Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προ των πυλών μακράς ύφεσης η Βρετανία - Συρρίκνωση ΑΕΠ, στο -0,2% το γ' τρίμηνο 2022

Προ των πυλών μακράς ύφεσης η Βρετανία - Συρρίκνωση ΑΕΠ, στο -0,2% το γ' τρίμηνο 2022
Συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας το γ' τρίμηνο του 2022
Συρρικνώθηκε η οικονομία της Βρετανίας το γ' τρίμηνο του 2022, στην αρχή μιας ύφεσης που είναι πιθανό να είναι μακράς διάρκειας, γεγονός που αυξάνει την πρόκληση για τον υπουργό Οικονομικών Jeremy Hunt, καθώς ετοιμάζεται να αυξήσει τους φόρους και να περικόψει τις δαπάνες.
Η οικονομική παραγωγή συρρικνώθηκε κατά 0,2% το τρίτο τρίμηνο, λιγότερο από τη συρρίκνωση 0,5% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές σε δημοσκόπηση του Reuters, όπως έδειξαν τα επίσημα στοιχεία της Παρασκευής.
Ήταν όμως η πρώτη πτώση του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος από τις αρχές του 2021, όταν η Βρετανία βρισκόταν ακόμη υπό αυστηρούς περιορισμούς για την covid -19, καθώς η οικονομία βρίσκεται αντιμέτωπη μια σοβαρή κρίση κόστους ζωής.

Ύφεση μακράς διαρκείας

Η Τράπεζα της Αγγλίας δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η οικονομία της Βρετανίας θα οδηγηθεί σε ύφεση που θα διαρκέσει δύο χρόνια, εάν τα επιτόκια αυξηθούν τόσο πολύ όσο είχαν τιμολογήσει οι επενδυτές.
Ακόμη και χωρίς περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, η οικονομία θα συρρικνωθεί σε πέντε από τα έξι τρίμηνα μέχρι το τέλος του 2023, ανέφερε η ΒοΕ.
"Οι φόβοι για ύφεση μετατρέπονται σε πραγματικότητα", σχολιάζει στο Reuters ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών της Αγγλίας και της Ουαλίας.
"Αυτή η πτώση της παραγωγής είναι η αρχή μιας τιμωρητικής περιόδου, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός, οι λογαριασμοί ενέργειας και τα επιτόκια τσακίζουν τα εισοδήματα, ωθώντας μας σε μια τεχνική ύφεση από το τέλος του τρέχοντος έτους".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης