Τελευταία Νέα
Διεθνή

Putin: Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει την αποστολή σιτηρών στην Τουρκία, ακόμα και αν αποσυρθεί από τη συμφωνία

Putin: Η Ρωσία δεν θα εμποδίσει την αποστολή σιτηρών στην Τουρκία, ακόμα και αν αποσυρθεί από τη συμφωνία

Ο Putin θέλει να αναβαθμίσει την Τουρκία σε βασικό κόμβο...

Την αναβάθμιση της Τουρκίας σε κόμβο από τη Ρωσία προς τον υπόλοιπο κόσμο πρότεινε ο πρόεδρος Putin, απεκδυόμενος κάθε ευθύνη από πιθανή απόσυρση της χώρας του από τη συμφωνία για τα σιτηρά, εφόσον δεν τηρηθούν οι όροι.

Ειδικότερα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin έδωσε εντολή στο Υπουργείο Άμυνας να εφαρμοστεί ξανά η συμφωνία σιτηρών.
«Ταυτόχρονα, η Ρωσία επιφυλάσσεται του δικαιώματος να αποσυρθεί από αυτές τις συμφωνίες εάν αυτές οι εγγυήσεις παραβιαστούν από την Ουκρανία».
Επίσης, τόνισε ότι, ακόμη και αν η Ρωσία αρνηθεί να συμμετάσχει στη συμφωνία, η Ρωσία θα συνεχίσει τις παραδόσεις στις φτωχότερες χώρες.
«Είμαστε έτοιμοι να προμηθεύσουμε ολόκληρο τον όγκο σιτηρών που παραδόθηκε από το έδαφος της Ουκρανίας στις φτωχότερες χώρες.
Και αυτό είναι μόνο το 4%» είπε ο Putin.
Το πρωί της 29ης Οκτωβρίου, το καθεστώς του Κιέβου πραγματοποίησε τρομοκρατική επίθεση σε πλοία του Στόλου της Μαύρης Θάλασσας και σε πολιτικά πλοία που βρίσκονταν στους εξωτερικούς και εσωτερικούς δρόμους της βάσης της Σεβαστούπολης.
Μετά από αυτό, η Ρωσία αποσύρθηκε από τη συμφωνία για τα σιτηρά, αλλά στη συνέχεια συνέχισε τη συμμετοχή στη συμφωνία για τα τρόφιμα στις 2 Νοεμβρίου, αφού η Ουκρανία παρείχε επαρκείς εγγυήσεις ότι ο διάδρομος σιτηρών της Μαύρης Θάλασσας και τα ουκρανικά λιμάνια δεν θα χρησιμοποιηθούν για εχθροπραξίες κατά της Ρωσίας.
Η Συμφωνία της Κωνσταντινούπολης τέθηκε σε ισχύ την 1η Αυγούστου.
Στα τέλη Ιουλίου, εκπρόσωποι της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Τουρκίας και του ΟΗΕ υπέγραψαν ένα πακέτο δύο εγγράφων.
Το πρώτο μνημόνιο ασχολείται με τη δέσμευση του ΟΗΕ για άρση των περιορισμών στις εξαγωγές ρωσικών λιπασμάτων και γεωργικών προϊόντων στις παγκόσμιες αγορές.
Το δεύτερο ορίζει τον αλγόριθμο για την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας κατά μήκος ανθρωπιστικών διαδρόμων με υποχρεωτική επιθεώρηση. Αυτή η συμφωνία πακέτου στοχεύει στη διασφάλιση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας, τόνισαν οι συμμετέχοντες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης