Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΙΑΕΑ: Tο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia είναι «προφανώς» ουκρανικό

ΙΑΕΑ: Tο πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia είναι «προφανώς» ουκρανικό
Παρά τη ρωσική προσάρτηση το πυρηνικό εργοστάσιο της Zaporizhia είναι «προφανώς» ουκρανικό, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ)

Ο πυρηνικός σταθμός της Zaporizhia, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, είναι "προφανώς" ουκρανικός, παρά την επίσημη ιδιοποίησή του από τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Raphael Grossi, επιβεβαιώνοντας ότι είναι "πολύ πιθανό" ένα πυρηνικό ατύχημα.
"Για εμάς, είναι προφανές ότι το εργοστάσιο ανήκει στην (ουκρανική εταιρία πυρηνικής ενέργειας) Energoatom καθώς είναι ένα ουκρανικό εργοστάσιο", δήλωσε ο Grossi κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Κίεβο αφότου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο Volodymyr Zelenysky και πριν μεταβεί στη Μόσχα για συνομιλίες με αξιωματούχους.
"Συνεχίζουμε να λέμε τι πρέπει να γίνει, δηλαδή ουσιαστικά κυρίως να αποτραπεί ένα πυρηνικό ατύχημα στον σταθμό, το οποίο παραμένει μια πολύ, πολύ σαφής πιθανότητα", δήλωσε καταγγέλλοντας επίσης "τις σχεδόν ανυπόφορες συνθήκες" στις οποίες εργάζεται το ουκρανικό προσωπικό του σταθμού.
Η Ρωσία ιδιοποιήθηκε επίσημα το εργοστάσιο αυτό που κατέλαβε στρατιωτικά στις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε την Τετάρτη από τον πρόεδρο Vladimir Putin.
Το εργοστάσιο, το μεγαλύτερο της Ευρώπης, βρίσκεται στην περιφέρεια της Zaporizhia, ένα από τα ουκρανικά εδάφη των οποίων η Ρωσία δήλωσε την προσάρτηση την περασμένη εβδομάδα, και όχι μακριά από τη γραμμή οριοθέτησης μεταξύ των εδαφών που ελέγχονται από το Κίεβο και αυτών που έχουν καταληφθεί από τη Μόσχα.
"Αυτό είναι ένα θέμα που έχει να κάνει με το διεθνές δίκαιο ... θέλουμε ο πόλεμος να σταματήσει αμέσως και ασφαλώς η θέση της ΙΑΕΑ είναι ότι αυτό το εργοστάσιο είναι ουκρανικό εργοστάσιο.
Είμαστε ένας διεθνής οργανισμός που διέπεται από το διεθνές δίκαιο και, όπως γνωρίζετε, οι προσαρτήσεις δεν είναι αποδεκτές βάσει του διεθνούς δικαίου", πρόσθεσε ο Grossi αναφέροντας παράλληλα ότι θα ασχοληθεί με τις "πρακτικές συνέπειες" της προσάρτησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο