Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κλίμα στο Μαξίμου: Χαμόγελα για Αίγυπτο και εκλογές στις ΗΠΑ αλλά ανησυχία για το τοξικό μέτωπο των υποκλοπών

Κλίμα στο Μαξίμου: Χαμόγελα για Αίγυπτο και εκλογές στις ΗΠΑ αλλά ανησυχία για το τοξικό μέτωπο των υποκλοπών
Αυτό που έχει συζητηθεί αρκετά και είναι σύμφωνοι και οι Eυρωπαίοι  είναι να προχωρήσει το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου
Σχετικά Άρθρα

Με πλήρη ατζέντα της ενεργειακής διπλωματίας βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αίγυπτο, στο αιγυπτιακό θέρετρο Sarm El Sheih και ανάμεσα στις συναντήσεις του θέλει να προωθήσει συγκεκριμένα ενεργειακά πρότζεκτ στην κατεύθυνση της ενεργειακής αυτονομίας της χώρας.
Αυτό που έχει συζητηθεί αρκετά και είναι σύμφωνοι και οι ευρωπαίοι ηγέτες είναι να προχωρήσει το πρότζεκτ της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου μέσω καλωδίου μιας και ευνοεί και την Ε.Ε.

Η ενεργειακή ατζέντα Μητσοτάκη στην Αίγυπτο

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στην Αίγυπτο συνδέονται και με 2 εξελίξεις στην περιοχή.
Πρώτον με την εκκίνηση των σεισμικών ερευνών από το «Sanco Swift», το ερευνητικό πλοίο της Exxon Mobil για το σκανάρισμα της περιοχής σχετικά με την ύπαρξη κοιτάσματος αερίου.
Mία ερευνητική διαδικασία που θα συνεχιστεί και ενδεχομένως να επεκταθεί και σε γειτονικές περιοχές.
Δεύτερον, με την συνεργασία Μητσοτάκη- Al Sisi στην κατεύθυνση της απομόνωσης της κυβέρνησης της Λιβύης η οποία παραμένει στο άρμα της Άγκυρας.
Προφανώς, ο έλληνας Πρωθυπουργός θέλει να προλάβει τετελεσμένες καταστάσεις.
Αλλά και με μία τρίτη επιλογή που δείχνει να έρχεται δυναμικά μπροστά στην ατζέντα, την προώθηση Eastmed (Ισραήλ-Κύπρος- Ελλάδα) που θα βοηθηθεί αρκετά από την επικράτηση του Netanyahou στο Ισραήλ.

Επιστροφή στη θετική ατζέντα την Παρασκευή 11/11 για Μητσοτάκη

Από εκεί και πέρα, το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού περιλαμβάνει την Παρασκευή 11/11 την επίσκεψη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων για μία πανηγυρική εκδήλωση για την εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων συντάξεων, ενός μεγάλου αγκαθιού στις σχέσεις της κυβέρνησης με την κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων.
Το θέμα ήταν ψηλά στην ατζέντα για χρόνια, τώρα φαίνεται με την αύξηση των εκκαθαρίσεων και των προσωρινών συντάξεων βαίνει στο τέλος του.
Αποτελεί ένα στοιχείο της θετικής ατζέντας που πρέπει να αναδειχθεί μαζί με άλλες μεταρρυθμίσεις και περιοδείες του Πρωθυπουργού.

Μερική ανακούφιση στην Αθήνα για το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών

Επίσης, η ελληνική διπλωματία παρακολουθεί τα όσα συμβαίνουν στην αντιπέρα όχθη του ατλαντικού ωκεανού.
Η συγκράτηση των δυνάμεων των Δημοκρατικών στις ενδιάμεσες εκλογές και η απώλεια στόχων από τους Ρεπουμπλικάνους που δεν αλλάζουν σημαντικά τις ισορροπίες στο Κογκρέσο συνιστά μία σημαντική εξέλιξη για τα ελληνικά συμφέροντα.
Erdogan-Putin περίμεναν μία πανηγυρική νίκη των Ρεπουμπλικάνων και μία μεγάλη καταδίκη του Biden αλλά όπως δείχνουν τα αποτελέσματα δεν ήρθε ποτέ.
Δεν είναι τυχαία η αποχώρηση ρωσικών δυνάμεων από την Χερσώνα ανήμερα των αποτελεσμάτων.
Αναρωτιέται κανείς αν θα συνέβαινε αυτό εάν είχαν σαρώσει στις εκλογές οι Ρεπουμπλικάνοι και ο Trump.

Εκτίμηση ότι θα συνεχιστεί η πολιτική των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο

Όπως θεωρούν κυβερνητικές πηγές, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις (υπό την προεδρία Biden) βρίσκονται στην καλύτερη φάση τους και σε συνδυασμό με τις αποστάσεις που τηρεί ο Λευκός Οίκος με την Τουρκία (καθυστέρηση για τα F16, αποκλεισμός από τα F35, καταδίκη τουρκολυβικού συμφώνου, άρση εμπάργκο στη Κύπρο, σαφή στήριξη στην ελληνοτουρκική κρίση και αναγνώριση των ελληνικών νησιών κ.α) το αποτέλεσμα των εκλογών και η ανακοίνωση υποψηφιότητας Biden για το 2024 αποτελούν θετικές εξελίξεις για την ελληνική διπλωματία.

Το Μαξίμου θέλει να αποσυνδέσει τις παρακολουθήσεις της ΕΥΠ με το παράνομο Predator

Mέσα σε αυτό το ιδιαίτερο διεθνές κλίμα, η κυβέρνηση θα περιμένει με ανησυχία και προβληματισμό τις εξελίξεις στο εσωτερικό μέτωπο.
Και συγκεκριμένα, την ειδησεογραφία των κυριακάτικων φύλλων στα ΜΜΕ όπου αναμένεται να υπάρξουν νέες αποκαλύψεις για την λίστα των παρακολουθούντων στη Ελλάδα μέσω του Predator.
Το Μαξίμου θέλει να κάνει κατανοητό στο δημόσιο λόγο ότι άλλο ζήτημα οι νόμιμες παρακολουθήσεις από την ΕΥΠ και άλλο το κέντρο των παρακολουθήσεων πολιτικών-επιχειρηματιών με το κακόβουλο λογισμικό Predator, το οποίο πρώτη φορά το παραδέχτηκε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.

Έντονη τοξικότητα το επόμενο διάστημα

Όπως επισημαίνουν πολιτικοί αναλυτές, το επόμενο διάστημα θα υπάρξει έντονο το στοιχείο της τοξικής σκανδαλολογίας στο πολιτικό σκηνικό με σκοπό να πληγωθεί το κύριο ατού της κυβέρνησης, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός.
Το Μαξίμου συνειδητοποιεί ότι για πρώτη φορά θα αναγκαστεί να βρίσκεται σε άμυνα όχι μόνο από την αντιπόλίτευση (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) αλλά και από σημαντική μερίδα του Τύπου για πρώτη φορά.

Σωτήρης Πίκουλας
sotirispikoulas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης