Τελευταία Νέα
Διεθνή

Χάθηκαν 300 δισ. στερλίνες από την αγορά του Λονδίνου μέσα σε ένα μήνα κυβέρνησης Liz Truss

Χάθηκαν 300 δισ. στερλίνες από την αγορά του Λονδίνου μέσα σε ένα μήνα κυβέρνησης Liz Truss
Οι επενδυτές ότι θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο μη επενδύσιμο όσο υπάρχει τέτοιο κυβερνητικό χάος
Τουλάχιστον 300 δισ. στερλίνες έχουν χαθεί από τη συνολική αξία των χρηματιστηριακών αγορών και των αγορών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου, κατά τον πρώτο μήνα της κυβέρνησης της Liz Truss.
Ενώ τα περιουσιακά στοιχεία παγκοσμίως έχουν επηρεαστεί από τις προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να τιθασεύσουν τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η εμπιστοσύνη στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει κλονιστεί.
Το sell off του Σεπτεμβρίου λόγω των ανησυχιών για τις φορολογικές περικοπές της κυβέρνησης Truss οδήγησε τη στερλίνα να σημειώσει χαμηλό ρεκόρ έναντι του δολαρίου, προκαλώντας την παρέμβαση της Τράπεζας της Αγγλίας και μια ταπεινωτική υποχώρηση της κυβέρνησης εν μέσω ερωτημάτων σχετικά με την αξιοπιστία.
"Η ανατροφοδότηση που λαμβάνουμε από τους επενδυτές είναι ότι θεωρούν το Ηνωμένο Βασίλειο μη επενδύσιμο όσο υπάρχει τέτοιο κυβερνητικό χάος", δήλωσε ο στρατηγικός αναλυτής της Liberum Capital, Joachim Klement.

Αναλυτικά οι απώλειες

Ανακάμπτοντας ελαφρώς από τα τέλη Σεπτεμβρίου, ο δείκτης FTSE 350 - ο οποίος περιλαμβάνει μετοχές του εξαγωγικού FTSE 100 και του εγχώριου εστιασμένου FTSE 250 - έχει υποχωρήσει κατά περίπου 77 δισ. λίρες από το κλείσιμο της 2ας Σεπτεμβρίου, την τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης πριν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα επιλέξει την Truss ως ηγέτιδα του, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg.
Η αγοραία αξία των δεικτών του Bloomberg για τα σταθερά και τα συνδεδεμένα με τον πληθωρισμό ομόλογα έχει χάσει περίπου 200 δισ. στερλίνες σε αυτό το διάστημα.
Αυτό αντανακλά την παγκόσμια πώληση ομολόγων καθώς και τις ανησυχίες που αφορούν το Ηνωμένο Βασίλειο.
Τον περασμένο μήνα σημειώθηκε η μεγαλύτερη αύξηση της απόδοσης των 10ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς οι αποδόσεις ξεπέρασαν το 4% για πρώτη φορά από το 2010.
Τα ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας σε στερλίνα έχασαν 26 δισ. στερλίνες την ίδια περίοδο, συμπαρασύροντας την αγοραία αξία του δείκτη Bloomberg που παρακολουθεί τους τίτλους στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014.
Ένας δείκτης των ομόλογων χαμηλής διαβάθμισης - στα οποία οι βρετανικές εταιρείες αντιπροσωπεύουν περίπου το 90% - είδε την αγοραία αξία του να μειώνεται κατά 1,8 δισ. στερλίνες.
Η Truss προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες της αγοράς σε ομιλία της στο συνέδριο του κόμματός της στο Μπέρμιγχαμ την Τετάρτη.
Παρ' όλα αυτά, η στερλίνα επέκτεινε την πτώση της μετά την ομιλία, καθώς το δολάριο ανέκαμψε.
Εν μέσω σύγχυσης σχετικά με τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Kwasi Kwarteng να δημοσιεύσει προβλέψεις για τα δημοσιονομικά της κυβέρνησης, η κυβέρνηση μπορεί να ωθηθεί σε περαιτέρω προσαρμογή της πολιτικής, εάν οι εκτιμήσεις αυτές δεν καθησυχάσουν τις αγορές, δήλωσε η Christy Wilson, συνεργάτης της Katten Muchin Rosenman UK LLP, νομικής εταιρείας που συμβουλεύει τον χρηματοπιστωτικό τομέα.

Αναδυόμενη αξία

Παρόλα αυτά, στον απόηχο του sell off, η αξία αρχίζει να αναδύεται στις βρετανικές μετοχές, σύμφωνα με τον Klement της Liberum.
Ακόμη και αν οι εκτιμήσεις για τα κέρδη μειωθούν κατά ένα τέταρτο, τόσο ο FTSE 350 όσο και ο FTSE 250 θα βρίσκονται σε ή κάτω από το μέσο όρο των πέντε ετών σε σχέση τιμής προς κέρδη, είπε.

Ορισμένοι επενδυτές βλέπουν ευκαιρίες για τη δημιουργία θέσεων.
"Υπάρχει η αίσθηση ότι οι μετοχές αρχίζουν να φαίνονται πολύ φθηνές, γεγονός που προσελκύει ορισμένους καιροσκόπους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά", δήλωσε η Victoria Scholar, επικεφαλής επενδύσεων στον βραχίονα λιανικών συναλλαγών της Abrdn.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης