Τελευταία Νέα
Διεθνή

Meloni: Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία - Θα συναντηθώ με Μητσοτάκη - Στενή συνεργασία Ιταλίας - Ελλάδας

Meloni: Τα νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία - Θα συναντηθώ με Μητσοτάκη - Στενή συνεργασία Ιταλίας - Ελλάδας
Μέτωπο του Νότου με αιχμή το μεταναστευτικό προωθεί η πρωθυπουργός της Ιταλίας Giorgia Meloni
Σχετικά Άρθρα
Η πρωθυπουργός της Ιταλίας G. Meloni σχολίασε για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό ζήτημα στη Μεσόγειο, εξαπολύοντας ευθείες βολές προς την Τουρκία.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στη συνεργασία της χώρας της με την Ελλάδα ενώ εξέφρασε την επιθυμία της να συναντηθεί σύντομα με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Παράλληλα, ρωτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ αν επιβεβαιώνει την δήλωση του Ιταλού υπουργού εξωτερικών, Tajani, ότι τα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ανήκουν στην ελληνική κυριαρχία και αν εννοεί να ενισχύσει την συνεργασία με την Ελλάδα, αρχίζοντας από το μεταναστευτικό.

Meloni: Με ενδιαφέρει να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα

«Επιβεβαιώνω την δήλωση αυτή του Tajani και επιβεβαιώνω, επίσης, ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ να εργαστώ και να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις με την Ελλάδα, αλλά και με τις χώρες της Μεσογείου γενικότερα. Θα είδατε ότι προωθούμε πολύ την παρουσία της Ιταλίας στο μέτωπο του Νότου.
Το ενδιαφέρον μας είναι τεράστιο, ακόμη δεν μπόρεσα να συναντήσω τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά βρεθήκαμε αυθόρμητα να προωθούμε, από κοινού, διάφορες πρωτοβουλίες», απάντησε χαρακτηριστικά η Μελόνι.
«Ελπίζω να τον συναντήσω σύντομα και θεωρώ ότι και στο μεταναστευτικό, επιβεβαιώνοντας και πάλι τις δηλώσεις του Ταγιάνι, η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία, την Μάλτα και την Κύπρο (δηλαδή οι χώρες που βρίσκονται πιο εκτεθειμένες) είναι εκείνες που σίγουρα γνωρίζουν καλύτερα το αντικείμενο και μπορούν να εργαστούν με τον πιο αποδοτικό τρόπο για μια λύση», πρόσθεσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός.
«Μια λύση προς το συμφέρον όλων, διότι μιλάμε για εξωτερικά σύνορα της Eυρωπαϊκής Ένωσης, και κατά συνέπεια είναι ένα θέμα που θεωρώ ότι θα έπρεπε να ενδιαφέρει, και πράγματι ενδιαφέρει όλους. Αλλά σίγουρα εμείς, που είμαστε οι πιο εκτεθειμένοι, έχουμε το μεγαλύτερο ενδιαφέρον και τις περισσότερες γνώσεις για να προσπαθήσουμε να φτιάξουμε μια αποδοτική πρόταση. Είναι ακριβώς αυτό που κάνουμε», κατέληξε.

Οι προηγούμενες δηλώσεις Tajani 

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Corriere della Sera, αναφέρθηκε στην διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού και στις σχετικές πρόσφατες εξελίξεις.
«Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, θέσαμε ένα πολιτικό θέμα, δεν θέλαμε να προκαλέσουμε καμία λεκτική σύγκρουση.
Από μέρους της Γαλλίας υπήρξε μια δυσανάλογη αντίδραση, εξαιτίας και προβλημάτων εσωτερικής τους πολιτικής», τόνισε ο αρχηγός της ιταλικής διπλωματίας.
«Θέλουμε μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή δράση, διότι τα επτά χιλιάδες χιλιόμετρα ιταλικών ακτών αποτελούν σύνορα της νότιας Ευρώπης.
Και ο Manfred Weber, ο πρόεδρος του ΕΛΚ, μας έδωσε δίκιο», πρόσθεσε.

Ευρωπαϊκό σχέδιο

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε επίσης ότι «η Ευρώπη πρέπει να ετοιμάσει ένα σχέδιο» και ότι «χρειάζεται μια ενιαία απόφαση σε ό,τι αφορά τις μετεγκαταστάσεις».
«Το μεταναστευτικό συνεχίζει να υφίσταται εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να λυθεί.
Θα ζητήσω να μάθω ποια συμφωνία λέει ότι τα ιταλικά λιμάνια είναι εκείνα στα οποία πρέπει να αποβιβάζονται όλοι οι μετανάστες.
Δεν μου προκύπτει να υπάρχει», τόνισε ο Tajani.
Η ιταλική κυβέρνηση εκτιμά ότι πρέπει να εγκριθεί ένα «πραγματικό, ευρωπαϊκό Σχέδιο Marshall για την Αφρική» και ότι, παράλληλα, «όταν κατάσχονται τα πλεούμενα των δουλεμπόρων, θα πρέπει να καταστρέφεται η μηχανή τους».

Τα άλλα κράτη

Σε σχέση, δε, με την στάση των υπόλοιπων χωρών, ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε:
«Είμαστε κάθε άλλο παρά απομονωμένοι.
Γερμανία και Λουξεμβούργο θα σεβαστούν τις συμφωνίες, όπως και εμείς.
Και είναι αλληλέγγυες, επίσης, η Ελλάδα, η Μάλτα, η Κύπρος, οι οποίες υπέγραψαν με την Ιταλία κοινή δήλωση των υπουργών Εσωτερικών, διότι έχουν το ίδιο πρόβλημα».
Αναφερόμενος, δε, στην έντονη διάσταση απόψεων με την Γαλλία, ο Ιταλός πολιτικός διερωτήθηκε: «πώς μπορεί να πει κανείς στην Ιταλία --μια χώρα η οποία υποδέχθηκε ενενήντα χιλιάδες μετανάστες από την αρχή του χρόνου-- ότι δεν φέρεται με ανθρωπιά;».
«Στην περίπτωση της Τουρκίας βρέθηκε λύση, τώρα ας βρεθεί και για την Ιταλία», λέει στην Corriere della Sera o Antonio Tayani και καταλήγει: «Δεν μπορεί να υπερισχύσει η αρχή ότι οι ΜΚΟ κάνουν συμφωνίες και επιβιβάζουν μετανάστες.
Δεν το λέει η ιταλική κυβέρνηση, αλλά έκθεση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex, στην οποία αναφέρεται ότι οι ΜΚΟ δίνουν ραντεβού με τους δουλεμπόρους στην μέση της Μεσογείου.
Δεν σώζουν ναυαγούς, τους επιβιβάζουν και τους ξεμπαρκάρουν σε εμάς, με στόχους που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.
Στο θέμα αυτό δεν υπάρχει δεξιά, κέντρο ή αριστερά, υπάρχουν κανόνες που πρέπει να τύχουν σεβασμού.
Θέλουμε περισσότερη Ευρώπη, ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να φτιάξει έναν κώδικα συμπεριφοράς για τις ΜΚΟ».


www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης