Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κίνα: Αμετάβλητα επιτόκια από την PBOC - Ισχυρές πιέσεις στο γουάν

Κίνα: Αμετάβλητα επιτόκια από την PBOC - Ισχυρές πιέσεις στο γουάν
Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας διατήρησε το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR)
Aμετάβλητα διατήρησε η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) τα δύο βασικά επιτόκια δανεισμού την Πέμπτη για δεύτερο συνεχή μήνα, καθώς παλεύει με την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης και τη σοβαρή αποδυνάμωση του γουάν.
Η κεντρική τράπεζα διατήρησε το ετήσιο βασικό επιτόκιο δανεισμού (LPR), το οποίο οι εμπορικές τράπεζες χρεώνουν τους φερέγγυους πελάτες τους, στο 3,65%, ενώ το πενταετές LPR, το οποίο επηρεάζει τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων, παρέμεινε στο 4,3%, όπως αναμενόταν από τις αγορές.
Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί τον δεύτερο συνεχόμενο μήνα που η PBOC διατηρεί τα βασικά της επιτόκια, μετά από την απροσδόκητη μείωση τον Αύγουστο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κεντρική τράπεζα διατήρησε επίσης το επιτόκιο της μεσοπρόθεσμης πιστωτικής διευκόλυνσης.

Ισχυρές πιέσεις στο γουάν

Το γουάν στις υπεράκτιες αγορές σημείωσε χαμηλό ρεκόρ μετά την απόφαση της PBOC την Πέμπτη.
Το κινεζικό νόμισμα στις αγορές της ηπειρωτικής Κίνας διαπραγματευόταν κοντά σε επίπεδα που είχαν παρατηρηθεί για τελευταία φορά κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, με τις δύο μονάδες να διαπραγματεύονται πολύ πάνω από 7,2 έναντι του δολαρίου.
Η PBΟC έχει διατηρήσει μέχρι στιγμής μια διευκολυντική στάση, καθώς κινείται για να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη που επλήγη από τα λουκέτα που σχετίζονται με την πανδημία.
Αλλά η αδυναμία του γουάν έχει δώσει στην κεντρική τράπεζα περιορισμένο περιθώριο χαλάρωσης της πολιτικής της, εν μέσω αύξησης των επιτοκίων σε όλο τον κόσμο.
Η αβεβαιότητα σχετικά με την κινεζική οικονομία αυξήθηκε αυτή την εβδομάδα, καθώς ο πρόεδρος Xi Jinping δήλωσε ότι η χώρα δεν σχεδιάζει να μειώσει την αυστηρή πολιτική μηδενικού COVID.
Η πολιτική αυτή βρίσκεται στο επίκεντρο των οικονομικών προβλημάτων της Κίνας φέτος, δεδομένου ότι προκάλεσε διαταραχές σε αρκετούς κινεζικούς οικονομικούς κόμβους.
Η πρόσφατη αναζωπύρωση των κρουσμάτων οδήγησε σε νέα μέτρα αποκλεισμού στη Σαγκάη, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης