Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ο Erdogan προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Αρμενία – Συνάντηση και με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν

Ο Erdogan προσπαθεί να αναθερμάνει τις σχέσεις με την Αρμενία – Συνάντηση και με τον ηγέτη του Αζερμπαϊτζάν
Συνάντηση Erdogan με τους ηγέτες Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν
Συνάντηση στο περιθώριο της συνόδου της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα, είχαν οι ηγέτες της Τουρκίας, της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Πρόκειται για τις πρώτες συνομιλίες σε επίπεδο ηγετών μεταξύ Τουρκίας και Αρμενίας, αφότου οι δύο χώρες ξεκίνησαν τη διαδικασία επίλυσης των διαφορών τους, στα τέλη του περασμένου έτους, έπειτα από δεκαετίες εχθρότητας.
Το πρακτορείο Anadolu μετέδωσε ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν και τον Αζέρο ηγέτη Ιλχάμ Αλίγιεφ πριν από την έναρξη της συνόδου. Έδωσε μάλιστα στη δημοσιότητα και μια φωτογραφία με τους τρεις ηγέτες να κάθονται, μαζί με άλλους, γύρω από ένα μικρό τραπέζι.
Τον Ιανουάριο, Τουρκία και Αρμενία είχαν έναν πρώτο γύρο συνομιλιών, για πρώτη φορά έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια, γεγονός που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανανοίξουν τα σύνορά τους και να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους. Η Άγκυρα δεν διατηρούσε διπλωματικούς ή εμπορικούς δεσμούς με την Αρμενία από τη δεκαετία του 1990. Η πρόσφατη πρωτοβουλία είναι μια πρώτη προσπάθεια να αποκατασταθούν οι δεσμοί μετά την ειρηνευτική συμφωνία του 2009, η οποία δεν επικυρώθηκε ποτέ.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μια εμπορική πτήση από το Γερεβάν προσγειώθηκε στην Κωνσταντινούπολη τον Φεβρουάριο. Ήταν η πρώτη απευθείας πτήση έπειτα από δύο χρόνια. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντήθηκε επίσης με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν τον Μάρτιο και είχαν μια «παραγωγική και εποικοδομητική» συνομιλία, όπως τη χαρακτήρισαν.
Ο Ερντογάν έχει δηλώσει ότι η Αρμενία πρέπει να σφυρηλατήσει καλές σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν, ώστε να καρποφορήσει η προσπάθεια εξομάλυνσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης