Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραλήρημα Zelensky: Ζητά από την ΕΕ νέες διευρυμένες κυρώσεις κατά του Ιράν και αναλήψη δράσης για την πώληση drones

Παραλήρημα Zelensky: Ζητά από την ΕΕ νέες διευρυμένες κυρώσεις κατά του Ιράν και αναλήψη δράσης για την πώληση drones
Η υπόθεση των drones και η λήψη οοικονοικής βοήθειας
Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky συνομίλησε με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen για να συζητήσουν τη μακροοικονομική βοήθεια για την Ουκρανία και περαιτέρω κυρώσεις στο Ιράν, δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος την Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2022.
«Σημειώσαμε τη σημασία της συνέχισης της πρωτοβουλίας για τα σιτηρά για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
Συζητήσαμε την αύξηση των κυρώσεων και την εναντίωση στις ενέργειες του Ιράν, το οποίο υποστηρίζει την επιθετικότητα», έγραψε ο Zelensly στο Twitter.

Στρατιωτικές επιδρομές κατά του Ιράν

Την ίδια ώρα ο Σύμβουλος του Προέδρου της Ουκρανίας Mykhailo Podolyak δήλωσε το Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2022 ότι είναι απαραίτητο να διεξαχθούν επιδρομές στο Ιράν λόγω του ότι η Τεχεράνη φέρεται να προμηθεύει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία.
Η Ουκρανία και οι δυτικοί σύμμαχοί της κατηγορούν εδώ και καιρό το Ιράν ότι προμήθευε drones στη Ρωσία εν μέσω πολέμου.
Ωστόσο, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Hossein Amir-Abdollahian δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι η χώρα του όντως έδωσε μια μικρή παρτίδα drones στη Ρωσία, αλλά αυτό έγινε πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Οι τελευταίες δηλώσεις της Τεχεράνης για άλλη μια φορά απέρριψαν τους ισχυρισμούς ως ψευδείς, λέγοντας ότι τα ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που φαίνονται στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας δεν παρασχέθηκαν στη Μόσχα καθώς ο πόλεμος ήταν σε εξέλιξη.
«Μου φαίνεται ότι θα ήταν δυνατό να πραγματοποιηθούν συγκεκριμένα πλήγματα στην παραγωγή drones, βαλλιστικών πυραύλων και ούτω καθεξής», επισήμανε ο Podolyak.
Σύμφωνα με τον προεδρικό σύμβουλο, η Ισλαμική Δημοκρατία «δεν μπορεί να συνεχίσει να το κάνει αυτό ατιμώρητα», δηλαδή να παρέχει βοήθεια στη Ρωσία.

Οι ψευδεις ισχυρισμοί

Ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η Ρωσία ανέπτυξε σχεδόν 2.500 επιθετικά drones που αγόρασε από το Ιράν.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρωσία χρησιμοποιεί κυρίως το drone-καμικάζι τύπου Shahed-136/Geran-2 εναντίον της Ουκρανίας, με πολλές αναφορές να κυκλοφορούν γύρω απο αυτό το θέμα τις τελευταίες εβδομάδες.
Ο φόβος που προκαλούν τα drones στους Ουκρανούς έχει ωθήσει το Κίεβο να αναζητήσει περαιτέρω συστήματα αεράμυνας από τους δυτικούς συμμάχους του.
Η χρήση drones ώθησε τους συμμάχους της Ουκρανίας να συναντηθούν με διάφορους τρόπους για να προσπαθήσουν να βοηθήσουν το Κίεβο, με την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να στέλνουν drones και το Ισραήλ να παρέχει στο Κίεβο πληροφορίες σχετικά με τα ιρανικά drones που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία.

Η διακοπή των συνομιλιών

Το Ιράν και η Ουκρανία έπρεπε να συζητήσουν διμερώς το θέμα, αλλά το Κίεβο διέκοψε τις συνομιλίες.
«Συμφωνήσαμε με τον υπουργό Εξωτερικών της Ουκρανίας ότι εάν έχουν έγγραφα που να αποδεικνύουν ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία, το Κίεβο θα πρέπει να μας παράσχει αυτά τα έγγραφα», δήλωσε  ο Amir-Abdollahian, σύμφωνα με το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.
Ο υπουργός Εξωτερικών πρόσθεσε ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών συμφώνησαν να συναντηθούν πριν από δύο εβδομάδες σε ευρωπαϊκή χώρα.
Ωστόσο, είπε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα η Γερμανία», ζήτησαν από την Ουκρανία να μην παραστεί στη συνάντηση επειδή η Δύση χρησιμοποιεί το ζήτημα των drone στην πολιτική της κατά του Ιράν.
Ως αποτέλεσμα, το Κίεβο πήρε την τελευταία στιγμή την απόφαση να αναστείλει τις συνομιλίες, πρόσθεσε.

 

www.bankingnews.gr

 




Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης