Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tριγμοί στις αγορές της Ασίας λόγω Fed, o Nikkei στο -2,6% - Κόντρα στο ρεύμα η Κίνα

Tριγμοί στις αγορές της Ασίας λόγω Fed, o Nikkei στο -2,6% - Κόντρα στο ρεύμα η Κίνα
Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν ένα αδύναμο ξεκίνημα της εβδομάδας
Πτώση κατέγραψαν οι περισσότερες ασιατικές μετοχές την Τρίτη, καθώς οι μεγάλες τεχνολογικές μετοχές παρέμειναν υπό πίεση από τους νέους περιορισμούς στις εξαγωγές των ΗΠΑ και την επιφυλακτική στάση της Fed, αν και οι κινεζικοί δείκτες υποστηρίχθηκαν από τις ισχυρές προβλέψεις κερδών
Ο σταθμισμένος δείκτης της Ταϊβάν, ο οποίος είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένος σε κινεζικές μετοχές παραγωγής τσιπ, υποχώρησε κατά 4% σε χαμηλό σχεδόν διετίας, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν μέτρα που περιορίζουν την πρόσβασή τους σε ορισμένες αμερικανικές τεχνολογίες.
Η κίνηση αυτή υποδηλώνει περαιτέρω εμπόδια για τις ασιατικές εταιρείες κατασκευής τσιπ και θα μπορούσε επίσης ενδεχομένως να επιδεινώσει τους δεσμούς μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ υποχώρησε κατά 1,7% με τις βαριές μετοχές τεχνολογίας να συγκαταλέγονται μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων.
Οι μεγάλες εταιρείες Baidu, Alibaba και Tencent Holdings διολίσθησαν μεταξύ 2,6% και 5%.
Σημαντικές κινεζικές μετοχές που συνδέονται με ημιαγωγούς, συμπεριλαμβανομένης της Anji Microelectronics Tech, σημείωσαν πτώση άνω του 10%, καταγράφοντας τις χειρότερες επιδόσεις του δείκτη blue-chip.

Στήριξε την Κίνα η Cosco

Ωστόσο, οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας σημείωσαν άνοδο την Τρίτη, στηριζόμενοι από τις ισχυρές προοπτικές της COSCO Shipping Holdings και του κατασκευαστή μπαταριών Contemporary Amperex Technology, ή CATL. Οι δύο μετοχές σημείωσαν άνοδο 2,8% και 5,5% αντίστοιχα.
Ο ναυτιλιακός κολοσσός προέβλεψε άλμα άνω του 40% στα κέρδη που αναλογούν στους μετόχους του για το εννεάμηνο έως τις 30 Σεπτεμβρίου, επικαλούμενος τη βελτίωση των ναύλων.
Η CATL, η οποία προμηθεύει μπαταρίες στην κατασκευάστρια ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, δήλωσε ότι αναμένει τα κέρδη του τρίτου τριμήνου να τριπλασιαστούν σχεδόν, λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρικά οχήματα σε όλο τον κόσμο.
Ο κινεζικός δείκτης Shanghai Shenzhen CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,5%, ενώ ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε 0,4%.
Το ενδιαφέρον αυτή την εβδομάδα επικεντρώνεται στα τοπικά στοιχεία για τον πληθωρισμό και το εμπόριο σχετικά με περισσότερες ενδείξεις, για την πιθανή ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας.
Οι ευρύτερες ασιατικές μετοχές σημείωσαν ισχυρές απώλειες.
Ο τεχνολογικά εκτεθειμένος KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 2,4% και ο δείκτης Nikkei 225 της Ιαπωνίας υποχώρησε κατά 2,7%, μετά από την αργία της Δευτέρα.
Οι ασιατικές αγορές σημείωσαν ένα αδύναμο ξεκίνημα της εβδομάδας, το οποίο επιδεινώθηκε από τα hawkish μηνύματα της αντιπροέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Lael Brainard τη Δευτέρα.
Η Brainard δήλωσε ότι η κεντρική τράπεζα δεν έχει καμία πρόθεση για μια ήπια στροφή βραχυπρόθεσμα και θα χαλαρώσει τη στάση της μόνο όταν πεισθεί ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σε ύφεση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης