Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Το 71% των Ευρωπαίων άρχισαν να κάνουν οικονομία σε τρόφιμα λόγω του πληθωρισμού

Bloomberg: Το 71% των Ευρωπαίων άρχισαν να κάνουν οικονομία σε τρόφιμα λόγω του πληθωρισμού
Το 58% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι έχει μειώσει τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης και το 35% βέχει αρχίσει να ξοδεύει προσωπικές αποταμιεύσεις και να παίρνει δάνεια για να πληρώσει λογαριασμούς.
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των Ευρωπαίων (71%) έχουν αρχίσει να μειώνουν τις δαπάνες τους για τρόφιμα λόγω του πληθωρισμού ρεκόρ, σύμφωνα με το Bloomberg.
Σύμφωνα με αναλυτές, το 71% των καταναλωτών σε βασικές ευρωπαϊκές αγορές έχει αναθεωρήσει την προσέγγισή του όσον αφορά τις δαπάνες για τρόφιμα.
Ταυτόχρονα, το 58% των ερωτηθέντων σημειώνει ότι έχει μειώσει τις δαπάνες για είδη πρώτης ανάγκης και το 35% των ερωτηθέντων έχει αρχίσει να ξοδεύει προσωπικές αποταμιεύσεις και να παίρνει δάνεια για να πληρώσει λογαριασμούς.
Η Ανώτερη Αντιπρόεδρος της IRI, που πραγματοποίησε την έρευνα, Ananda Roy, πιστεύει ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον λόγω της αύξησης των τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και της ενέργειας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό, γι' αυτό αυξάνονται οι φόβοι ότι η οικονομία της ΕΕ θα εισέλθει σε ύφεση.
Η Roy επισημαίνει επίσης την «κόπωση από τον πληθωρισμό» των καταναλωτών.
Εξαιτίας αυτού, οι Ευρωπαίοι καταφεύγουν στη μέθοδο της «συμπεριφοράς αντιμετώπισης», η οποία τους βοηθά να προσαρμοστούν στο άγχος, κάτι που δεν συμβαίνει από τις δεκαετίες του 1970 και του 80.
Αυτό περιλαμβάνει την παράλειψη γευμάτων, την επιλογή αλυσίδων παντοπωλείων με έκπτωση, την αγορά ειδών σε χαμηλή τιμή ή ληγμένα.
Σύμφωνα με τη μελέτη, λίγο περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να παραγγείλουν λιγότερο φαγητό και το 47% αποφάσισε να τρώει λιγότερο σε εστιατόρια, μπαρ και καφέ.
Η οικονομική ανάπτυξη στην ΕΕ επιβραδύνθηκε στο πλαίσιο της έναρξης της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επιβλήθηκαν κατά της Ρωσίας.
Τον Ιούλιο 2022, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μείωσε τις προβλέψεις της για το ΑΕΠ.
Σύμφωνα με τις προσδοκίες της ΕΚ, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί το 2022 κατά 2,6%, και όχι κατά 2,7%, όπως αναμενόταν τον Μάιο.
Η πρόβλεψη για την ανάπτυξη του ΑΕΠ για το 2023 επιδεινώθηκε από 2,3% σε 1,4%.
Τον Σεπτέμβριο, ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ ανήλθε στο 10%, σύμφωνα με τη Eurostat.
Ο αριθμός ήταν ρεκόρ για ολόκληρη την ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο στόχος για τον πληθωρισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) είναι 2%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης