Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κακές πολιτικές και επενδύσεις - Οι ΗΠΑ παράγουν το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο, αλλά βασίζονται στη Σαουδική Αραβία

Κακές πολιτικές και επενδύσεις - Οι ΗΠΑ παράγουν το περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο, αλλά βασίζονται στη Σαουδική Αραβία
Το κόστος του πετρελαίου που παράγεται στις ΗΠΑ από γεωτρήσεις βαθέων υδάτων ήταν στα 43 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο που παράγεται με fracking κοστίζει 44 δολάρια το βαρέλι
Ενώ οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο, είναι επίσης ο μεγαλύτερος καταναλωτής φυσικού αερίου στον κόσμο.
Ο πληθωρισμός, που υποκινείται από τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού και τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, έχει ανεβάσει το κόστος αυτού του πολύτιμου πόρου.
Συν τοις άλλοις, ο τυφώνας Ίαν ανάγκασε τους υπεράκτιους παραγωγούς στις ΗΠΑ να μειώσουν την παραγωγή.
Ακόμη και ο επικεφαλής της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Σαουδικής Αραβίας, Saudi Aramco, ανησυχεί.
Νωρίτερα αυτό το μήνα, εξέδωσε προειδοποίηση ότι οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν σύντομα λόγω της "εξαιρετικά χαμηλής" παραγωγικής ικανότητας της Aramco.
Πράγμα που σημαίνει ότι οι Αμερικανοί θα πρέπει να προετοιμάζονται για έναν πολύ ακριβό χειμώνα.
Αλλά με τον πρόεδρο Joe Biden να έχει προγραμματίσει να απελευθερώσει στην αγορά άλλα 25 εκατομμύρια βαρέλια από τον "κουμπαρά πετρελαίου" της χώρας μέχρι το τέλος του έτους και με την προσφορά ντίζελ να εξαντλείται επικίνδυνα, πολλοί Αμερικανοί μπορεί να αναρωτιούνται αν μπορούν να αντέξουν το κόστος.
Με 60 δολάρια ή και περισσότερα για ένα ντεπόζιτο, μπορεί να είναι απογοητευτικό να παρακολουθείς το εγχώριο πετρέλαιο να φεύγει από τα λιμάνια των ΗΠΑ ταχύτερα από ό,τι έρχεται το ξένο πετρέλαιο.
Αλλά πρόκειται για μια πρόκληση δεκαετιών και μόνο η φύση της κρίσης έχει αλλάξει.

Τι συνέβη στο παρελθόν

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ο κορυφαίος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο (συμπεριλαμβανομένου του αργού, άλλων υγρών πετρελαιοειδών και βιοκαυσίμων) από το 2018.
Η EIA αναφέρει ότι από το 2021, οι ΗΠΑ παρήγαγαν 18,88 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως - ή περίπου 10 εκατομμύρια ημερησίως περισσότερα από τη Νο. 2 Σαουδική Αραβία (10,84 εκατομμύρια) και το Νο. 3 Ρωσία (10,78 εκατομμύρια).
Η EIA σημειώνει επίσης ότι οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου, χρησιμοποιώντας 20,54 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ή το 20% του παγκόσμιου αποθέματος, και πολύ μπροστά από τη νούμερο 2 Κίνα (14,01 εκατ.).
Οι ΗΠΑ εισήγαγαν 7,86 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου την ημέρα πέρυσι, σύμφωνα με την έκθεση της EIA.
Αν λοιπόν η Αμερική παράγει περίπου την ίδια ποσότητα πετρελαίου με αυτή που εισάγει και το ενδιαφέρον για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξάνεται, δεν θα έπρεπε να ισχύει ότι οι ΗΠΑ δεν θα εξαρτώνται τόσο πολύ από το ξένο πετρέλαιο και ότι οι ανησυχίες για τις τιμές της ενέργειας θα έπρεπε να υποχωρήσουν, επειδή τα αμερικανικά αποθέματα θα ήταν περισσότερο από επαρκή;
Όχι σε καμία περίπτωση.

Τιμή του πετρελαίου και πολιτική

Οι λόγοι για την ασυμφωνία εισαγωγών/εξαγωγών είναι στην πραγματικότητα αρκετά απλοί.
Οι κυριότεροι από αυτούς είναι: η μείωση των τιμών των πετρελαϊκών προϊόντων και η μείωση των εξαγωγών:
Το ξένο πετρέλαιο είναι φθηνότερο: Το κόστος εξόρυξης είναι συνήθως χαμηλότερο σε άλλες χώρες.
Η Rystad Energy, μια ιδιωτική εταιρεία ενεργειακών ερευνών, διαπίστωσε σε μια ανάλυση του 2020 ότι τα πετρελαϊκά πεδία της Μέσης Ανατολής έχουν το χαμηλότερο κόστος παραγωγής στον κόσμο, στα 31 δολάρια το βαρέλι.
Το κόστος του πετρελαίου που παράγεται στις ΗΠΑ από γεωτρήσεις βαθέων υδάτων ήταν στα 43 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο που παράγεται με fracking κοστίζει 44 δολάρια το βαρέλι.

Τι συμβαίνει με τα αποθέματα;

Η ρωσική εισβολή ώθησε τελικά τον πρόεδρο Biden να υπογράψει απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, αλλά δεν είναι σαφές πόσο η απαγόρευση αυτή έχει αποτρέψει τον Vladimir Putin.
Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα νέα αβεβαιότητα σχετικά με την προσβασιμότητα στο κρίσιμο ρωσικό πετρέλαιο ενόψει του χειμώνα.
Δεν είναι όλα τα πετρέλαια ίδια: Αυτή είναι μια θεμελιώδης πρόκληση για τις ΗΠΑ, όπου μεγάλο μέρος της ικανότητας διύλισης της χώρας έχει κατασκευαστεί για να χειρίζεται το βαρύ, πιο δύσκολο στη διύλιση αργό πετρέλαιο που εισάγεται από τη Μέση Ανατολή και αλλού.
Αυτή η αμερικανική ικανότητα δεν αποσκοπούσε στη διύλιση του είδους του ελαφρού αργού πετρελαίου που χαρακτηρίζει τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Οκλαχόμα, το Τέξας και αλλού.
Η μετατόπιση της αμερικανικής ικανότητας διύλισης στο ελαφρύ αργό θα μπορούσε να δημιουργήσει απίστευτη αναστάτωση στην αγορά και να θέσει σε κίνδυνο τεράστιες υφιστάμενες επενδύσεις, λέει το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου.
Οι προσπάθειες διόρθωσης αυτής της αναντιστοιχίας έχουν σχεδόν πάντα σταματήσει, συχνά λόγω περιβαλλοντικών διαμαρτυριών ή άλλων πολιτικών πραγματικοτήτων.
Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τρέχουσα κατάσταση δεν θα αλλάξει μέχρι να τεθεί σε λειτουργία νέα διυλιστική ικανότητα ή να αναβαθμιστεί η υφιστάμενη ικανότητα ώστε να μπορεί να διαχειριστεί ό,τι παράγουν οι ΗΠΑ.
Το κόστος μιας τέτοιας αλλαγής θα ήταν τεράστιο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης