Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διχασμένη η Βραζιλία - «Σιωπή» Bolsonaro, δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα από τον Lula

Διχασμένη η Βραζιλία - «Σιωπή» Bolsonaro, δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα από τον Lula
Ο απερχόμενες πρόεδρος Jair Bolsonaro δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του
Σχετικά Άρθρα
Αγωνία επικρατεί στη Βραζιλία μετά την ιστορική αλλά οριακή νίκη του Lula στις προεδρικές εκλογές της Βραζιλίας, καθώς ο απερχόμενες πρόεδρος Jair Bolsonaro δεν έχει αναγνωρίσει την ήττα του.
Πολιτικοί αναλυτές ανησυχούν για το ενδεχόμενο διχασμού και ταραχών στη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής και δεν αποκλείουν ένα νέο «Καπιτώλιο», στα πρότυπα όσων ακολούθησαν την ήττα του Donald Trump από τον Joe Biden στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Ανησυχία για τη «σιωπή» του Bolsonaro

Ο Lula τάχθηκε χθες Κυριακή υπέρ της αποκατάστασης της κοινωνικής «ειρήνης» και της «ενότητας» μετά την νίκη του —με πολύ πιο οριακή διαφορά από ό,τι προέβλεπαν τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων— στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία.
Δήλωσε όμως «ανήσυχος» για την εκκωφαντική σιωπή του αντιπάλου του: ο απερχόμενος πρόεδρος Jair Bolsonaro δεν είχε αναγνωρίσει την ήττα του, πολλές ώρες μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εθνική εφορευτική επιτροπή, το ανώτατο εκλογοδικείο (TSE).
Σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ιστορικό come-back για τον άλλοτε μεταλλωρύχο, 77 ετών, που θα αρχίσει την 1η Ιανουαρίου την τρίτη του θητεία, 12 χρόνια αφότου εγκατέλειπε την εξουσία με τη δημοτικότητα στη στρατόσφαιρα (87%).
Αλλά και αφού πέρασε 580 ημέρες στη φυλακή, μετά τις καταδίκες του για διαφθορά, που μετέπειτα ακυρώθηκαν λόγω διαδικαστικών σφαλμάτων και παραλείψεων.
«Με είχαν θάψει ζωντανό», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κεντροαριστερός βετεράνος της πολιτικής, που παρομοίασε την εκλογική του νίκη με «ανάσταση».
Έλαβε το 50,9% των ψήφων στον δεύτερο γύρο, έναντι 49,1% του ακροδεξιού απερχόμενου προέδρου Bolsonaro, που σιωπά.
«Σε οποιαδήποτε (άλλη) χώρα του κόσμου, ο ηττημένος υποψήφιος θα μου είχε ήδη τηλεφωνήσει για να αναγνωρίσει την ήττα του. Δεν μου έχει τηλεφωνήσει ακόμα· δεν ξέρω ούτε αν θα μου τηλεφωνήσει, ούτε αν θα αναγνωρίσει» το αποτέλεσμα, είπε ο Lula στους υποστηρικτές του.
«Θα ήθελα να είμαι απλά ευτυχής, αλλά είμαι κατά το ήμισυ ευτυχής και κατά το ήμισυ ανήσυχος», επέμεινε.
brasil1.JPG

brasil2.JPG
Bloomberg

Ερωτήματα για τη στάση του απερχόμενου προέδρου

Η σιωπή του προέδρου εγείρει πολλά ερωτήματα. Δεν έχει εκφραστεί ούτε στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, όπου είναι συνήθως πολύ δραστήριος.
Είναι η πρώτη φορά που βραζιλιάνος πρόεδρος εν ενεργεία αποτυγχάνει να επανεκλεγεί για δεύτερη θητεία από την αποκατάσταση της δημοκρατίας στο μεγαλύτερο κράτος της Λατινικής Αμερικής, το 1985.
«Από την 1η Ιανουαρίου θα κυβερνήσω για τα 215 εκατ. Βραζιλιάνους και Βραζιλιάνες, όχι μόνο για όσους με ψήφισαν», διαβεβαίωσε ο Lula.
«Κανένας δεν θέλει να ζει σε διχασμένη χώρα, σε κατάσταση αέναου εμφυλίου. Η χώρα χρειάζεται ειρήνη και ενότητα (...). Δεν υπάρχουν δύο Βραζιλίες, είμαστε ένας λαός, ένα έθνος», υπογράμμισε ο Lula, αναφερόμενος στη διχαστική θητεία Bolsonaro.
Η διαφορά που εξασφάλισε ο Lula είναι η μικρότερη ανάμεσα σε δυο φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές μετά το τέλος της στρατιωτικής χούντας (1964-1985).

Συγχαρητήρια στον Lula από τους ξένους ηγέτες

Τον Lula συνεχάρησαν αμέσως πολλοί ξένοι ηγέτες. Ο Aμερικανός πρόεδρος Joe Biden εξήρε τη νίκη του στις «ελεύθερες και δίκαιες» εκλογές, ο γάλλος ομόλογός του Emmanuel Macron μίλησε για νίκη που «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».
«Η χώρα μας είναι πολύ μεγάλη για να υποβιβάζεται στον θλιβερό ρόλο του παρία», είπε ο εκλεγμένος πρόεδρος στην επινίκια ομιλία του, διαβεβαιώνοντας πως η Βραζιλία «επιστρέφει» στη διεθνή σκηνή.
Αναφέρθηκε επίσης στο φλέγον (κυριολεκτικά, δυστυχώς) ζήτημα του Αμαζονίου, του μεγαλύτερου τροπικού δάσους στον κόσμο, όπου η αποψίλωση και οι πυρκαγιές αυξήθηκαν θεαματικά επί των ημερών του Bolsonaro.
«Η Βραζιλία είναι έτοιμη να διαδραματίσει εκ νέου πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγώνα εναντίον της κλιματικής αλλαγής. Η Βραζιλία και ο πλανήτης χρειάζονται να ζήσει ο Αμαζόνιος», είπε.

 


Ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin συνεχάρη τον Lula για την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας και επεσήμανε ότι ελπίζει να έχουν "μια εποικοδομητική συνεργασία", όπως ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.
"Παρακαλώ δεχθείτε τα ειλικρινή μου συγχαρητήρια (...) Το αποτέλεσμα των εκλογών επιβεβαίωσε το μεγάλο πολιτικό σας κύρος. Ελπίζω ότι, καταβάλλοντας κοινές προσπάθειες, θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε την εποικοδομητική ρωσοβραζιλιάνικη συνεργασία σε όλους τους τομείς", πρόσθεσε ο Putin.
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Olaf Scholz συνεχάρη σήμερα τον Lula για τη νίκη του στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στη Βραζιλία, σημειώνοντας σε ανάρτησή του στο Twitter ότι αδημονεί να συνεργαστεί μαζί του, ιδιαίτερα πάνω στα θέματα του εμπορίου και της προστασίας του κλίματος.
Τον Lula συνεχάρη για την νίκη του στις εκλογές στη Βραζιλία και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Rishi Sunak, τονίζοντας ότι αδημονεί να συνεργαστεί μαζί του για τον συντονισμό ζητημάτων, στα οποία περιλαμβάνεται η προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη.
"Αδημονώ να συνεργαστούμε πάνω σε θέματα που είναι σημαντικά για τη Βρετανία και τη Βραζιλία, από την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας ως την προστασία των φυσικών πόρων του πλανήτη και την προώθηση των δημοκρατικών αξιών", σημείωσε ο Sunak σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η νίκη του δίνει μια ευκαιρία στην "κοινωνική δικαιοσύνη" και στην μάχη "κατά της κλιματικής αλλαγής", σημείωσε παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός Pedro Sanchez, συγχαίροντας και αυτός τον Lula για την ανάδειξή του στην προεδρία της Βραζιλίας.
"Συγχαρητήρια Lula για τη νίκη σου στις εκλογές αυτές στις οποίες η Βραζιλία αποφάσισε να στοιχηματίσει στην πρόοδο και την ελπίδα. Θα εργαστούμε από κοινού για την κοινωνική δικαιοσύνη, την ισότητα και κατά της κλιματικής αλλαγής", αναφέρει ο Sanchez σε μήνυμά του στο Twitter.
Τα συγχαρητήριά του για τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές στη Βραζιλία εξέφρασε στον Λούλα και το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας.

 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης