Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Σε κίνδυνο η καταβολή μισθών στα ΕΛΤΑ - Μόλις 30 εκατ ευρώ τα διαθέσιμα κεφάλαια - Καμένη γη ο ισολογισμός της εταιρίας

Σε κίνδυνο η καταβολή μισθών στα ΕΛΤΑ - Μόλις 30 εκατ ευρώ τα διαθέσιμα κεφάλαια - Καμένη γη ο ισολογισμός της εταιρίας
Η απερχόμενη διοίκηση διαχειρίστηκε 280 εκατ. ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Επί ξυρού ακμής τα ΕΛΤΑ, με την απερχόμενη διοίκηση Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου να αφήνει στο χειρότερο σημείο την κρατική και ιστορική επιχείρηση, ενώ οι ευθύνες μεταφέρονται στη νέα διοίκηση του Μάριου Τέμπου που σε ρόλο διευθύνοντος συμβούλου και ως εκτελεστικό μέλος στο νέο διοικητικό συμβούλιο ανέλαβε συγκεκριμένη αποστολή ως μεταβατική διοίκηση, για να προχωρήσει σε διαδικασία ελέγχου των οικονομικών των ΕΛΤΑ.
«Καμένη γη» άφησε η απερχόμενη διοίκηση που έφυγε κακήν κακώς από τα ΕΛΤΑ, μετά το σκάνδαλο Πάτση, που η αποκαλυψη του έφερε στο προσκήνιο σοβαρά ζητήματα διαχείρισης.

Για τρεις μήνες επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της επιχείρησης

Τα μηνύματα που φτάνουν στο ΒΝ είναι αποκαρδιωτικά για τον μέλλον της επιχείρησης, καθώς εμφανίζεται θαμπό διότι η απερχόμενη διοίκηση, άφησε άδεια ταμεία.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες τα ταμειακά διαθέσιμα των ΕΛΤΑ ανέρχονται μόλις σε 30 εκατ .ευρώ.
Το διαθέσιμο ποσό δεν επαρκεί να καλύψει τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες της επιχείρησης όταν το μηναίο ταμειακό έλλειμμα δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αισιοδοξία.
Τα ΕΛΤΑ μέχρι την προκήρυξη των βουλευτικών εκλογών του 2023 θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλλει μισθούς στο μόνιμο προσωπικό όπως και στους εργαζόμενους που είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Η κυβέρνηση θα βρεθεί από το πουθενά με μια «καυτή πατάτα» στα χέρια αν δεν επέμβει άμεσα για τη διάσωση των ΕΛΤΑ.
Ψάχνουν τα 110 εκατ. ευρώ.
Η διοίκηση Κωνσταντόπουλου - Μπαλούρδου που αποχώρησαν βρήκαν γεμάτα τα ταμεία διότι τα ΕΛΤΑ είχαν ολοκληρώσει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον είχε καταβληθεί το ποσό των180 εκατ. ευρώ στην επιχείρηση από το κράτος ως αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας.
Από τα 280 εκατ ευρώ το ταμείο διαθέτει μόνο 30 εκατ. ευρώ.
Το ποσό προσδιορίζεται ως πολύ χαμηλό αποθεματικό όταν μετά το πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αφού δαπανήθηκε το ποσό των 140 εκατ. ευρώ.
Από το σύνολο των 280 εκατ. ευρώ έχουν μείνει μόλις τα 30 εκατ. ευρώ όταν οι έλεγχοι αναζητούν τα υπόλοιπα 110 εκατ.ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προηγούμενη διοίκηση δεν κατέβαλε τον ειδικό φόρο κατανάλωση ενέργειας από τις αρχές του 2020. Τώρα έρχονται τα ραβασάκια πληρωμής από το το Τελωνείο Πειραιά το οποίο απαιτεί το ποσό των 500.000 ευρώ, το οποίο μαζί με το πρόστιμο ύψους 150 000 ευρώ ανέρχεται στις 650.000 ευρώ.

Η μισθοδοσία των υπαλλήλων

Στα 9,2 εκατ. ευρώ ανέρχεται το μηνιαίο κόστος της μισθοδοσίας.
Τα 6,7 εκατ.ευρώ αφορούν τη μισθοδοσία των μονίμων υπαλλήλων και τα 2,5 εκατ. ευρώ τις αποδοχές του προσωπικού από εταιρείες ενοικίασης.
Τα 9,2 εκατ .ευρώ φτάνουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 ενώ το ταμειακό έλλειμμα ανά μήνα ανέρχεται στα 4 εκατ. ευρώ.
Η προηγούμενη «χαρισματική» ηγεσία άφησε μία βόμβα στον Μάριο Τέμπο έτοιμη να εκραγεί με απρόβλεπτες συνέπειες για την κυβέρνηση για το πώς διαχειρίστηκε την υπόθεση των ΕΛΤΑ.

Το κομματικό στέλεχος της ΝΔ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ιθύνων νους πίσω από τη διοίκηση Κωνσταντόπουλου- Μπαλούρδου, είναι η νομική σύμβουλος που προέρχεται από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με βαρύνουσα άποψη για όσα συνέβησαν στην κρατική επιχείρηση ενώ η παρουσία της ως υπογραφή σε επίσημο έγγραφο της επιχείρησης δεν υπάρχει τα τελευταία χρόνια.
Ως νομικός δεν επιθυμούσε την ανάληψη ευθύνης αλλά αποδέχθηκε με το παραπάνω το ρόλο της σε επίπεδο συμβούλου αφού συμμετείχε με υποδείξεις για τον τρόπο διοίκησης της επιχείρησης και κυρίως με ποιον θα συναλλάσσονται τα ΕΛΤΑ.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης