Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ευρώπη έχει λεφτά για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ουκρανίας, όχι για τους πολίτες θύματα της ενεργειακής κρίσης

Η Ευρώπη έχει λεφτά για τους στρατιωτικούς εξοπλισμούς της Ουκρανίας, όχι για τους πολίτες θύματα της ενεργειακής κρίσης
Η Ευρώπη ενέκρινε πρόγραμμα εκπαίδευσης 15.000 Ουκρανών στρατιωτιών και στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ στην Ουκρανία με διετή διάρκεια - σημάδι πως είναι έτοιμη να υποστηρίξει το Κίεβο και άρα τον πόλεμο στην Ουκρανία για πολύ περισσότερο καιρό από ότι είχε φανεί έως τώρα
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρώπη δηλώνει ότι δεν μπορεί να δώσει λύση στο πρόβλημα των αυξημένων τιμών του φυσικού αερίου, ούτε έχει χρήματα να βοηθήσει τα κράτη μέλη της να αντιμετωπίσουν τις υψηλές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, έχει όμως χρήματα για να χρημαδοτήσει την αποστολή στρατωτικών εξοπλισμών για την Ουκρανία.
Είναι χαρακτηριστικό π.χ. ότι τη Δευτέρα 18/10, την ίδια μέρα που η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι θα προτείνει τη δημιουργία ενός πολύ «φτωχού» ενεργειακού ταμείου, ύψους έως 40 δισ. ευρώ, από τα υπόλοιπα των Ευρωπαϊκών Ταμείων Συνοχής, ανακοινώθηκε επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή για 15.000 Ουκρανούς που θα πραγματοποιηθούν στην Ευρώπη, και ένα πρόσθετο κονδύλι  500 εκατομμυρίων ευρώ για αποστολές και όπλων.

Για δύο χρόνια η ΕΕ, μέσω του προγράμματος εκπαίδευσης των Ουκρανών στρατιωτών, αναλαμβάνει να τροφοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο σκοπός,ανέφερε η ΕΕ στην ανακοίνωσή της, είναι να «διεξάγει αποτελεσματικά στρατιωτικές επιχειρήσεις» για να μπορέσει η Ουκρανία «να υπερασπιστεί την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, να ασκήσει αποτελεσματικά την κυριαρχία της και να προστατεύσει τους αμάχους».
Σύμφωνα με τη σχετική ευρωπαϊκή απόφαση, το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα είναι υπό τη διοίκηση του Γάλλου αξιωματικού του Ναυτικού Αντιναύαρχου Herve Blejean, θα έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες και θα έχει προγραμματισμένη διάρκεια τουλάχιστον δύο ετών.
Αυτό δηλώνει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να υποστηρίξει το Κίεβο και άρα τον πόλεμο στην Ουκρανία για μια πολύ πιο μακροπρόθεσμη σύγκρουση από ότι έχει γίνει αντιληπτό έως τώρα, όπως ακριβώς το έχουν προτείνει ορισμένοι στρατηγοί των ΗΠΑ.
Η εκπαίδευση των στρατευμάτων θα πραγματοποιηθεί κυρίως στην Πολωνία και τη Γερμανία και θα αφορά έως και 15.000 Ουκρανούς, σύμφωνα με λεπτομέρειες που αναφέρονται στο AP.
Ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell επισήμανε ότι το πρόγραμμα πρέπει να εποπτεύεται από τις Βρυξέλλες, με το σκεπτικό «ότι συνδυάζοντας τις δυνατότητες των ευρωπαϊκών στρατών μπορούμε να προσφέρουμε ένα πολύ καλύτερο προϊόν».

Στο παρασκήνιο τα ευρωπαϊκά κράτη ψάχνουν τρόπους να καλύψουν πιθανές ζημιές από την αποστολή των παλαιών τους οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία

Στο παρασκήνιο, ωστόσο, όπως ανέφερε πριν λίγες μέρες το Politico, ενόψει της ψηφοφορίας που έγινε στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τελικά χτες Δευτέρα 18/10, για το νέο πρόγραμμα της Ουκρανίας, υπάρχει αυξανόμενος συναγερμός στα κράτη μέλη ώστε να μην πάρουν τα ίδια ζημιά για τις παραδόσεις στρατωτικών εξοπλισμών που έχουν ήδη κάνει  στην Ουκρανία.
Στην προεπισκόπηση της νέας αμυντικής βοήθειας των 500 εκατομμυρίων δολαρίων που εγκρίθηκε για την Ουκρανία, η έκθεση αναφέρει λεπτομερώς:
Η πρόσθετη χρηματοδότηση για οπλικά συστήματα θα ανεβάσει το συνολικό ποσό που δαπανά η ΕΕ για στρατιωτικούς εξοπλσιμούς από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία έως σήμερα σε 3,1 δισ. ευρώ — με τα χρήματα αυτά, να προέρχονται από την «Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Ειρήνης», ένα ταμείο που λειτουργεί εκτός του κανονικού προϋπολογισμού της ΕΕ, ο οποίος απαγορεύεται να πληρώνει για στρατιωτικούς προσπάθειες.
«Το ταμείο χρησιμοποιήθηκε για την αποπληρωμή των χωρών της ΕΕ που στέλνουν όπλα στην Ουκρανία — μια πρώτη φορά για την ΕΕ. Αλλά έχει επίσης πλημμυρίσει από αιτήματα αποζημίωσης που έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα χρήματα που εγκρίθηκαν για την προσπάθεια, πράγμα που σημαίνει ότι η ΕΕ μπορεί να καλύψει μόνο το ήμισυ του κόστους».
Όταν ρωτήθηκε για αυτο το θέμα από δημοσιογράφο, ο Borrell απάντησε έντονα, «Υπάρχουν αρκετά χρήματα. Μην ανησυχείτε για τα χρήματα».
Αυτό δεν ακούγεται και πολύ καθησυχαστικό, δεδομένου ότι η Πολωνία για τις παραδόσεις όπλων που έχει κάνει προς την Ουκρανία, παρουσίασε στις Βρυξέλλες λογαριασμό 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά αποζημιώθηκε μόνο για κάτι λιγότερο από το 50% του ποσού αυτού. 

Μακροπρόθεσμη λευκή επιταγή στην Ουκρανία

Η ουσία όμως είναι ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες με τις αποφάσεις που παίρνουν κόβουν μια μακροπρόθεσμη λευκή επιταγή προς την Ουκρανία, αναλαμβάνοντας να χρηματοδοτούν την πολεμική της προσπάθεια, τη στιγμή που δηλώνουν ότι δεν έχουν λεφτά - ή που κατάφεραν να βρουν έως 40 δισ. ευρώ από τα υπόλοιπα των ταμείων συνοχής - ώστε μετά από πάρα πολλούς μήνες ενεργειακής κρίσης, να στηρίξουν αυστηρά και μόνο τα ευάλωτα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις απέναντι στις αυξημένες τιμές ενέργειας - που λίγο ως πολύ οι ίδιες οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, με τις κυρώσεις τους στη Ρωσία, αύξησαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης