Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Ο Π. Γιαννουλέας (Lavipharm) μιλάει στο ΒΝ για την επόμενη μέρα μετά την ΑΜΚ και τη σχέση του με τον Τηλέμαχο Λαβίδα

Ο Π. Γιαννουλέας (Lavipharm) μιλάει στο ΒΝ για την επόμενη μέρα μετά την ΑΜΚ και τη σχέση του με τον Τηλέμαχο Λαβίδα
Πρόσβαση σε χρηματοδοτικά εργαλεία φέρνει η επόμενη μέρα της αύξησης – Το διαδερμικό που αποκτά έχει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης.
Με αφορμή την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Lavipharm και εν αναμονή της έγκρισης του ενημερωτικού δελτίου από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Παναγιώτης Γιαννουλέας Chief Operating Officer της Lavipharm, δίνει απαντήσεις στο ΒΝ για όσα έχουν γραφτεί και λεχθεί το τελευταίο διάστημα από τους επενδυτές, με αφορμή την αύξηση.
Υπενθυμίζεται πως η αύξηση είναι ύψους 58 εκατ. ευρώ με ένα μεγάλο μέρος να προορίζεται για την αγορά περιουσιακού στοιχείου του βασικού μετόχου (διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης)

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατικά

Προχωράτε σε μία αύξηση που προκάλεσε πολλά ερωτήματα, για να μην πω και εκνευρισμό μεταξύ των μετόχων σας. Θα ήθελα να τα δούμε ένα-ένα ώστε να λυθούν και οι απορίες των επενδυτών. Τι είναι το περιουσιακό στοιχείο που θα πουλήσει στην εταιρεία ο βασικός μέτοχος μετά την αύξηση;
Lavipharm_Panagiotis_Giannouleas.jpg
Το περιουσιακό στοιχείο για το οποίο γίνεται λόγος είναι το διαδερμικό σύστημα κλονιδίνης για την ανθεκτική υπέρταση.
Πρόκειται για ένα off patent πρωτότυπο φάρμακο, με άδεια κυκλοφορίας στην Ιταλία, όπου και διατίθεται εδώ και δεκαετίες, γεγονός που του προσδίδει πλούσια τεκμηρίωση για την αδειοδότησή του και σε άλλες χώρες.
Παράγει σταθερά έσοδα χωρίς να έχει γίνει κάποια προωθητική ενέργεια εδώ και χρόνια, καταγράφοντας ετήσιες πωλήσεις περίπου 7 εκατ. ευρώ κατά την τελευταία τριετία, με τα EBITDA να ανέρχονται στα 3,5 εκατ. ευρώ. Παραγόμενο από το 2024 στις εγκαταστάσεις της Lavipharm, το EBITDA εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. ευρώ επιπλέον.
Επίσης, με προωθητικές ενέργειες που θα υλοποιηθούν στην Ιταλία, εκτιμούμε ότι οι πωλήσεις του και τα EBITDA θα αυξηθούν σημαντικά.

Θα προωθηθεί το προϊόν και σε άλλες αγορές ή θα μείνει μόνο στην Ιταλία;

Όπως προανέφερα, το προϊόν απευθύνεται στο χώρο της υπέρτασης.
Υπολογίζεται ότι περισσότεροι από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση παγκοσμίως και από 170 εκατομμύρια στην Ευρώπη, όπου η αγορά εκτιμάται σε 9,3 δισ.
Το patch κλονιδίνης σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά guidelines, τοποθετείται στην ανθεκτική υπέρταση, που αφορά το 10-15% των συνολικών υπερτασικών ασθενών.
Συνεπώς, πρόκειται για μια τεράστια αγορά και πρόκληση για μια εταιρεία του μεγέθους της Lavipharm.
Είναι το μοναδικό προϊόν στην υπέρταση με διαδερμική τεχνολογία, προσφέροντας ένα ιδιαίτερο όφελος που βοηθά τη συμμόρφωση του ασθενή, καθώς χορηγείται μία φορά την εβδομάδα. Στόχος μας είναι να το αδειοδοτήσουμε και σε άλλες επιλεγμένες χώρες.
Είναι εύκολα αντιληπτό ότι είναι μια τεράστια ευκαιρία για εμάς.
Η αποτίμηση του προϊόντος περιλαμβάνει μόνον την αγορά της Ιταλίας κι όλες οι υπόλοιπες αγορές εκτός ΗΠΑ, έχουν προσφερθεί από το βασικό μέτοχο, δείχνοντας τη δέσμευση και την πίστη του στην εταιρεία.
Μην ξεχνάτε τέλος ότι η διαδερμική τεχνολογία αποτελεί ένα από τους βασικούς πυλώνες δραστηριοποίησής μας εδώ και 30 χρόνια και μας διαφοροποιεί από τον ανταγωνισμό, εντός κι εκτός Ελλάδας.
Η Lavipharm ήδη παράγει και διανέμει μέσω distributors δύο διαδερμικά συστήματα, αυτό της νιτρογλυκερίνης για τη στηθάγχη και της φεντανύλης για το χρόνιο κι ισχυρό πόνο, κυρίως των καρκινοπαθών στα τελευταία στάδια της ζωής τους.
Με την ένταξη και του patch κλονιδίνης στο χαρτοφυλάκια μας καθιστούμε τη Lavipharm μία από τις λίγες, αν όχι τη μοναδική, που θα έχει τρία δικά της διαδερμικά συστήματα στον κόσμο. Πρόκειται λοιπόν για ένα πλέγμα παραγόντων που μεμονωμένα και συνδυαστικά μόνον εξαιρετικές αποδόσεις μπορεί να φέρει στη Lavipharm.

Πόσο έγκυρη μπορεί να θεωρείται μία εκτίμηση μεγεθών σε βάθος 20 ετών. Εδώ δεν ξέρουμε τι θα γίνει αύριο για παράδειγμα με τον πόλεμο, τα επιτόκια, τον πληθωρισμό κ.α.

Όπως είπα και παραπάνω, το patch κυκλοφορεί εδώ και χρόνια και παράγει σταθερά έσοδα χωρίς καμία προωθητική ενέργεια.
Για την εγκυρότητα των στοιχείων, αναθέσαμε σε διεθνή εταιρεία από όλους αναγνωρίσιμη, που εξειδικεύεται στο χώρο του φαρμάκου, μελέτη για την αγορά της Ιταλίας.
Η μελέτη είχε στοιχεία για όλες τις κατηγορίες στην υπέρταση, είχε συνεντεύξεις από γιατρούς και μοντέλα πρόβλεψης πωλήσεων λαμβάνοντας υπόψη συγκεκριμένες προωθητικές ενέργειες.
Οποιαδήποτε εκτίμηση περιουσιακού στοιχείου το οποίο ήδη παράγει έσοδα στηρίζεται σε ιστορικά στοιχεία και σε προβλέψεις. Θεωρούμε ότι οι προβλέψεις είναι πολύ συντηρητικές.
Να τονίσω ότι η αποτίμηση αφορά μόνον την αγορά της Ιταλίας, χωρίς να περιλαμβάνει όλες τις υπόλοιπες διαθέσιμες αγορές, γεγονός που προσδίδει στο προϊόν μια τεράστια κρυμμένη δυνητική αξία.

Γιατί πρέπει να γίνει τόσο μεγάλη αύξηση, ενώ μόνο με ένα μικρότερο μέρος η μετοχή θα μπορούσε να βγει από την επιτήρηση και με τα κέρδη που έχει να μπορεί να συντηρηθεί.

Ο στόχος της ΑΜΚ είναι καθαρά αναπτυξιακός.
Είναι γεγονός ότι η Lavipharm σήμερα είναι αυτοχρηματοδοτούμενη και αναπτύσσεται οργανικά, όμως χρειάζεται να γίνουν επενδύσεις που θα μας οδηγήσουν στην επόμενη μέρα.
Έχουμε καταρτίσει ένα καλά συγκροτημένο και προϋπολογισμένο 5ετές επενδυτικό πλάνο για το οποίο χρειάζονται αυτά τα κεφάλαια.
Αν η ΑΜΚ ήταν μικρότερου ποσού, το πλάνο μας θα χρειαζόταν περισσότερο χρόνο και θα χανόταν μια σημαντική ευκαιρία για την ταχεία ανάπτυξη της εταιρείας.

Θα μου επιτρέψετε να κάνω και μία ερώτηση που μου έχουν θέσει αναγνώστες. Ο κ. Τηλέμαχος Λαβίδας είχε προβλήματα στην Αμερική για θέματα χειραγώγησης. Υπάρχει θέμα που βρίσκεται στη διοίκηση και τι κινήσεις έχουν γίνει για να αισθάνονται ασφαλείς οι επενδυτές;

Κανένα θέμα.
Ο Τηλέμαχος Λαβίδας δεν έχει κανένα περιορισμό.
Έχουν περάσει ήδη δύο ολόκληρα χρόνια από αυτή την προσωπική περιπέτειά του.
Ακολουθήθηκαν, όπως πάντα, όλες οι διαδικασίες για την εκλογή του από τη Γενική Συνέλευση στο Διοικητικό Συμβούλιο μας εταιρείας από το 2021.
Νομίζω ότι δεν υπάρχει λόγος για να ασχολούμαστε πια με αυτό. Ο ίδιος έχει μιλήσει ανοικτά και με ειλικρίνεια για το θέμα, έχει μοιραστεί χωρίς περιστροφές την περιπέτειά του, η οποία όμως, όπως προανέφερα, είναι δύο χρόνια πίσω μας.
Κι αν μου επιτρέπετε, στο σημείο αυτό, θα ήθελα να καταθέσω κι εγώ την προσωπική μου εμπειρία.
Γνωριστήκαμε όταν εργαζόμουν σε άλλη εταιρεία.
Το βήμα μου να μετακινηθώ στη Lavipharm έγινε ακριβώς γιατί γνώρισα τον Τηλέμαχο Λαβίδα. Εργαζόμενος πολλά χρόνια στο χώρο του φαρμάκου, πάντα έβλεπα απ’ έξω τη Lavipharm ως μια εταιρεία που ξεχώριζε κάνοντας πολύ καινοτόμες για την εποχή μας επιχειρηματικές κινήσεις.
Γνωρίζοντας τον, συγχρωτίστηκα με το όραμα και τις αξίες του.
Εφαρμόζουμε μια διαφορετική στρατηγική, αυτή της εστίασης στα σημεία που είμαστε πολύ δυνατοί και ανταγωνιστικοί. Έχει ξεκινήσει μια νέα διαδρομή να εγκαταστήσουμε ξανά τη Lavipharm στο θρόνο της. Έχει ήδη ολοκληρωθεί η αναδιοργάνωση δομών, συστημάτων και λειτουργιών βάσει της νέας μας στρατηγικής.
Η ομάδα διοίκησης έχει ήδη επιλεγεί, είναι έτοιμη και της έχω τεράστια εμπιστοσύνη. Έχουμε όλοι σηκώσει μανίκια, εργαζόμαστε σκληρά, πιστεύουμε πολύ και προχωράμε δυναμικά. Τα θεαματικά αποτελέσματα της τελευταίας τριετίας επιβεβαιώνουν τις επιλογές μας.

Σε περίπτωση που καλυφθεί 100% η αύξηση, τι θα κάνει τα κεφάλαια η εταιρεία;

Με την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, η Lavipharm θα καταφέρει πρωτίστως να ξεπεράσει το σκόπελο των αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.
Παράλληλα με θετική καθαρή θέση, η Lavipharm θα έχει πρόσβαση σε όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία. Επίσης θα περάσει στην κατοχή της ένα πολύ σημαντικό περιουσιακό στοιχείο όπως είναι το patch κλονιδίνης, το οποίο θα ενισχύσει σημαντικά από την πρώτη μέρα τα οικονομικά στοιχεία του ομίλου.
Τα υπόλοιπα κεφάλαια που θα αντληθούν από την ΑΜΚ θα κατευθυνθούν στο επενδυτικό πρόγραμμα, στο οποίο περιλαμβάνονται η ανανέωση του βιομηχανικού εξοπλισμού, των κτιριακών εγκαταστάσεων, του κέντρου Έρευνας & Ανάπτυξης.
Μέρος των αντληθέντων κεφαλαίων θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη νέων προϊόντων (επτά εκ των οποίων η πλειοψηφία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της ανάπτυξης), έξοδα αδειοδοτήσεων και πιλοτικών παραγωγών. Είναι πολύ σημαντικό να τονίσω ότι ούτε ένα ευρώ από την ΑΜΚ δεν θα διατεθεί για κεφάλαιο κίνησης ή για αποπληρωμή δανεισμού. Τέλος, είναι χρήσιμο νομίζω να σημειώσουμε ότι όλη αυτή η ανάπτυξη θα δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας στον Όμιλο Lavipharm.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης