Τελευταία Νέα
Πολιτική

Νέες αποκαλύψεις «φωτιά»: Η ΕΥΠ αγόρασε το Predator το 2019, το «έκρυψε» σε άλλη σύμβαση - Διαψεύδει ο Οικονόμου

Νέες αποκαλύψεις «φωτιά»: Η ΕΥΠ αγόρασε το Predator το 2019, το «έκρυψε» σε άλλη σύμβαση - Διαψεύδει ο Οικονόμου
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό - Διαψεύδει την αγορά του Predatro ο Οικονόμου, για ενοχή Μητσοτάκη μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά Άρθρα
«Φωτιά» στο πολιτικό σκηνικό βάζουν οι νέες αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, καθώς ρεπορτάζ του insidestory.gr κάνει λόγο για αγορά του συστήματος Predator το 2019, αγορά η οποία «κρύφτηκε» σε άλλη σύμβαση.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Inside Story, το οποίο υπογράφουν οι δημοσιογράφοι Τάσος Τέλλογλου και Ελίζα Τριανταφύλλου, στην Αγία Παρασκευή, σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση, εγκαταστάθηκε το σύστημα παράνομης παρακολούθησης Predator της Intellexa.
Η αγορά του κόστισε στην ελληνική πλευρά 7 εκατ. ευρώ και από εκεί και πέρα το κόστος για δέκα στόχους τον μήνα, που εναλλάσσονται, είναι στα 150.000 ευρώ.

Η αγορά του Predator «κρύφτηκε» σε άλλη σύμβαση

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η αγορά του συστήματος «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ. Κάτοχος του 35% της IntellexaPredatorgate: Παραμένει μέτοχος της Intellexa ο Φέλιξ Μπίτζιος ήταν από τον Μάιο του 2020 (μέσω της κυπριακής εταιρείας Santinomo) ο επιχειρηματίας Φέλιξ Μπίτζιος. Μέσω άλλης κυπριακής εταιρείας του, της Viniato –όπως έχει ήδη αποκαλύψει το inside story– λειτούργησε το εννιάμηνο του 2018 ως σύμβουλος της Κρίκελ, προκειμένου αυτή να αναπτύξει τη στρατηγική της αναφορικά με έργα (υποστήριξη και ανάπτυξη ειδικών λογισμικών) εντός της ελληνικής επικράτειας. Η πληρωμή της αμοιβής της Viniato έγινε τον Αύγουστο του 2018 από λογαριασμό που διατηρεί η Κρίκελ στην Τράπεζα Πειραιώς και το 2019 ποσό 50.000 ευρώ πέρασε με έμβασμα στη Viniato από λογαριασμό της Κρίκελ στην Optima Bank.

Οι κινήσεις των λογαριασμών μεταξύ Krikel και Intellexa

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, τον Μάιο του 2020, τον μήνα δηλαδή που ο Φέλιξ Μπίτζιος αποκτά το 35% της Intellexa, η Κρίκελ μεταφέρει την έδρα της στο Μαρούσι, σε γραφεία που ανήκουν σε τρίτη κυπριακή εταιρεία συμφερόντων Μπίτζιου, την Layth Capital Ventures, με ενοίκιο 5.000 ευρώ το μήνα. Οι σχέσεις Κρίκελ συμφερόντων Λαβράνου και Layth Capital Ventures συμφερόντων Μπίτζιου, όπως τουλάχιστον προκύπτει από την κίνηση των λογαριασμών της Κρίκελ στην Optima Bank, χρονολογούνται τουλάχιστον από τον Νοέμβριο του 2019.
Το πιο ενδιαφέρον εύρημα όμως σε αυτές τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών, το οποίο φέρνει σήμερα για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας το inside story, είναι η κίνηση χρήματος μεταξύ Κρίκελ και Intellexa. Oι δύο εταιρείες είχαν τουλάχιστον μια συναλλαγή τον Ιούλιο του 2020 (τον ίδιο μήνα που αγοράζονται. Δεν ήταν μόνο ένας ο στόχος παρακολούθησης με λογισμικό κατασκοπίας τα πρώτα ψευδεπίγραφα domains για την παγίδευση και παρακολούθηση στόχων με Predator εντός Ελλάδας): Στις 22/7/2020 εμφανίζεται ένα έμβασμα 155.000 ευρώ από την Intellexa μέσω του ευρωπαϊκού συστήματος πληρωμών (SEPA) στην Κρίκελ και την ίδια μέρα ένα ισόποσο εξερχόμενο από την Κρίκελ στην Intellexa.

Κριτική στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας

Το δημοσίευμα ασκεί κριτική στους χειρισμούς από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Όπως αναφέρεται, τον Ιούλιο η Εθνική Αρχή Διαφάνειας παρέδωσε την έκθεσή της στον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, σχετικά με τη δική του παρακολούθηση με Predator, σημειώνοντας ότι δεν βρήκε κάποια σχέση του Δημοσίου με την Intellexa. Ο δημοσιογράφος, στην αναφορά που έκανε στην ΕΑΔ τον Μάιο, είχε ζητήσει από την αρχή να προχωρήσει σε άρση τραπεζικού απορρήτου όλων των εμπλεκόμενων στην υπόθεση εταιρειών, δηλαδή των Intellexa, Apollo Technologies, Hermes Technologies, Feroveno και Κρίκελ. Κάτι που η αρχή δεν έκανε στον ελλιπή έλεγχό της στις εταιρείες αυτές.
Αν είχαν συσχετιστεί οι κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών μεταξύ Intellexa και Κρίκελ και μεταξύ της Κρίκελ με εταιρείες συμφερόντων Φέλιξ Μπίτζιου (δηλαδή του μετόχου της Intellexa), τότε θα είχε προκύψει η ακριβής εικόνα, πράγμα που εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν ήταν στις προθέσεις της ΕΑΔ, τονίζεται.
«Τις πολλές παραλείψεις στον έλεγχο της ΕΑΔ είχε τονίσει ήδη από τον Ιούλιο το inside storyΑπό τον Κουκάκη στον Ανδρουλάκη: Νέα τροπή στην υπόθεση του spyware Predator. Η προσωρινή επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Αλεξάνδρα Ρογκάκου, που ανέλαβε καθήκοντα μετά την ολοκλήρωση της έρευνας υπό τον Άγγελο Μπίνη (ο οποίος αποχώρησε από την ΕΑΔ για την Frontex), στην κατάθεσή της ενώπιον της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές παραδέχθηκε ότι ο έλεγχος είχε περιορισμένο αντικείμενο, με βάση την εντολή ελέγχου του πρώην επικεφαλής της ΕΑΔ κ. Μπίνη, και ειδικότερα αφορούσε αποκλειστικά τις συμβάσεις που έχει υπογράψει η εταιρεία Κρίκελ με το ελληνικό δημόσιο και όχι τον αναλυτικό οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο της εταιρείας, τη σχέση της με άλλες εταιρείες, τους αφανείς εταίρους και τις παράλληλες δραστηριότητες», σημειώνει το Inside Story.

Οικονόμου: Η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί κακόβουλα λογισμικά

Ερωτηθείς σχετικά με το δημοσίευμα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επανέλαβε ότι η ελληνική πολιτεία δεν έχει προμηθευτεί και καμία αρχή ασφαλείας δεν χρησιμοποιεί κακόβουλα λογισμικά.

Η ελληνική δικαιοσύνη που έχει ανοικτή έρευνα σε εξέλιξη οφείλει να αξιολογήσει όλα τα στοιχεία και εφόσον τις είναι χρήσιμα, οφείλει να καλέσει όσους τα διαθέτουν ή τα επικαλούνται, ώστε να συνδράμουν στις έρευνες.
Αυτή είναι η πάγια θέση της κυβέρνησης, τόνισε, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι νέες αποκαλύψεις επιβεβαιώνουν την ενοχή Μητσοτάκη

Για αποκαλύψεις που επιβεβαιώνουν την ενοχή του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη όσον αφορά την υπόθεση των υποκλοπών έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ν. Ηλιόπουλος.
Ο κ. Ηλιόπουλος αναφερόμενος στις νέες αποκαλύψεις του insidestory.gr, τόνισε ότι αυτές επιβεβαιώνουν την ενοχή Μητσοτάκη, καθώς σύμφωνα με αυτές η αγορά του Predator «κρύφτηκε» μέσα σε άλλη σύμβαση της ΕΥΠ και ότι το κακόβουλο λογισμικό λειτουργούσε σε χώρο που ελέγχει η ελληνική κυβέρνηση.
«Επιβεβαιώνουν ωστόσο και ότι ο δήθεν έλεγχος που έκανε η Εθνική Αρχή Διαφάνειας υπό τον στενό συνεργάτη του κ. Μητσοτάκη, κ. Μπίνη, στις εταιρίες Intellexa και Krikel χωρίς καν να ελέγξει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς ήταν προσχηματικός και επί της ουσίας ακόμα ένα λιθαράκι στην επιχείρηση συγκάλυψης. 
Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να πείσει πως ακόμα "ψάχνει" τους ιδιώτες που εμπορεύονται και χρησιμοποιούν το Predator.
Δεν έχει παρά να κοιτάξει στον καθρέφτη του» είπε ο κ.Ηλιόπουλος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης