Τελευταία Νέα
Speculator

Αποκλειστικό: Δάνεια και εγγυήσεις σκάνδαλο από τη ΛΗΤΩ με συνεργό την ΕΛΒΕ

Αποκλειστικό: Δάνεια και εγγυήσεις σκάνδαλο από τη ΛΗΤΩ με συνεργό την ΕΛΒΕ
Δάνειο 200.000 ευρώ από τη ΛΗΤΩ στο γιό του μετόχου για να ιδρύσει εταιρία. Παροχή τραπεζικών εγγυήσεων στη νεοσύστατη εταιρία. Ο ορκωτός ΕΛΒΕ και ΛΗΤΩ δεν είδε και δεν έγραψε τίποτα

Πριν από λίγες ημέρες η ΕΛΒΕ εταιρία ένδυσης με έδρα την Καβάλα, ανακοίνωσε ότι ο κ. Ronald Berkshire μέτοχος κατά 39,999% της θυγατρικής εταιρίας ΛΗΤΩ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στα βρεφικά είδη γνωστοποίησε την απόφασή του για διακοπή της από 1/11/2002 συμφωνίας συνεργασίας μεταξύ του ιδίου και της ΕΛΒΕ Α.Ε. για τον από κοινού έλεγχο της εταιρίας ΛΗΤΩ Α.Ε. και την από κοινού εκλογή του Δ.Σ. αυτής.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ΕΛΒΕ παύει να προβαίνει σε ολική ενοποίηση της ΛΗΤΩ στην οποία κατέχει 30,33% και η οποία αντιστοιχούσε στο 57,1% του ενοποιημένου κύκλου εργασιών και στο 38,7% των περιουσιακών στοιχείων του Ομίλου.
Δεδομένου ότι περίπου 30% λείπει από το παζλ θα είχε ενδιαφέρον να δούμε ποιος ή ποιοι είναι οι μέτοχοι.

Εγγύηση δανείων

Βέβαια στη ΛΗΤΩ ΑΕ πριν συμβεί αυτό είχαν σημειωθεί διάφορα ενδιαφέροντα πράγματα.
Ειδικότερα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων (με τη συμφωνία και της ΕΛΒΕ) αποφασίστηκε να δοθούν εγγυήσεις από την ΛΗΤΩ για το σύνολο των δανείων της Integrated Logistics Μονοπρόσωπη ΙΚΕ στην οποία μοναδικός εταίρος και διαχειριστής είναι ο κ. Charles Berkshire του Ρόναλντ (γιός του μετόχου της ΛΗΤΩ) ενώ την ίδια ημέρα ο Charles Berkshire παραιτήθηκε από το ΔΣ της ΛΗΤΩ ΑΕ!!!.

Δανεικά για να φτιάξει εταιρία ο … υιός

Το Σεπτέμβριο του 2021 όμως είχε ανακοινωθεί κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον στο ΓΕΜΗ.
Συγκεκριμένα στις 17-09-2021 ανακοινώθηκε στο ΓΕΜΗ ότι με βάση το πρακτικό της από 26/02/2021 συνεδρίασης του ΔΣ της ΛΗΤΩ αποφασίστηκε:
[α] Η παροχή έντοκου δανείου προς τον κ. Charles George William Barkshire του Ronald, ποσού διακοσίων χιλιάδων ευρώ [200.000,00 €], με επιτόκιο 5,21%.
Ημερομηνία έναρξης αποπληρωμής του δανείου αυτού ορίζεται η 01-09-2025 και θα καταβάλλεται το ποσό των δέκα χιλιάδων ευρώ [10.000,00 €] μηνιαίως, μέχρις ολοσχερούς καταβολής του.
[β] Ο κ. Charles George William Barkshire του Ronald δεσμεύεται (!!!) ότι η υπό ίδρυση εταιρεία θα συνεργάζεται με την εταιρεία «ΛΗΤΩ Α.Ε.», παρέχοντας σ’ αυτήν Υπηρεσίες Logistics, μέχρι και την αποπληρωμή του δανείου αυτού.
Το γεγονός ότι η ανακοίνωση εκδόθηκε με επτά μήνες καθυστέρηση έχει το ενδιαφέρον του αλλά ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι η Integrated Logistics που ιδρύθηκε στις 23/02/2021 (τρεις ημέρες πριν αποφασιστεί από το ΔΣ της ΛΗΤΩ η παροχή δανείου) είχε μετοχικό κεφάλαιο ισόποσο με το δάνειο των 200.000 ευρώ που είχε πάρει το μέλος τότε του ΔΣ της ΛΗΤΩ και μοναδικός εταίρος της ιδρυθείσας εταιρίας.
Δηλαδή η ΛΗΤΩ η οποία ενοποιείτο από την εισηγμένη ΕΛΒΕ έδωσε δάνειο στο γιο του μεγαλύτερου μετόχου της για να κάνει δική του εταιρία χωρίς αυτό να παράσχει καμία απολύτως εγγύηση.
Και όλα αυτά με τις ευλογίες της εισηγμένης.

Όλα αυτά δεν αναφέρονται στις οικονομικές καταστάσεις της ΕΛΒΕ χρήσης 2021 όπου μάλιστα αναγράφεται το εξής: «Δεν υπάρχουν άλλες συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του ομίλου και των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων τους».
Άραγε το ξέχασαν, το έκαναν επίτηδες και τι έκανε ο ορκωτός της ΕΛΒΕ εκτός από πέταγμα αετού;
Γιατί ο ορκωτός της ΕΛΒΕ και της ΛΗΤΩ το 2021 είναι το ίδιο πρόσωπο ο κ. Νικόλαος Τζιμπράγος της ΣΟΛ ΑΕ.
Βέβαια η ΛΗΤΩ άλλαξε για το 2022 ορκωτό στη ΓΣ που έγινε στις 3 Οκτωβρίου και μάλιστα με τη σύμφωνη γνώμη της ΕΛΒΕ, δέκα μόλις ημέρες πριν την ανακοινωθείσα διακοπή μετοχικής συνεργασίας με τον κ. Berkshire.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης