Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Πιέσεις στη Γερμανία για αποδοχή των νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία - Στο επίκεντρο το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

ΗΠΑ: Πιέσεις στη Γερμανία για αποδοχή των νέων κυρώσεων προς τη Ρωσία  -  Στο επίκεντρο  το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Τηλεφωνική επικοινωνία Biden – Scholz – Τι είπαν για Ουκρανία, ενεργειακή κρίση και το σαμποτάζ στους αγωγούς  Nordstream

Σχετικά Άρθρα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Bιden είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γερμανό καγκελάριο Olaf Scholz την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2022.
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας οι δύο ηγέτες συζήτησαν την πίεση των κυρώσεων στη Ρωσία, την παροχή βοήθειας προς την Ουκρανία και την κατάσταση στις ενεργειακές αγορές, σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του Λευκού Οίκου.
Σημειώνεται ότι οι ηγέτες των δύο χωρών, ειδικότερα, εξέφρασαν τη «δέσμευσή τους να λογοδοτήσει η Ρωσία για τις βάναυσες ενέργειές της και να παράσχουν ασφάλεια και οικονομική βοήθεια στην Ουκρανία».
«Οι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις πρόσφατες εξελίξεις στις παγκόσμιες ενεργειακές αγορές και τη σημασία της διασφάλισης βιώσιμων και οικονομικά προσιτών ενεργειακών προμηθειών.
Επιπλέον, αναφέρθηκαν στις προσπάθειες προώθησης της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας στα Δυτικά Βαλκάνια», σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η εξάρτηση

Την ίδια ώρα στη Γερμανία επισημαίνεται από όλες τις πλευρές ότι έχει γίνει εξαιρετικά εξαρτημένη από το υγροποιημένο και πανάκριβο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ για να διατηρήσει ζωντανό τον βιομηχανικό της τομέα και την οικονομία της.
Μετά τις εκρήξεις του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream, η Γερμανία έχει γίνει ακόμα πιο εξαρτημένη.
Η έκρηξη του αγωγού αλλάζει ολόκληρη τη γεωπολιτική θέση της Γερμανίας, καθώς διέκοψε κάθε ελπίδα που είχε η Γερμανία για επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία και την ανάκτηση πρόσβασης σε φθηνές προμήθειες φυσικού αερίου, που έχουν χρησιμεύσει ως το θεμέλιο του βιομηχανικού τομέα της χώρας και του οικονομικού της θαύματος.
Δεδομένων των συνθηκών, η Γερμανία εξοργίζεται για τις «υψηλές» τιμές του φυσικού αερίου που πρέπει να πληρώσει από τις λεγόμενες «φιλικές χώρες».

Οι.. «φιλικές χώρες»

Ο ομοσπονδιακός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck επέκρινε το υψηλό κόστος παράδοσης υγρού αερίου στη Γερμανία.
Aκόμη και «φιλικές χώρες» έχουν απαιτήσει μερικές φορές «αστρονομικές τιμές», είπε ο Habeck στην Osnabrücker Zeitung.
Επισήμανε ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση προκειμένου να μειωθούν οι τιμές.
«Πιστεύω ότι μια τέτοια αλληλεγγύη θα ήταν επίσης καλή για τον περιορισμό των τιμών του φυσικού αερίου», τόνισε ο πολιτικός των Πρασίνων απευθυνόμενος κυρίως στην Ουάσιγκτον.
Η ΕΕ πρέπει επίσης «να ομαδοποιήσει την ισχύ της στην αγορά και να ενορχηστρώσει μια έξυπνη και συγχρονισμένη αγοραστική πρακτική για τα κράτη της ΕΕ, έτσι ώστε τα μεμονωμένα κράτη μέλη να μην υπερβαίνουν το ένα το άλλο και να μην ανεβάζουν τις τιμές της παγκόσμιας αγοράς.
Η ισχύς στην αγορά των κρατών μελών είναι «τεράστια».

Κριτική και στην Ευρώπη

Εκτός από την κριτική του για τις ΗΠΑ, ο Habeck άφησε ανοιχτό το ποιες χώρες κατηγορούσε για εκτίναξη των τιμών.
Αφού η Ρωσία έπαψε να είναι κρίσιμος προμηθευτής φυσικού αερίου, η Γερμανία εισήγαγε φυσικό αέριο κυρίως από τη Νορβηγία, την Ολλανδία και το Βέλγιο.

Κατά του Putin για προσαρτήσεις και πυρηνικά

Μαζική παραβίαση των αρχών του καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών συνιστούν οι πρόσφατες προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών από τη Ρωσία και δεν θα γίνουν ποτέ αποδεκτές, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες στη μεταξύ τους συνομιλία
Οι δύο ηγέτες επέκριναν ακόμη τις πυρηνικές απειλές της Μόσχας, τονίζοντας ότι «μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της καγκελαρίας, οι δύο ηγέτες  επικοινώνησαν στο πλαίσιο της προετοιμασίας των επικείμενων συναντήσεων των Ομάδων των Επτά (G7) και των Είκοσι (G20), οι οποίες θα ασχοληθούν εκτενώς με το θέμα της Ουκρανίας και την αντιμετώπιση των συνεπειών της ρωσικής εισβολής στη χώρα.
Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος και ο πρόεδρος των ΗΠΑ «συμφώνησαν ότι οι πρόσφατες ρωσικές προσαρτήσεις ουκρανικών εδαφών συνιστούν μαζική παραβίαση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και θα πρέπει να θεωρηθούν ως απόπειρα βίαιης κατάκτησης ξένου εδάφους και να μη γίνουν ποτέ αποδεκτές».
Οι δύο ηγέτες «καταδίκασαν την περαιτέρω κλιμάκωση και συμμερίστηκαν την εκτίμηση ότι η μερική επιστράτευση της Ρωσίας ήταν σοβαρό λάθος, το οποίο δείχνει για μία ακόμη φορά το πικρό τίμημα που πρέπει να πληρώσουν οι ρώσοι πολίτες για τους λάθος υπολογισμούς του προέδρου Putin.
Επέκριναν επίσης τις πρόσφατες πυρηνικές απειλές της Μόσχας ως ανεύθυνες και συμφώνησαν ότι μια τέτοια κίνηση θα είχε εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες για τη Ρωσία».

Ειρήνευση και απόσυρση

«Η άρνηση της Ρωσίας να συμμορφωθεί με τις διεθνείς απαιτήσεις για τερματισμό των εχθροπραξιών οδηγεί τη χώρα σε αυξανόμενη διεθνή απομόνωση.
Απόσυρση από την Ουκρανία
ΟΙ Scholz και Biden επανέλαβαν ότι ο (Vladimir) Putin καλείται ακόμη να σταματήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και να αποσύρει πλήρως τις ένοπλες δυνάμεις του από ολόκληρη την Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ και η Γερμανία θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν με αμείωτη ένταση την Ουκρανία στον αγώνα κατά της ρωσικής επιθετικότητας και για την αποκατάσταση της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας και θα διατηρήσουν την πίεση των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας", τόνισαν οι δύο ηγέτες, σύμφωνα με την καγκελαρία.
Η ανακοίνωση ολοκληρώνεται με αναφορά στην δολιοφθορά στους αγωγούς Nord Stream 1 και 2, την οποία οι δύο ηγέτες καταδίκασαν, επισημαίνοντας ότι οι στοχευμένες επιθέσεις σε κρίσιμες υποδομές είναι απαράδεκτες και θα οδηγούν σε από κοινού απαντήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης