Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μετά την παράδοση της Kherson…οι ρώσοι κερδίζουν έδαφος στο Donbass - Νέα ευκαιρία διαλόγου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας

Μετά την παράδοση της Kherson…οι ρώσοι κερδίζουν έδαφος στο Donbass - Νέα ευκαιρία διαλόγου μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας
Ενισχύονται οι ενδείξεις που θέλουν τους αμερικανούς να πιέζουν τους Ουκρανούς για διαπραγματεύσεις ενώ και οι Ουκρανοί μιλούν για συνομιλίες (δηλώσεις Kuleba του Ουκρανού Τπουργού Εξωτερικών)

(upd 2) Μετά την αποχώρηση από την Kherson των 50.000 ρώσων στρατιωτών… και την ανακατάληψη της πόλης χωρίς μάχες από τους Ουκρανούς… δύο νέες εξελίξεις λαμβάνουν χώρα
1)Ενισχύονται οι ενδείξεις που θέλουν τους αμερικανούς να πιέζουν τους Ουκρανούς για διαπραγματεύσεις ενώ και οι Ουκρανοί μιλούν για συνομιλίες (δηλώσεις Kuleba του Ουκρανού Υπουργού Εξωτερικών)
2)Ενώ οι ρώσοι αποχώρησαν από την Kherson ως ένδειξη καλής θέλησης για να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις και για να αποφύγουν εκατοντάδες θύματα, στο Donbass ξεκίνησε προέλαση των ρωσικών στρατευμάτων προκαλώντας εκατοντάδες απώλειες στους Ουκρανούς…
Να σημειωθεί ότι ενώ δεν είχε ξεκινήσει η εισβολή στην Kherson οι Ουκρανοί έχασαν στις διάφορες απόπειρες επίθεσης - ταγμάτων πάνω από 13.400 στρατιώτες…και η μεγάλη μάχη δεν είχε διεξαχθεί...

Το ιστορικό της απόσυρσης - παράδοσης της Kherson χωρίς πόλεμο 

Στις 9 Νοεμβρίου, η ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοίνωσε επίσημα την απόφασή της να αποσύρει τις στρατιωτικές της μονάδες σχεδόν 50.000 στρατιώτες από την δυτική πλευρά του Δνείπερου.
Η απώλεια του ελέγχου της Kherson ήταν μέχρι στιγμής η μεγαλύτερη στρατιωτική απώλεια της Ρωσίας στον πόλεμο στην Ουκρανία.
Ήδη οι Ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει την πόλη από την οποία αποχώρησαν οι ρώσοι.
Οι ρώσοι έδωσαν εντολή να καταστραφούν οι γέφυρες.
Η γέφυρα Antonovsky και η γέφυρα του φράγματος Kakhovskaya και άλλες διαβάσεις ανατινάχτηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ρώσοι κατέστρεψαν όλες τις οδικές διαβάσεις – γέφυρες που συνδέουν την δυτική πλευρά με την ανατολική πλευρά του Δνείπερου ποταμού.

Οι ρωσικές δυνάμεις βομβάρδισαν διάφορες υποδομές… είχαν ως στόχο να επιβραδύνουν την ουκρανική προέλαση όσο το δυνατόν περισσότερο.
Με τη σειρά τους, οι ουκρανικές δυνάμεις βομβάρδισαν τις διαβάσεις σε όλο το μήκος του ποταμού.
Ως αποτέλεσμα του βομβαρδισμού, μέρος του φράγματος Kakhovskaya να υποστεί ζημιές.
Μαζί με τα ρωσικά στρατεύματα, η εκκένωση των αμάχων συνεχίστηκε καθώς κάποιοι παρέμειναν στην πόλη.
Στις 11 Νοεμβρίου, το τελευταίο πλοίο διέσχισε τον Δνείπερο από την Δυτική προς την ανατολική πλευρά.

Η νέα πρωτεύουσα της περιοχής Kherson υπό τις ρωσικές δυνάμεις θα είναι το Genichesk

Η προσωρινή πρωτεύουσα της Περιφέρειας Χερσώνας θα είναι το Genichesk, όπου εδρεύουν βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες.
«Σήμερα, το Genichesk, όπου βρίσκονται όλες οι βασικές κυβερνητικές υπηρεσίες είναι μια προσωρινή διοικητική πρωτεύουσα της περιφέρειας Kherson» ανέφεραν αξιωματούχοι.
Στις 27 Φεβρουαρίου 2022, η πόλη τέθηκε υπό τον έλεγχο των Ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Το Genichesk είναι μια πόλη-λιμάνι στην Αζοφική Θάλασσα, γνωστή για τα θέρετρα της.
Στις 9 Νοεμβρίου 2022 ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Sergey Shoigu διέταξε να αποσυρθούν τα ρωσικά στρατεύματα από την δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου και μεταφέρθηκαν στην ανατολική πλυερά, βάσει εισήγησης του στρατηγού Sergey Surovikin, αρχηγού της ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.
Ο Sergey Surovikin επεσήμανε ότι τα ρωσικά στρατεύματα απέτρεπαν με επιτυχία τις ουκρανικές επιθέσεις και ένας από τους λόγους για την απόσυρση ήταν ο κίνδυνος ότι αν πλημμυρίσουν οι περιοχές από τον υδροηλεκτρικό σταθμό Kakhovka, οι ρωσικές δυνάμεις θα απομονωθούν.
Σύμφωνα με τον Surovikin, όλοι οι άμαχοι που ήθελαν να φύγουν από την περιοχή —πάνω από 115.000 άτομα— έχουν μεταφερθεί στην ανατολική πλευρά του Δνείπερου ποταμού.
1370909.jpg

Οι πολιτικές επιπτώσεις της παράδοσης της Kherson

Φαίνεται ότι η παράδοση της πόλης Kherson από τους Ρώσους έχει ήδη φέρει πολιτικά αποτελέσματα.
Στις 11 Νοεμβρίου, οι Ηνωμένες Πολιτείες παράτειναν την άδεια για όλες τις συναλλαγές στην ενέργεια με μεγάλες ρωσικές τράπεζες και την Κεντρική Τράπεζα για τρίτη φορά από τον Φεβρουάριο.
Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον περιμένει σήματα ετοιμότητας για σοβαρές διαπραγματεύσεις από τη Ρωσία.
Ο Τούρκος πρόεδρος Erdogan χαρακτήρισε σωστή και θετική την απόφαση της Ρωσίας να αποσύρει τα στρατεύματα από τη Kherson και ανακοίνωσε την πρόθεσή του να συνομιλήσει με τον ρώσο Πρόεδρο Putin.

Kuleba: Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε συνάντηση με τον Lavrov

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Dm. Kuleba δήλωσε ότι θα «εξετάσει» το ενδεχόμενο να συναντήσει τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών S. Lavrov εάν λάβει κατάλληλη πρόταση.
«Δεν ζήτησε συνάντηση, όπως συνηθίζεται στη διπλωματία.
Εάν το κάνει, θα αξιολογήσουμε προσεκτικά το αίτημά του, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις πτυχές και την πραγματικότητα της τρέχουσας κατάστασης», δήλωσε ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών στη σύνοδο κορυφής της Ένωσης Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Alexander Dugin: «Κανείς δεν έχει γυρίσει την πλάτη στον Putin»

«Η Δύση άρχισε να υπονοεί ότι μετά την παράδοση της Kherson, οι Ρώσοι πατριώτες και εγώ στραφήκαμε εναντίον του Putin και θα απαιτούσαμε την παραίτησή του.
Αυτή η κατηγορία ήρθε από το πουθενά.
Είναι προφανές ότι κανείς δεν θα το πιστέψει.
Αλλά για να είμαστε σίγουροι: κανείς δεν έχει γυρίσει την πλάτη στον Putin, τόσο εγώ όσο και όλοι οι άλλοι Ρώσοι πατριώτες τον υποστηρίζουμε άνευ όρων.
Ο πόνος της απώλειας της Kherson είναι άλλο πράγμα, η στάση απέναντι στον αρχηγό είναι άλλο».
Ο φιλόσοφος Alexander Dugin πρόσθεσε επίσης: «Είμαστε πιστοί στον Putin και υποστηρίζουμε τη στρατιωτική επιχείρηση μέχρι το τέλος».

Οι ρώσοι προελαύνουν στο Donbass

Εν μέσω της υποχώρησης του ρωσικού στρατού στην περιοχή Kherson, οι κοινές δυνάμεις της Ρωσίας, του Donetsk και του Luhansk ανακοίνωσαν νέες νίκες στην πρώτη γραμμή του Donbass.
Στις 11 Νοεμβρίου, οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον έλεγχο της πόλης Mayorsk, που βρίσκεται στα βορειοδυτικά προάστια της Gorlovka.
Η μάχη για το Mayorsk κράτησε περίπου δύο μήνες.
Οι πρώτες αναφορές για συγκρούσεις στα περίχωρα της πόλης ήρθαν στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Η επίθεση διεξήχθη κυρίως από στρατιωτικούς της 3ης Ταξιαρχίας του Luhansk.
Η προέλασή τους επιβραδύνθηκε αφού έπρεπε να διασπάσουν τα τσιμεντένια οχυρά των Ουκρανών, τα οποία ήταν βαριά οχυρωμένα αφού επί 8 χρόνια επιχειρούσαν οι Ουκρανοί στο Donbass.
Ο έλεγχος από το Luhansk αυτού του οικισμού είναι μεγάλης στρατηγικής σημασίας, καθώς επιτρέπει στον ρωσικό στρατό να αναπτύξει την επίθεσή του στο Dzerzhinsk (τώρα γνωστό ως Toretsk).
Ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος βρίσκεται επίσης στην πόλη.

Η απελευθέρωση του Mayorsk έχει επίσης μεγάλη σημασία από ανθρωπιστική άποψη.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπορεί τώρα να ανοίξουν τις πύλες στο φράγμα της πόλης, που ελέγχονταν από τους Ουκρανούς για πολλά χρόνια, και να παρέχει νερό στο Donetsk μέσω του καναλιού Seversky – Donbass.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πλέον έλλειψη πόσιμου νερού και τεράστιες ουρές στις αντλίες στο Donbass.

Οι Ρώσοι πήραν και εδάφη προς την Avdiivka

Άλλη μια νίκη σημείωσαν οι ρωσικές δυνάμεις στην περιοχή Avdiivka.
Αφού το έδαφος του αεροδρομίου του Donetsk τέθηκε πρόσφατα υπό ρωσικό έλεγχο, το χωριό Opytne, που βρίσκεται μεταξύ Avdiivka και αεροδρομίου του Donetsk, κατελήφθη επίσης από τον ρωσικό στρατό.
Ο ρωσικός έλεγχος ενός στρατηγικά σημαντικού χωριού στα δυτικά του Donetsk θα μειώσει τις δυνατότητες των Ουκρανών να βομβαρδίζουν άμαχo πληθυσμό στην πόλη του Donetsk.
Οι ρωσικές δυνάμεις θα συνεχίσουν τις προσπάθειες να περικυκλώσουν τους Ουκρανούς στην Avdiivka.
Θα προχωρήσουν προς τα χωριά Pervomaiske και Vodiane και μετά θα στραφούν προς το Tonenkoe.
Οι ρωσικές θέσεις στο Tonenkoe θα τους επιτρέψουν να ελέγξουν τα πυρά στον δρόμο Orlovka-Avdiivka, κάτι που θα δημιουργήσει άμεση απειλή για τους Ουκρανούς στην Avdiivka.

Αναμένεται ότι η ουκρανική διοίκηση θα μεταφέρει σύντομα εφεδρεία στην περιοχή προκειμένου να σταθεροποιήσει το μέτωπο.
Οι ουκρανικές μονάδες θα ενισχύσουν τώρα την άμυνά τους στο Vodiane και θα προετοιμάσουν τη δεύτερη γραμμή άμυνας στο Tonenkoe.

 Κατέλαβαν πλήρως το Mayorsk

Ο οικισμός του Mayorsk στο Donetsk κατελήφθη πλήρως από τις ρωσικές δυνάμεις, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
«Ο οικισμός του Mayorsk απελευθερώθηκε πλήρως στην κατεύθυνση του Donetsk ως αποτέλεσμα των επιτυχημένων επιθετικών ενεργειών των ρωσικών στρατευμάτων», δήλωσε ο Konashenkov.
Σύμφωνα με τον Ρώσο εκπρόσωπο, το ανθρώπινο δυναμικό και ο εξοπλισμός του εχθρού έχουν εξαφανιστεί.
Στις αρχές Νοεμβρίου 2022, ο εκτελών χρέη αρχηγού της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ανέφερε ότι στρατεύματα προχωρούσαν κοντά στους οικισμούς Mayorsk και Pervomayskoye. Τότε, είπε ότι σύντομα θα απελευθερωθεί το Mayorsk.

Σχέδια Ουκρανών για Αζοφική Θάλασσα

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας εξετάζουν διάφορες επιλογές για μια επίθεση στην πόλη Berdyansk, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στην Αζοφική Θάλασσα, δήλωσε στο Tass την Κυριακή (13/11/2022) ο Vladimir Rogov, ηγέτης του κινήματος «Είμαστε Μαζί με τη Ρωσία».
«Υπάρχουν πολλά σενάρια επίθεσης του ουκρανικού στρατού στο Berdyansk, τόσο μέσω Μελιτόπολης όσο και παράκαμψής της.
Μείζονος σημασίας σε αυτό το πλαίσιο είναι οι οικισμοί Vasilyevka και Tokmak, που βρίσκονται στο δρόμο του ουκρανικού στρατού», είπε.
Νωρίτερα, ο Rogov ανέφερε ότι εν μέσω των εξελίξεων στην Kherson, περίπου 40.000 ουκρανοί στρατιώτες αναμένεται να αναπτυχθούν στην Zaporizhzhia oεντός δύο εβδομάδων
Σύμφωνα με τον Rogov, η διοίκηση του ουκρανικού στρατού επιδιώκει προφανώς να κόψει τη σύνδεση μεταξύ της περιφέρειας Kherson και της Κριμαίας.

Στα άλλα μέτωπα

Ο ρωσικός στρατός απέκρουσε τις επιθέσεις των Ουκρανών κοντά στο Chervonopopovka.
Ο Ρωσικός Στρατός ανέλαβε τον έλεγχο του χωριού Opytne.
Επίσης κατέλαβε τον έλεγχο του χωριού Pavlivka.
Ο ρωσικός στρατός έλεγχε το χωριό Mayorsk.
Οι συγκρούσεις μεταξύ του ρωσικού στρατού και των Ουκρανών συνεχίζονται κοντά στο Bakhmut.

Σκληρές μάχες ανατολικά του Kharkiv

Σκληρές μάχες διεξάγονται στην ανατολική περιοχή του Kharkiv μεταξύ ρωσικών και ουκρανικών στρατευμάτων κοντά στις περιοχές επαφής και στα σύνορα με τη Ρωσική Ομοσπονδία.

russss_1.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης