Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κήρυξη πολέμου άνευ κανόνων τώρα, ή συντήρηση δυνάμεων και πόλεμος φθοράς, το μεγάλο δίλημμα του Putin

Κήρυξη πολέμου άνευ κανόνων τώρα, ή συντήρηση δυνάμεων και πόλεμος φθοράς, το μεγάλο δίλημμα του Putin
Ο Putin καλείται τώρα να λάβει μια σειρά από γρήγορες και δύσκολες αποφάσεις
Σχετικά Άρθρα

Η έκρηξη στην Γέφυρα της Κριμαίας που κατέστρεψε σοβαρά τμήματα του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου μεταξύ της Κριμαίας και της ρωσικής ηπειρωτικής χώρας τα ξημερώματα του Σαββάτου 8/10 φέρνει τον Vladimir Putin μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τις επιλογές που πρέπει να κάνει σε επίπεδο στρατηγικής και τακτικής.
Η αντίδραση της Μόσχας είναι το μεγάλο ερώτημα το 24ωρο που μεσολάβησε από την έκρηξη, ιδιαίτερα γιατί αυτό κομίζεται ως ουκρανική επιτυχία που προστίθεται σε όσες έχει σημειώσει η Ουκρανία τις τελευταίες εβοδμάδες που προωθεί με επιτυχία την αντεπίθεσή της και εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των ρωσικών ελίτ και των σχολιαστών για τη διεξαγωγή του πολέμου του Putin.

Αντιδράσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας

Οι Ρώσοι σκληροπυρηνικοί ζητούσαν σε λίγες ώρες πλήγματα σε ουκρανικές κρίσιμες υποδομές και «κέντρα λήψης αποφάσεων».
Ο Konstantin Malofeev, ένας Ρώσος ολιγάρχης, υποστηρικτής του Putin και ακραίος εθνικιστής, δημοσίευσε στα κανάλια κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία πέντε ουκρανικών γεφυρών με μια λεζάντα που απευθυνόταν στη στρατιωτική ηγεσία της Ρωσίας: «Sergei Shoigu και Valery Gerasimov. Μην το χάσετε».
Το Κρεμλίνο ήταν ήδη αντιμέτωπο με πρωτοφανείς επικρίσεις από εθνικιστές και φιλοπόλεμους μπλόγκερ, οι οποίοι κατακεραύνωναν την ηγεσία του για τις πρόσφατες στρατιωτικές αποτυχίες του στρατού στην Ουκρανία.
Ο Zakhar Prilepin, ένας συντηρητικός Ρώσος μυθιστοριογράφος και βετεράνος του πολέμου στην Ουκρανία, προέτρεψε τις αρχές να ανακοινώσουν οικονομική κινητοποίηση πλήρους κλίμακας.
«Αυτό μας δίνει μια ευκαιρία.
Η κινητοποίηση σε όλους τους τομείς πρέπει επιτέλους να ξεκινήσει.
Σε όλες, λέω, τις σφαίρες, και δεν μιλάω μόνο για στρατιώτες που θα πάνε στο μέτωπο», έγραψε στο Telegram.
Άλλοι φιλορώσοι επισήμαναν μια ομιλία του πρώην προέδρου της Ρωσίας Dmitri Medvedev τον Ιούλιο, στην οποία εγγυήθηκε ότι μια επίθεση στην Κριμαία θα προκαλούσε αντίδραση που θα έφερνε την «Ημέρα της Αποκάλυψης».
«Και τώρα τι, Dmitri Anatolyevic [Medvedev];» έγραψε ο Alexander Koc, ένας φιλοκρεμλινός δημοσιογράφος που ταξιδεύει με τον ρωσικό στρατό

Η πρώτη αντίδραση Putin

Και αντιμέτωπος με την ανανεωμένη πίεση από τη Δεξιά, φαίνεται βέβαιο ότι ο Putin θα αναγκαστεί τώρα να βρει μια απάντηση σε αυτό που ήδη μοιάζει με ένα από τα πιο ντροπιαστικά περιστατικά από την έναρξη του πολέμου.
«Η εμπιστοσύνη ότι ο Putin ξέρει τι κάνει μειώνεται ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Anton Barbashin, πολιτικός αναλυτής στον ειδησεογραφικό ιστότοπο Riddle.
«Είτε ο Putin ανταποκρίνεται είτε κινδυνεύει να διαβρώσει περαιτέρω τη νομιμοποίησή του μεταξύ των γερακιών στη Ρωσία».
Στην άμεση πρώτη αντίδραση στην έκρηξη της γέφυρας, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε έναν νέο γενικό διοικητή των δυνάμεών του στην Ουκρανία, τον Sergei Surovikin, έναν αξιωματικό με φήμη για τη βιαιότητα και τη διαφθορά, ο διορισμός του οποίου θα γίνει δεκτός με ικανοποίηση από τους σκληροπυρηνικούς.
Όπως επισημαίνει σε ανάλυσή του το CNN, oι εξελίξεις φέρνουν πιο κοντά τις στρατηγικές επιλογές που πρέπει να κάνει ο Ρώσος πρόεδρος σχετικά με την κατοχή της νότιας Ουκρανίας από τη Ρωσία.

Τα δεδομένα

1. Τώρα είναι σαφές πως η βασική σιδηροδρομική διαδρομή προς την Κριμαία και τη Kherson είναι εξαιρετικά ευάλωτη σε μελλοντικές επιθέσεις.
Αν και το Κίεβο δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη στη γέφυρα του στενού του Κερτς, έχει προβεί σε μια σειρά χτυπημάτων σε στόχους στην κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία από το καλοκαίρι.
Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια περιορισμένη κυκλοφορία αυτοκινήτων είχε αποκατασταθεί σε μη κατεστραμμένα τμήματα των δρόμων της γέφυρας μέχρι το βράδυ του Σαββάτου και ότι οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα τεθούν και πάλι σε λειτουργία.
Ωστόσο, ζητήθηκε από φορτηγά να περάσουν με φέρι μποτ στο στενό, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

2. Η ενίσχυση των στρατευμάτων στην Κριμαία και τις άλλες γραμμές του μετώπου μπορεί τώρα να εξαρτάται από τις διελεύσεις πορθμείων σε κακές καιρικές συνθήκες ή από εξαιρετικά επικίνδυνες αεροπορικές πτήσεις μεταφοράς εμπορευμάτων.
Θα ασκηθεί επίσης μεγαλύτερη πίεση σε μια ενιαία σιδηροδρομική γραμμή ανατολικότερα, που περνά μέσω της Μελιτόπολης κατά μήκος της ακτής της Αζοφικής Θάλασσας.
Όλα αυτά αποκαλύπτουν την εκπληκτική αδυναμία των ενόπλων δυνάμεων και κατοχής της Ρωσίας εν έτει 2022: Έχουν απόλυτη ανάγκη τους σιδηροδρόμους του 20ου αιώνα.

3. Η Ουκρανία, σημειώνει το CNN, στοχεύει αυτό το σύστημα αργά, αλλά με ακρίβεια.
Πρώτο στο Ιζιούμ, που οδήγησε στην κατάρρευση γύρω από το Kharkiv.
Μετά στη Λιμάν, που οδηγεί στη διάβρωση του ρωσικού ελέγχου σε Donetsk και Luhansk.
Και τώρα η γέφυρα του Κερτς, που είχε γίνει τόσο ζωτικής σημασίας για όλα όσα η Ρωσία προσπαθεί να κρατήσει στο νότο.

4. Επιδεινώνει το πρόβλημα για τον Putin το γεγονός ότι ο σιδηροδρομικός κόμβος της Ρωσίας πιο μέσα στο Donetsk χτυπήθηκε επίσης το Σάββατο.
Ένα φορτηγό τρένο εξερράγη εκεί και πιθανόν να έχει κάποιο αντίκτυπο στην ικανότητα της Ρωσίας να τροφοδοτεί τις σιδηροδρομικές γραμμές εντός του Donetsk και του Luhansk που η Ουκρανία έχει ήδη ασκήσει μεγάλη πίεση.

5. Οι Ουκρανοί διασφάλισαν ότι η ζημιά που θα προκληθεί θα έχει διάρκεια.
6. Ενώ η Ρωσία προσπαθεί η σιδηροδρομική κίνηση να αποκατασταθεί άμεσα, η ευπάθεια της γέφυρας σε επιθέσεις τουλάχιστον θα μειώσει την κυκλοφορία.

Οι προκλήσεις για τον Putin

Ο Putin καλείται τώρα να λάβει μια σειρά από γρήγορες και επώδυνες αποφάσεις.
1. Nα αποκαταστήσει τον εφοδιασμό ή δυνατόν χωρίς να υποχωρήσει περαιτέρω, αν θέλει να επιτύχει τους στόχους που έθεσε πριν αποφασίσει την εισβολή στις 24 Φεβρουαρίου.
2. Να αποκαταστήσει, ενισχύσει, διατηρήσει τις δυνάμεις του
3. Να διασφαλίσει ότι η γέφυρα του Κερτς και άλλα στρατηγικά σημεία δεν θα χτυπηθούν ξανά με τρόπο ώστε να κοστίσουν τα σχεδιά του.
4. Να διατηρήσει την εικόνα και το προφίλ του απρόσβλητα
5. Η σιδηροδρομική σύνδεση μέσω της Μελιτόπολης είναι πλέον στόχος μεγάλης αξίας.
Η απλή πιθανότητα να διακοπεί η τελευταία ανέγγιχτη σιδηροδρομική διαδρομή της Ρωσίας προς το νότο εγείρει υπαρξιακά ζητήματα για την κατοχή.

Τα διλήμματα

1. Θα αναλάβει ο Putin το ρίσκο της εξάπλωσης των δυνάμεών του σε μια μεγάλη έκταση, ή θα επιλέξει μια πιο μικρή διασπορά για να διατηρήσει τα κεκτημένα;

2. Θα επιλέξει έναν πόλεμο χωρίς κανόνες τώρα, ή διατήρηση των κεκτημένων, ανασύνταξη, κούραση των Ουκρανών και πλήρη αντεπίθεση, μέσα στον δύσκολο χειμώνα ή στο τέλος του;
Η επιλογή του εξαρτάται από το θέμα της προμήθειας όπλων από την Δύση στην Ουκρανία.
Αν προχωρήσουν στην παροχή όπλων μεγάλου βεληνεκούς, η απάντηση Putin θα είναι ανάλογη, καίρια και άμεση, όπως έχει διαμηνύσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης