Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η πρώτη ανάγνωση των εκλογών στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν... αλλά οι Δημοκρατικοί δεν έχασαν

Η πρώτη ανάγνωση των εκλογών στις ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδισαν... αλλά οι Δημοκρατικοί δεν έχασαν

Ακόμη και μια μικρή όμως πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους Ρεπουμπλικάνους απειλεί να εμποδίσει τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Biden

Σχετικά Άρθρα
Το "κόκκινο κύμα" δεν το είδαμε...

Οι Ρεπουμπλικάκοι μπορεί να κέρδισαν αρκετές έδρες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά οι Δημοκρατικοί δεν... έχασαν.
Οι Δημοκρατικοί έδωσαν μια απροσδόκητα ισχυρή μάχη καθώς τα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ θα κρίνουν ποιο κόμμα θα ελέγξει το Κογκρέσο.
Μπορεί οι Ρεπουμπλικάνοι με επικεφαλής τον κυβερνήτη Ron DeSantis να σημείωσαν μια σειρά πειστικών νικών στη Φλόριντα, αλλά οι πρώτες καταμετρήσεις από τις ενδιάμεσες εκλογές έδειξαν ότι πολλές μάχες σε ολόκληρη τη χώρα ήταν πολύ κοντά, με τον έλεγχο της Γερουσίας να παραμένει σε εκκρεμότητα και τους Ρεπουμπλικάνους να αγωνίζονται να εξασφαλίσουν ευρείες νίκες σε περιφέρειες που είναι κρίσιμες στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

Δεν είναι σίγουρα κύμα

"Δεν είναι σίγουρα κύμα", δήλωσε ο Lindsey Graham, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής από τη Νότια Καρολίνα, αναφερόμενος στο "κόκκινο κύμα" που πολλοί δημοσκόποι είχαν προβλέψει ενόψει της ημέρας των εκλογών.
Ωστόσο, ο Graham δήλωσε ότι το κόμμα του εξακολουθεί να βρίσκεται σε πορεία για μια "πολύ καλή νύχτα" και προέβλεψε ότι θα κερδίσει την πλειοψηφία στην κάτω βουλή του Κογκρέσου.
Το καλύτερο πρώιμο αποτέλεσμα για τους Ρεπουμπλικάνους ήταν στη Φλόριντα, όπου ο DeSantis, που θεωρείται πιθανός υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα του κόμματός του το 2024, γρήγορα κέρδισε την επανεκλογή του μαζί με τον γερουσιαστή Marco Rubio.
"Ανυπομονώ για τον δρόμο που ανοίγεται μπροστά μου", δήλωσε ο DeSantis.
"Έχουμε πετύχει περισσότερα από ό,τι πίστευε κανείς ότι ήταν δυνατόν πριν από τέσσερα χρόνια.
Αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε, και έχω μόλις αρχίσει να αγωνίζομαι".
Ωστόσο, παρά την ισχυρή εμφάνιση στη Φλόριντα - η οποία μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν μια πολιτεία που ταλαντευόταν - τα αποτελέσματα ήταν πιο μεικτά σε άλλες αναμετρήσεις.
Οι κρίσιμες κούρσες για τη Γερουσία στην Πενσυλβάνια, τη Τζόρτζια και τη Νεβάδα παρέμειναν εξαιρετικά αμφίρροπες, με εξαιρετικά αβέβαια αποτελέσματα.

Η επίδοση των Δημοκρατικών

Οι Δημοκρατικοί διατήρησαν αρκετές περιφέρειες της Βουλής των Αντιπροσώπων στην ανατολική ακτή, όπου οι υποψήφιοί τους θεωρούνταν ευάλωτοι, με νίκες της Abigail Spanberger στη Βιρτζίνια και του Seth Magaziner στο Rhode Island.
Εν τω μεταξύ, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Kathy Hochul κήρυξε τη νίκη, αφού φαίνεται ότι απέκλεισε τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλο Lee Zeldin.
Το αποτέλεσμα θα φέρει ανακούφιση στους Δημοκρατικούς, αφού οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι ο Zeldin έκλεινε μια τεράστια διαφορά τις τελευταίες εβδομάδες με την αμείλικτη εστίασή του στο έγκλημα.
Οι Ρεπουμπλικάνοι χρειάζονται μόνο μια καθαρή αύξηση πέντε εδρών για να κερδίσουν την πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων και εξακολουθούν να έχουν το προβάδισμα στην κάτω βουλή, αλλά ενδέχεται να αναλάβουν τον έλεγχο με μικρότερη διαφορά από ό,τι ήλπιζαν.
Ο Λευκός Οίκος, ο οποίος είχε προετοιμαστεί για βαριές απώλειες στη Βουλή των Αντιπροσώπων, δήλωσε ότι ο πρόεδρος Joe Biden άρχισε να τηλεφωνεί στους Δημοκρατικούς, μεταξύ των οποίων η Spanberger και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία Chuck Schumer, για να τους συγχαρεί για τη νίκη τους.

Στοπ στις πολιτικές Biden

Ακόμη και μια μικρή όμως πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων για τους Ρεπουμπλικάνους απειλεί να εμποδίσει τα επόμενα δύο χρόνια της προεδρίας του Biden.
Οι ηγέτες των Ρεπουμπλικάνων έχουν ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα χρησιμοποιήσουν το ανώτατο όριο χρέους ως μοχλό πίεσης για να προωθήσουν τις δικές τους πολιτικές προτεραιότητες, όπως περικοπές στις ομοσπονδιακές δαπάνες.
Έχουν επίσης υποδείξει ότι θα εμποδίσουν τις έρευνες υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, συμπεριλαμβανομένης της ειδικής επιτροπής που διερευνά τον ρόλο του Donald Trump στην επίθεση της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, και θα ξεκινήσουν τις δικές τους έρευνες για τα πάντα, από την προέλευση της πανδημίας του Covid 19 έως τις επιχειρηματικές συναλλαγές του Hunter Biden, του γιου του προέδρου.
Οι Ρεπουμπλικανοί σημείωσαν επίσης μια σειρά από νίκες υψηλού προφίλ εκτός Φλόριντα, με τον Greg Abbott, τον κυβερνήτη του Τέξας, να κερδίζει την επανεκλογή του και τον JD Vance, τον πρώην ιδιοκτήτη επιχειρηματικών κεφαλαίων και συγγραφέα που υποστηρίζεται από τον Trump, να κερδίζει την κούρσα του για τη Γερουσία στο Οχάιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης