Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ο Sunak πριν το τέλος της ημέρας; - Έπαινοι στον Johnson

Πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας ο Sunak πριν το τέλος της ημέρας; - Έπαινοι στον Johnson
Ο Sunak προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί - Ερωηματικό εάν η Mordaunt θα μαζέψει τις 100 υπογραφές για να είναι υποψήφια για την πρωθυπουργία
Σχετικά Άρθρα

(upd4) Όλα δείχνουν πως πριν το τέλος της σημερινής ημέρας (24/10) ο Rishi Sunak θα είναι ο νέος πρόεδρος του Συντηρητικού κόμματος και ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, ύστερα από μια ιδιαίτερα ταραχώδη πορεία τριών μηνών, κατά την οποία η χώρα είδε δύο πρώην πρωθυπουργός να χάνουν την εξουσία μέσα σε χρόνο - ρεκόρ.
Μετά την απόφαση του πρώην πρωθυπουργού Boris Johnson να μη συμμετάσχει τελικά στην εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού, ο Sunak προβάλλει ως το απόλυτο φαβορί, μια και η αντίπαλος του η Penny Mordaunt, φέρεται - κατά τα βρετανικά ΜΜΕ - να μην μπορεί να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 υπογραφών βουλευτών που θα τη διατηρήσουν ζωντανή στο παιχνίδι και στο κυνήγι της εξουσίας.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ, ο Sunak έχει τη στήριξη 184 βουλευτών, έναντι μόλις 25 της Penny Mordaunt,
Εφόσον αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί, κάτι που θα γίνει γνωστό στις 16:00 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), όταν και λήγει η προθεσμία υποβολής των υπογραφών που συγκέντρωσαν οι υποψήφιοι, τότε ο Sunak θα μπορούσε από σήμερα να είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας.
Νωρίτερα πάντως τόσο ο Sunak όσο και η Mordaunt, για προφανείς λόγους, έσπευσαν να χαιρετίσουν την απόφαση του Boris Johnson να μην είναι εκ νέου υποψήφιος για την πρωθυπουργία της Μ. Βρετανίας.

Διθύραμβοι για Boris

«Ο Boris Johnson έφερε εις πέρας το Brexit και τον εμβολιασμό.
Οδήγησε την χώρα μας μέσα από μια περίοδο πολύ σκληρών προκλήσεων και αντιμετώπισε τον Putin και τον βάρβαρο πόλεμο του στην Ουκρανία.
Θα του είμαστε πάντα ευγνώμονες για αυτό.
Παρόλο που αποφάσισε να μην είναι και πάλι υποψήφιος για την πρωθυπουργία, ελπίζω πραγματικά να συνεχίσει να προσφέρει στη δημόσια ζωή τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό» ανέφερε σε μήνυμα του στο twitter ο Sunak, ο οποίος υπενθυμίζεται πως ήταν το πρόσωπο που οδήγησε επί της ουσίας στην πτώση του Johnson και της κυβέρνησης του.
Άλλωστε αυτή η στάση του ήταν που δεν του συγχώρησαν τα μέλη του Συντηρητικού κόμματος, τα οποία στις εσωκομματικές εκλογές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και ολοκληρώθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο, εξέλεξαν για πρόεδρο του κόμματος και για πρωθυπουργό τη Liz Truss, η οποία όμως έμεινε στην πρωθυπουργία για μόλις 45 ημέρες.

Αντίδραση και από την Mordaunt

Στην απόφαση του Johnson να μην διεκδικήσει την πρωθυπουργία αναφέρεται και η έτερη υποψήφια Penny Mordaunt, η οποία και αυτή μιλά με τα καλύτερα λόγια για τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό, ποντάροντας και αυτή στο να προσελκύσει βουλευτές που ψήφισαν τον Johnson και δεν θέλουν για πρόεδρο τον Sunak.
«Στη λήψη της δύσκολης αυτής απόφασης ο Boris Johnson έβαλε την χώρα πάνω από το κόμμα, και το κόμμα πάνω από τον εαυτό του.
Εργάστηκε για να διασφαλίσει την εντολή και την πλειοψηφία που τώρα απολαμβάνουμε.
Θα πρέπει να κάνουμε καλή χρήση αυτών των προσπαθειών, και ξέρω ότι θα εργαστεί μαζί μας για να το επιτύχουμε» είπε η Mordaunt.

Θα μαζέψει τις 100 υπογραφές η Mordaunt; - Ναι λέει το επιτελείο της

Αν και τα περισσότερα βρετανικά ΜΜΕ προεξοφλούν ότι ο Rishi Sunak θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Μ.Βρετανίας, ενδεχομένως και εντός της ημέρας με το σκεπτικό ότι η αντίπαλος του, Penny Mordaunt δεν θα καταφέρει να συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές που απαιτούνται για να παραμείνει στο κυνήγι της πρωθυπουργίας, το επιτελείο της δηλώνει βέβαιο πως η Mordaunt θα τα καταφέρει.
Μέχρι στιγμής πάντως μεταδίδεται πως μόλις 25 βουλευτές έχουν δηλώσει δημόσια τη στήριξης τους στην Mordaunt.
Ωστόσο, από το επιτελείο της υποστηρίζουν πως θα καταφέρει να συγκεντρώσει τον αριθμό των 100 υπογραφών.
«Η Penny μιλά με συναδέλφους από όλο το κόμμα.
Μαζεύει υπογραφές και είναι σε πορεία να τις επιτύχει» αναφέρουν από το επιτελείο της, το οποίο επισημαίνει πως η Mordaunt ήταν πάντα πολύ καλή στις εκστρατείες, υπενθυμίζοντας πως κατάφερε να πάρει την έδρα της από τους Εργατικούς και έκτοτε παλεύει για αυτό.

Στις 16:00 πιθανό να γνωρίζουμε το νέο πρωθυπουργό

Κατόπιν της αποχώρησης Johnson, οι δύο διεκδικητές της πρωθυπουργίας είναι ο Rishi Sunak και η Penny Mordaunt, τα δύο πρόσωπα δηλαδή που προέκριναν σε όλες τις φάσεις της εσωκομματικής διαδικασίας οι βουλευτές των Τόρις το περασμένο καλοκαίρι, με εξαίρεση τον τελευταίο γύρο που η Liz Truss κατάφερε να ξεπεράσει τη Mordaunt και να την αφήσει εκτός τελικού γύρου.
Σύμφωνα με τα βρετανικά ΜΜΕ ο Sunak έχει ήδη εξασφαλίσει τους 100 βουλευτές που απαιτούνται για να είναι υποψήφιος για την προεδρία του κόμματος και την πρωθυπουργία, κάτι που είναι αμφίβολο αν το έχει επιτύχει ή θα το επιτύχει η Mordaunt.
Εάν δεν τα καταφέρει, τότε είναι πολύ πιθανό από τις 16:00 σήμερα Δευτέρα 24/10 (όταν λήγει και η προθεσμία για την υποβολή των υπογραφών) να ξέρουμε τον επόμενο πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας.
Εάν συγκεντρώσει τις 100 υπογραφές, τότε θα αρχίσει ένας νέος γύρος ψηφοφοριών – ηλεκτρονικά - μεταξύ των βουλευτών των Συντηρητικών αλλά και ανάμεσα στα μέλη του κόμματος που αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 28 Οκτωβρίου, όταν και αναμένεται να ανακοινωθεί ο νέος πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας.

Φαβορί ο Sunak

Πάντως, τα βρετανικά ΜΜΕ ήδη έχουν σπεύσει να ονομάσουν τον Rishi Sunak ως το νέο πρόεδρο των Συντηρητικών και ως το νέο πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας.
Άλλωστε αυτός ήταν που οι Συντηρητικοί βουλευτές ήθελαν να αναλάβει την ηγεσία του κόμματος και της χώρας ήδη από το περασμένο καλοκαίρι, και πριν τα μέλη του κόμματος ανατρέψουν την απόφαση τους.
Σημειώνεται πως χθες Κυριακή 23/10 ο Sunak ανακοίνωσε και επίσημα την υποψηφιότητα του, έχοντας συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό των 100 βουλευτών-υποστηρικτών του ώστε να συμμετάσχει στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία μεγάλη χώρα, αλλά αντιμετωπίζουμε μία πρωτοφανή οικονομική κρίση», έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Sunak, εξηγώντας πως «αυτός είναι ο λόγος που διεκδικώ την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, ώστε να είμαι ο επόμενος πρωθυπουργός», υποσχόμενος να διορθώσει τη βρετανική οικονομία, να ενώσει το κόμμα και να προσφέρει στην χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης