Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Έρχονται 6 εβδομάδες - φωτιά στα ομόλογα - Τι προμηνύει ο όγκος των συναλλαγών

Goldman Sachs: Έρχονται 6 εβδομάδες - φωτιά στα ομόλογα - Τι προμηνύει ο όγκος των συναλλαγών
Η αγορά ομολόγων κατευθύνεται σε αχαρτογράφητα ύδατα καθώς η δραστηριότητα υποχωρεί
Καθώς η αγορά ομολόγων βαδίζει προς το 2023, αντιμετωπίζει την προοπτική μιας τελευταίας περιόδου χάους, η οποία επιδεινώνεται από την μείωση του όγκου συναλλαγών που είναι χαρακτηριστική κατά τις τελευταίες εβδομάδες του έτους.
Η πιο τιμωρητική χρονική περίοδος που έχει καταγραφεί ποτέ για τους επενδυτές στα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ ήταν επίσης μία από τις πιο ευμετάβλητες, με συχνές μεγάλες ημερήσιες μεταβολές στην απόδοση.
Και αυτό διότι οι αγορές προσπαθούσαν να τιμολογήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ με στόχο την καταστολή του πληθωρισμού.
Οι εξελίξεις αυτής της εβδομάδας κατέστησαν σαφές ότι η αναταραχή μπορεί να διαρκέσει για λίγο ακόμη.

Μεγάλες διακυμάνσεις

Το ημερήσιο εύρος της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου αναφοράς ξεπέρασε τρεις φορές τις 12 μονάδες βάσης.
Η μία περίπτωση αφορούσε τα σχόλια του προέδρου της Fed του St. Louis, James Bullard, την Πέμπτη, τα οποία υποδήλωσαν μια υψηλότερη ενδεχόμενη κορυφή για το επιτόκιο πολιτικής από την τρέχουσα συναίνεση για περίπου 5%.
Δεν ήταν κάτι ασυνήθιστο.
Υπήρξαν διακυμάνσεις αποδόσεων που ξεπέρασαν τις 10 μονάδες βάσης σε 51 ημέρες μέχρι στιγμής φέτος, δήλωσε η Beth Hammack, συν-επικεφαλής του παγκόσμιου χρηματοδοτικού ομίλου της Goldman Sachs Group και σύμβουλος του Υπουργείου Οικονομικών, σε ένα πάνελ στο ετήσιο συνέδριο της Fed της Νέας Υόρκης για τη δομή της αγοράς του αμερικανικού Δημοσίου.
Αυτές είναι πάρα πολλές, δήλωσε η Hammack, ακόμη και αν τέτοιες αλλαγές ήταν αναμφισβήτητα πολύ σπάνιες κατά τη διάρκεια των προηγούμενων 10 ετών, όταν η Fed παρείχε έκτακτη διευκόλυνση.
"Η αγορά του Δημοσίου εξακολουθεί να είναι ιδιαίτερα ευμετάβλητη αυτή τη στιγμή και η ρευστότητα μοιάζει ισχνή", είπε.
Ένας δείκτης μέτρησης της μεταβλητότητας της αγοράς με βάση τις τιμές των δικαιωμάτων προαίρεσης, ο δείκτης ICE BofA MOVE Index, συνέχισε την ανοδική του πορεία αυτή την εβδομάδα μετά από μια μηνιαία υποχώρηση από τα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020.
b855c4a7eb505efdc474d58d0acc3472.webp

Το κρίσιμο τέλος του 12μηνου

Ο όγκος των συναλλαγών έχει αυξηθεί φέτος, ξεπερνώντας κατά μέσο όρο τα 600 δισεκατομμύρια δολάρια την ημέρα τους τελευταίους μήνες, δήλωσε στην ίδια εκδήλωση η Nellie Liang, κορυφαία αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών για τα εγχώρια οικονομικά.
Αλλά έχει ενισχυθεί από τους επενδυτές που αποβάλλουν ομόλογα παλαιού τύπου Treasuries, αν και σε μικρότερο βαθμό από ό,τι κατά τη διάρκεια της κατάρρευσης της αγοράς τον Μάρτιο του 2020.
Για επενδυτές όπως ο Matt Smith, διευθυντής επενδύσεων στην Ruffer LLP με έδρα το Λονδίνο και πρόσφατος αγοραστής 30ετών ομολόγων, τα κρατικά ομόλογα παραμένουν ένα βραχυπρόθεσμο εμπόριο παρά τις υψηλότερες αποδόσεις της τελευταίας δεκαετίας.
Το ράλι που σταμάτησαν τα σχόλια του Bullard είναι "μια κίνηση αντίθετης τάσης στα επιτόκια και δεν περιμένω ότι θα διαρκέσει πολύ", είπε.
Πιθανά σημεία ανάφλεξης από τώρα έως το τέλος του έτους είναι κυρίως οι επόμενες τέσσερις εβδομάδες, όταν τα στοιχεία για την απασχόληση και τον πληθωρισμό του Νοεμβρίου θα δώσουν τον τόνο για την απόφαση πολιτικής της Fed στις 14 Δεκεμβρίου.

Όλες οι κινήσεις αφορούν τη Fed

Η υπόδειξη του Bullard στις 17 Νοεμβρίου ότι το 5% έως 5,25% είναι το χαμηλότερο επίπεδο στο οποίο θα πρέπει τελικά να φθάσει το επιτόκιο πολιτικής της Fed οδήγησε την αγορά ομολόγων σε διάφορα νέα άκρα αυτή την εβδομάδα, ακόμη και όταν οι αποδόσεις παρέμειναν κάτω από τα υψηλά τους επίπεδα από την αρχή του έτους.
Τα σχόλιά του ήρθαν την επομένη των ισχυρότερων των εκτιμήσεων στοιχείων λιανικών πωλήσεων του Οκτωβρίου που έθεσαν σε αμφιβολία την αποτελεσματικότητα των έξι αυξήσεων των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας από τον Μάρτιο.
Η απόδοση του διετούς ομολόγου, που αποτελεί υποκατάστατο των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για το επιτόκιο της Fed, ανέβηκε, ξεπερνώντας τις αποδόσεις των 5 και 10 ετών κατά το μεγαλύτερο ποσοστό της τελευταίας 25ετίας.
Εν τω μεταξύ, το 10ετές βυθίστηκε κάτω από το εύρος-στόχο της κεντρικής τράπεζας, που σήμερα είναι 3,75%-4%, για πρώτη φορά στον κύκλο σύσφιξης, ένα ακόμη σημάδι ότι οι επενδυτές προβλέπουν οικονομική ζημία που θα καταστήσει αναγκαία τη μείωση των επιτοκίων.
"Πρόκειται για μια αγορά που θέλει να διαπραγματευτεί το μελλοντικό αποτέλεσμα σήμερα" παρά τις μη βέλτιστες συνθήκες, δήλωσε ο George Goncalves, επικεφαλής της μακροοικονομικής στρατηγικής των ΗΠΑ στην MUFG.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης