Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση στη Δύση από Summers: Οικονομικός Αρμαγεδδώνας από την εμπορική απομόνωση της Κίνας – Για αρχή, ξεχάστε το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Προειδοποίηση στη Δύση από Summers: Οικονομικός Αρμαγεδδώνας από την εμπορική απομόνωση της Κίνας – Για αρχή, ξεχάστε το 1,5% του παγκόσμιου ΑΕΠ

Τι επισημαίνει η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ για το ρήγμα που θα διαμορφωθεί στη παγκόσμια ροή αγαθών βάσει του σεναρίου ενός εμπορικού πολέμου με τη Δύση

Σχετικά Άρθρα

Οικονομικό «Αρμαγεδδώνα» θα προκαλέσει η επιχείρηση εκ μέρους της Δύσης να απομονώσουν την Κίνα ώστε να διασφαλιστεί η ηγεμονία των ΗΠΑ, όπως προειδοποιουν ολοένα και περισσότεροι οικονομικοί παράγοντες οι οποίοι επισημαίνουν ότι πλέον δεν υπάρχει μόνο ένας κυρίαρχος παίκτης στο παιχνίδι.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών Lawrence Summers προειδοποίησε τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να επικεντρωθούν στην οικοδόμηση των οικονομικών προοπτικών της χώρας στον ανταγωνισμό της με την Κίνα, αντί να επιτεθούν στον αντίπαλό της μέσω ενός εμπορικού πολέμου.
Η αύξηση των εμπορικών φραγμών κατά της Κίνας και άλλων χωρών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περί τα 1,4 τρισ. δολάρια, πέρα από τις σοβαρές ζημιές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε την ίδια ώρα η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.

Η ατυχής επιλογή

«Αν αλλάξουμε την εστίασή μας από την οικοδόμηση του εαυτού μας στο γκρέμισμα της Κίνας, νομίζω ότι θα κάνουμε μια πολύ επικίνδυνη και πολύ ατυχή επιλογή», είπε ο Summers στην «Wall Street Week» του Bloomberg Television με τον David Westin την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022.
Αντίθετα, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επικεντρωθούν στη δική τους καινοτομία, υποδομές, εκπαίδευση και προκλήσεις όπως οι θάνατοι από οπιοειδή, είπε.

Προσοχή για την Ταϊβάν

Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Biden επέβαλε σαρωτικούς περιορισμούς στις πωλήσεις ημιαγωγών και εξοπλισμού κατασκευής τους στην Κίνα - σηματοδοτώντας μια σημαντική αλλαγή προσέγγισης που έχει αναστατώσει ακόμη και παραδοσιακούς εταίρους των ΗΠΑ
Ο Summers προειδοποίησε επίσης ότι η Ουάσιγκτον γίνεται υπερβολικά επιθετική όσον αφορά την ενίσχυση των δεσμών με την Ταϊβάν, την οποία το Πεκίνο θεωρεί μέρος της επικράτειάς του.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στο να δώσουμε στην Κίνα την αίσθηση ότι προσπαθούμε να αλλάξουμε την παραδοσιακή πολιτική της ‘’μίας Κίνας’’», υπογράμμισε.
«Επειδή πιστεύω ότι αυτό θα μπορούσε να επιφέρει μια καταστροφική σύγκρουση».

Ο ρόλος των ΗΠΑ

«Εμείς στις Ηνωμένες Πολιτείες μάλλον πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με την επιρροή μας στον υπόλοιπο κόσμο -- δεν νομίζω ότι είναι πραγματικά δικό μας να πούμε στην Κίνα πώς πρέπει να οργανώσει ολόκληρη την κοινωνία της», πρόσθεσε ο καθηγητής στο Harvard και πρώην υπουργός Οικονομικών.
Η σωστή προσέγγιση είναι αντ' αυτού να «υπερασπιστούμε ορισμένα από τα θεμελιώδη συμφέροντά μας στην ασφάλεια και τον θεμιτό οικονομικό ανταγωνισμό -- αλλά να μην υπερβούμε αυτό το σημείο».
«Νομίζω ότι τελικά θα επικρατήσουμε σε αυτόν τον ευρύ αγώνα με την Κίνα», υπογράμμθσε.

Τεράστιο το κόστος, λέει το ΔΝΤ

Η διεύρυνση των εμπορικών φραγμών κατά της Κίνας και άλλων χωρών στη διάρκεια του προηγούμενου έτους θα μπορούσε να κοστίσει στην παγκόσμια οικονομία περί τα 1,4 τρισ. δολάρια, πέρα από τις σοβαρές ζημιές που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Kristalina Georgieva.
«Αυτό που ελπίζω να δω είναι κάποιες ανατροπές στα μπλοκαρίσματα της πολιτικής απέναντι στην Κίνα και σε παγκόσμιο επίπεδο», δήλωσε η Kristalina Georgieva μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022.
«Ο κόσμος θα χάσει 1,5% του ΑΕΠ μόνο και μόνο λόγω του διχασμού που μπορεί να χωρίσει την παγκόσμια οικονομία σε δύο εμπορικά μπλοκ.
Πρόκειται για 1,4 τρισ. δολάρια».


Οι συνέπειες για την Ασία

Για την Ασία, οι δυνητικές ζημίες θα είναι διπλάσιες ή περισσότερο από 3% του ΑΕΠ, επειδή η περιοχή είναι περισσότερο ενσωματωμένη στην παγκόσμια αλυσίδα αξίας, δήλωσε η Georgieva στο περιθώριο της συνάντησης των οικονομικών ηγετών της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) αυτή την εβδομάδα.
Ενώ αυτό θα αποτελούσε σημαντική ζημία για την παγκόσμια οικονομία, ο μεγαλύτερος παράγοντας που πλήττει την παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ο πόλεμος στην Ουκρανία, επισήμανε.
«Ο μοναδικός πιο επιζήμιος παράγοντας για την παγκόσμια οικονομία είναι ο πόλεμος.
Όσο πιο γρήγορα τελειώσει, τόσο το καλύτερο», τόνισε.

Τα πλήγματα από τον πληθωρισμό

Το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τις αναπτυσσόμενες χώρες, προτρέποντας τους κεντρικούς τραπεζίτες να συνεχίσουν τον αγώνα τους για να περιορίσουν την αύξηση των τιμών και να φέρουν κάποια ανακούφιση, ιδίως στο κόστος των τροφίμων.
Η ανατίμηση του δολαρίου σε διψήφια ποσοστά μέχρι στιγμής φέτος συνεχίζει να προκαλεί πονοκεφάλους σε όλες τις αναδυόμενες αγορές, καθώς οι επενδυτές συρρέουν σε ασφαλή καταφύγια εν μέσω ενδείξεων ότι μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να οδεύει προς την ύφεση.
Η Georgieva ανέφερε ακόμη ότι οι ασιατικές χώρες πρέπει να συνεργαστούν για να ξεπεράσουν τον κατακερματισμό έτσι ώστε να διατηρήσουν την ανάπτυξη, ειδικά υπό το πρίσμα της πληθώρας άλλων οικονομικών κρίσεων πέρα από το Covid-19, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την αύξηση του κόστους ζωής.
China's Top Oil Refiners Seek Beijing's Aid to Keep Russia Flows - BNN  Bloomberg
Υπερχρεωμένες οι αναπτυσσομενες χώρες

Αναφορικά με τον αυξανόμενο κίνδυνο του δημόσιου χρέους στις αναπτυσσόμενες χώρες, η Georgieva δήλωσε ότι το ΔΝΤ «δεν έχει ακόμη θορυβηθεί αλλά βρίσκεται σε εγρήγορση».
Περίπου το 25% των αναδυόμενων αγορών διαπραγματεύεται σε προβληματικό έδαφος, ενώ το 60% των χωρών με χαμηλό εισόδημα βρίσκεται σε κατάσταση ή κοντά να αντιμετωπίσει πρόβλημα όσον αοφρά την εξυπηρέτηση του χρέους.
Η ίδια ενθάρρυνε τα κράτη που πιέζονται από το αυξανόμενο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους σε δολάρια και το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον να δράσουν προληπτικά και να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια από το Ταμείο.
Economic and Trade Information on China | HKTDC Research
wwww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης