Τελευταία Νέα
Πολιτική

Τέλος από τη ΝΔ, ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης - Οι καταγγελίες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες - Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος από τη ΝΔ, ο βουλευτής Ανδρέας Πάτσης - Οι καταγγελίες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες - Επίθεση από ΣΥΡΙΖΑ

Σε καταγγελίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του κ. Πάτση προέβη ο ΣΥΡΙΖΑ - O βουλευτής δήλωσε ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του στη ΝΔ

Σχετικά Άρθρα
(upd 4) Την πόρτα της εξόδου από τη ΝΔ είδε ο βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης, μετά τις καταγγελίες για τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες.
Ο βουλευτής Γρεβενών κλήθηκε σε εξηγήσεις από τον γραμματέα της Κ.Ο. της ΝΔ, Γιάννη Μπούγα, που, ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του κυβερνώντος κόμματος, δεν κρίθηκαν επαρκείς. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι ανεκτές στο κόμμα.
Τη διαγραφή του κ. Πάτση ακολούθησε η παραίτηση του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΤΑ, Γιώργου Κωνσταντόπουλου.
Πάντως, ο κ. Πάτσης ανακοίνωσε πως θα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής και ότι δεν θα παραδώσει την έδρα του στη ΝΔ.
Ενώ αργότερα ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση του γνωστού βουλευτή.

Η ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου

Πιο αναλυτικά στην ανακοίνωση από το Γραφείo Τύπου του Πρωθυπουργού αναφέρονται τα εξής: «Οι εξηγήσεις του βουλευτή Ανδρέα Πάτση για επαγγελματικές του δραστηριότητες, που δεν συνάδουν με την ιδιότητα του βουλευτή και τις αρχές της Νέας Δημοκρατίας, δεν κρίθηκαν επαρκείς.
Κατόπιν τούτου, με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης, τίθεται εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ».

Οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ

Οι καταγγελίες για τον κ. Πάτση έγιναν από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να αναφέρει ότι ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού, που αγόρασαν κόκκινα δάνεια 63 εκατ. ευρώ στην τιμή των 4,3 εκατ. ευρώ, με τον βουλευτή να φέρεται να κερδοσκοπεί από αυτό.
Πριν λίγες ημέρες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέργιος Καλπάκης, είχε εκτοξεύσει τα βέλη του κατά της κυβέρνησης με αφορμή τον κ. Πάτση. Ο κ. Πάτσης «πλουτίζει από πλειστηριασμούς για δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους», διαμένυσε ο κ. Καλπάκης, συμπληρώνοντας: «Δεν πρόκειται μόνο για χυδαία ανηθικότητα αλλά και για καραμπινάτη παρανομία, αφού απαγορεύεται από το νόμο η συμμετοχή βουλευτή σε εταιρία του εξωτερικού».
Ο ίδιος ρωτάει: «Θα συγκαλέσει ο κ. Τασούλας την Επιτροπή Πόθεν Έσχες για να εξετάσει πού βρήκε ο κ. Πάτσης τα 4,3 εκατ. ευρώ; Ο κ. Μητσοτάκης θα επικροτήσει τις μπίζνες του βουλευτή του κρατώντας τον στην ΚΟ της ΝΔ;».
Στο θέμα επανήλθε και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος αναφέρει σε σημερινή δήλωση του: «Ο κ. Πάτσης όχι μόνο πλουτίζει από κόκκινα δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους έναντι 4,3 εκατ. ευρώ, που δεν μπορεί να δικαιολογήσει από το πόθεν έσχες του, αλλά εμφανίζεται να έχει εισπράξει με απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον κ. Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ πάνω από 1 εκατ. ευρώ για νομικές συμβουλές. Το πλιάτσικο στο δημόσιο χρήμα από τους "άριστους" του κ. Μητσοτάκη δεν έχει προηγούμενο. Η αποπομπή των κ. Πιερρακάκη και Πάτση είναι το ελάχιστο που πρέπει να γίνει. Μετά, περιμένουμε να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης γιατί καλύπτει τόσες μέρες το πλιάτσικο των εκλεκτών του».

Η πρώτη αντίδραση του Ανδρέα Πάτση


Την απόφαση του να παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής ανακοίνωσε ο Ανδρέας Πάτσης.
Ειδικότερα, με ανάρτηση του στο facebook, ο ανεξάρτητος -πλέον- βουλευτής απευθύνεται στους πολίτες των Γρεβενών, όπου εκλέγεται, για να τους ανακοινώσει ότι παραμένει βουλευτής τους.
«Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε. Σας ευχαριστώ θερμά» επισημαίνει ο ίδιος.

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ

Την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας για την υπόθεση Πάτση υπέβαλε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ, Γιώργος Κωνσταντόπουλος.
Η παραίτηση ήρθε μετά τη δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσου Ηλιόπουλου, που κατηγόρησε τον κ. Πάτση ότι έχει απευθείας αναθέσεις σε δύο χρόνια από τον Κυριάκο Πιερρακάκη μέσω ΕΛΤΑ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες για την υπόθεση Πάτση

Αίτημα σύγκλησης της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, μετά τις αποκαλύψεις «για τις παράνομες και ανήθικες πρακτικές» του πρώην βουλευτή Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέα Πάτση, κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) «….στους βουλευτές… απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή, είτε αυτοπροσώπως, είτε με παρένθετα πρόσωπα», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε σχετική ανακοίνωση.
Και προσθέτει πως, «σύμφωνα δε, με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου, ‘η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ».
Όπως αναφέρεται στο αίτημα, ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποκάλυψε ότι ο βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, Ανδρέας Πάτσης, «τυγχάνει ιδιοκτήτης – κατά ποσοστό 100% – τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD», β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω βουλευτή».
Το γεγονός αυτό, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημά του προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες, «ήτοι η συμμετοχή του κ. Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ. Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων».

Το αίτημα για σύγκληση της Επιτροπής Πόθεν Έσχες

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ

Κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΜΠΟΥΡΑ

ΑΙΤΗΜΑ

Των:

  1. ΣΠΥΡΙΔΩΝΟΣ Ε. ΛΑΠΠΑ Βουλευτή, τακτικού μέλους της Επιτροπής Πόθεν Έσχες
  2. ΠΑΥΛΟΥ ΠΟΛΑΚΗ Βουλευτή, Αναπληρωματικού μέλους της επιτροπής Πόθεν Έσχες

Σύμφωνα με το άρθρο 8 παρ. 1 του Ν. 3213/2003 (όπως ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο τέταρτο παρ. 5 του Ν. 4396/2016, ΦΕΚ Α΄ 111/8.6.2016) «….στους βουλευτές … απαγορεύεται η συμμετοχή στη διοίκηση ή στο κεφάλαιο εταιρειών, που έχουν έδρα πραγματική ή καταστατική στην αλλοδαπή είτε αυτοπροσώπως είτε με παρένθετα πρόσωπα».

Σύμφωνα δε με την παρ. 2 του ως άνω άρθρου του ιδίου Νόμου «η κατά παράβαση της παραγράφου 1 άμεση ή δια παρένθετου προσώπου συμμετοχή σε εταιρεία, που έχει έδρα στην αλλοδαπή τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο (2) ετών και με χρηματική ποινή από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ έως πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.»

Μόλις πρόσφατα ο αρμόδιος τομεάρχης Διαφάνειας του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ αποκάλυψε ότι ο Βουλευτής Γρεβενών της ΝΔ, κ. Ανδρέας Πάτσης, τυγχάνει ιδιοκτήτης – κατά ποσοστό 100% – τριών (3) αλλοδαπών εταιρειών και συγκεκριμένα: α) της εταιρείας με την επωνυμία «SIGHTGREEN LTD», β) της εταιρείας με την επωνυμία «DAGORLIA LTD» και γ) της εταιρείας με την επωνυμία «HORSELORD LTD», οι οποίες άπασες έχουν καταστατική και πραγματική έδρα στην Κύπρο και οι οποίες μετέχουν στο κεφάλαιο (με διάφορα ποσοστά) σε ελληνικές εταιρείες, ιδιοκτησίας ή συμφερόντων του ανωτέρω Βουλευτή.

Το ως άνω άλλωστε γεγονός, ήτοι η συμμετοχή του κου. Ανδρέα Πάτση στο κεφάλαιο των ανωτέρω αλλοδαπών εταιρειών, προκύπτει και αποδεικνύεται άνευ ετέρου και από την υπ’ αριθ. Δ 1112 -5719-7397-1102-6554-9 Δήλωση Πόθεν Έσχες που ο ίδιος έχει υποβάλει για τη χρήση του έτους 2020, η οποία έχει αναρτηθεί στον επίσημο ιστότοπο της Βουλής των Ελλήνων.

Τούτων δοθέντων, αιτούμαστε την άμεση σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να διενεργηθούν οι δέουσες ενέργειες στο πλαίσιο των κατά νόμον αρμοδιοτήτων της.

Αθήνα, 25 Οκτωβρίου 2022

Οι Αιτούντες

Σπυρίδων Ε. Λάππας

Παύλος Πολάκης

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης