως θα γίνει ό,τι πρέπει για αυτά τα παιδιά».
Υπογράμμισε δε, πως «η παρουσία των παιδιών στα ιδρύματα είναι στρέβλωση», προσθέτοντας ότι υπάρχουν αρκετά κίνητρα για τις ανάδοχες οικογένειες και στόχος είναι η αποϊδρυματοποίηση των παιδιών.
Σημείωσε ότι υπάρχει το νέο πλαίσιο για την προστασία των παιδιών και σταδιακά εφαρμόζεται, όπως και οι δικλείδες, αλλά δυστυχώς υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα με βαθιές ρίζες και δεν έβγαιναν στην επιφάνεια.

Καταθέσεις

«Φως» στην υπόθεση της Κιβωτού του Κόσμου, μετά τις σοβαρές καταγγελίες, αναμένεται να δοθεί μέσα από τις καταθέσεις μαρτύρων, νυν και πρώην φιλοξενούμενων στις δομές, αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές, στις  εισαγγελικές λειτουργούς Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη-Κυριακή Τσιχλή.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το κατώφλι της Εισαγγελίας θα διαβεί για να καταθέσει και ένας κάτοικος του εξωτερικού, πρώην φιλοξενούμενος της δομής, που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον του να καταθέσει τη δική του μαρτυρία για κακοποιητικές συμπεριφορές σε συγκεκριμένη δομή της ΜΚΟ.
Από τα στοιχεία που θα προκύψουν μέσα από τις καταθέσεις, οι δύο εισαγγελείς θα αποφανθούν αν στοιχειοθετούνται οι κατηγορίες της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων προσώπων, που είναι πλημμέλημα, όπως και η κατηγορία της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια, που είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.



www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης