Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το καλάθι των 50 προϊόντων των super markets που δεν θα είναι... 50 και τα πολλά ερωτηματικά

Το καλάθι των 50 προϊόντων των super markets που δεν θα είναι... 50 και τα πολλά ερωτηματικά
Οι καταναλωτές προς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ενημερωθεί για τα 50 προϊόντα ανά σούπερ μάρκετ ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν η σύνθεσή τους θα ανανεώνεται τον επόμενο μήνα

Χρειάστηκαν δέκα μήνες και με τον πληθωρισμό να επιμένει σε διψήφιο ποσοστό για να κινητοποιηθεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης η οποία χθες 5 Οκτωβρίου 2022 είχε συνάντηση με τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ για την ακρίβεια που πλήττει τα νοικοκυριά.
Η πρόταση του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη για τη δημιουργία ενός καλαθιού από 50 προϊόντα αιφνιδίασε τους εκπροσώπους των σούπερ μάρκετ, οι οποίοι όταν επέστρεψαν στα γραφεία τους, έπιασαν δουλειά με το …καλάθι.
Πρόκειται για μία σύνθετη επεξεργασία δεδομένων αφού θα αποτελέσει τη βασική εικόνα   των σούπερ μάρκετ προς το καταναλωτικό κοινό και όλοι θα επιδιώξουν να φτιάξουν ένα καλάθι μαγνήτη .  
Σύμφωνα με πληροφορίες το ένα καλάθι με το άλλο δεν είναι αναγκαίο  να περιέχει τα ίδια προϊόντα αφού η επιλογή θα γίνει από κατηγορίες που θεωρούνται κρίσιμες για την βιωσιμότητα των νοικοκυριών.
Η πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ως σκοπό να περιορίσει το ποσοστό αύξησης των προϊόντων, αποδεχόμενο στην πράξη ότι οι τιμές δεν τιθασεύονται καθώς οι παράγοντες που τον αναθερμαίνουν είναι περισσότερο εξωγενείς και λιγότερο ενδογενείς.
Σύμφωνα με πληροφορίες το καλάθι των 50 προϊόντων δεν θα νομοθετηθεί αλλά αν χρειαστεί μπορεί να γίνει στο μέλλον σημείωσε αξιόπιστη πηγή του υπουργείου.

Τι θα έχει το καλάθι των 50 προϊόντων

Οι καταναλωτές προς τα τέλη Οκτωβρίου θα έχουν ενημερωθεί για τα 50 προϊόντα ανά σούπερ μάρκετ ενώ δεν έχει γίνει γνωστό εάν η σύνθεσή τους θα ανανεώνεται τον επόμενο μήνα.
Τα βασικά προϊόντα που θα συμμετέχουν θα είναι το λάδι, το γάλα, ο καφές, η ζάχαρη, τα ζυμαρικά, απορρυπαντικά, χαρτικά, και είδη διατροφής.
Αξίζει να σημειωθεί τα προϊόντα εκτός το καλαθιού θα παρακολουθούνται από τη ΔΙ.ΜΕ.Α  σε ότι αφορά τη μεταβολή του περιθωρίου κέρδους, που όταν αυξάνεται αδικαιολόγητα  και εντοπιστούν από το έλεγχο θα πέφτουν πρόστιμα.

Οι εξισώσεις των σούπερ μάρκετ

Η άσκηση είναι δύσκολη για τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ για τη συγκράτηση των αυξήσεων διότι πρόσφατα έχει ανακύψει το θέμα αύξησης των τιμών του πετρελαίου  κίνησης που ακόμη δεν έχει φτάσει στα ράφια καθώς αναμένεται να ανεβάσει το κόστος των μεταφορικών.
Ο Γιάννης Μασούτης που συμμετείχε στη συνάντηση ανέφερε ότι αυτή παράμετρος  ακόμη δεν τους έχει απασχολήσει ενώ δεν ήταν σε θέση προσδιορίσει την πορεία των τιμών μέχρι το τέλος του έτους.
Το καλάθι των 50 προϊόντων θα είναι η νέα βάση σύγκρισης των τιμών  για τα νοικοκυριά τα οποία το επόμενο διάστημα θα αναδείξουν ποιο ήταν το πιο ελκυστικό της αγοράς.

 Οι ερωτήσεις του BN προς τον υπουργό Ανάπτυξης  και Επενδύσεων    

 Δημοσιογράφος: Όταν λέτε στα 50 προϊόντα, με τα υπόλοιπα;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Συνεχίζονται οι έλεγχοι κανονικά. Αλλά πέραν των κανονικών ελέγχων που διενεργούμε, η κάθε αλυσίδα θα παρουσιάσει και το δικό της καλάθι των 50 προϊόντων δίνοντας στον καταναλωτή την δυνατότητα να έχει πολύ χαμηλές αυξήσεις σε απολύτως απαραίτητα προϊόντα».

Δημοσιογράφος: Την αύξηση θα δει ή τον ανταγωνισμό;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Και ο ανταγωνισμός θα λειτουργήσει, θα το δείτε, γιατί κάθε αλυσίδα θα κάνει το δικό της πακέτο προσφορών, άρα θα μπορούμε να κάνουμε και τη σύγκριση».

Δημοσιογράφος: Και σήμερα διαπιστώνετε ότι δεν λειτουργεί στο βαθμό που θα επιθυμούσατε εσείς ο ανταγωνισμός για να φτιάξουμε αυτό το καλάθι;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Το αντίθετο. Ο ανταγωνισμός λειτουργεί μία χαρά, γι’ αυτό και όπως είδατε από το αποτέλεσμα των ελέγχων, που σας είπα προηγουμένως, καίτοι είναι χιλιάδες οι έλεγχοι που κάνουμε, οι παραβάσεις που τελικά εντοπίζονται είναι σχετικά πάρα πολύ λίγες, της τάξεως του 6%-7%.  Άρα, λοιπόν, ο ανταγωνισμός λειτουργεί. Πρέπει στις παρούσες έκτακτες συνθήκες να βρούμε και πιο έξυπνα εργαλεία».

Δημοσιογράφος: Το βασικό πρόβλημα βέβαια για όλους μας είναι το ενεργειακό. Αυτό συζητήθηκε; Και αν συζητήθηκε με ποια προοπτική;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Το ενεργειακό συζητήθηκε εκτενώς. Και όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που λαμβάνουμε με μεγάλες επιδοτήσεις για την ενεργειακή εξοικονόμηση, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, την ιδιοκατανάλωση και γενικά, για μέτρα που θα βοηθήσουν στην μείωση του ενεργειακού κόστους, αλλά και ως προς την επιδότηση που δίνει η Κυβέρνηση στο ρεύμα».

Δημοσιογράφος: Αν τύχει να γίνουν διακοπές, αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο το υπερβολικό, ένα super market πώς θα λειτουργήσει;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Η Ελλάδα δεν θα έχει κανένα ζήτημα blackout, δεν χρειάζεται καν να το συζητάμε. Είμαστε επαρκέστατα προετοιμασμένοι για αυτό. Θα είμαστε μία από τις τυχερές ευρωπαϊκές χώρες, χάρη στην καλή δουλειά της Κυβερνήσεως, που δεν θα έχουμε τέτοια ζητήματα».

Δημοσιογράφος: Συμφώνησαν οι εμπορικές αλυσίδες για πάγωμα των τιμών σε αυτά τα 50 προϊόντα ή για χαμηλές αυξήσεις;

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Δεν συζητήσαμε καθόλου για πάγωμα καθ’ όσον το πάγωμα δεν είναι και στο δικό τους χέρι.
Πρέπει να σας πω ότι την επόμενη εβδομάδα θα έχουμε εδώ συνάντηση με όλη τη βιομηχανία για να δούμε πώς μπορεί και η βιομηχανία να συμβάλλει στη συγκράτηση των αυξήσεων των τιμών, γιατί το super market είναι η μία πλευρά της βάρκας και υπάρχει και η άλλη πλευρά της βάρκας.
Λοιπόν, θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και στην άλλη πλευρά. Όμως, πιστεύω ότι έχουμε όλοι καταλάβει το μέγεθος της αναγκαιότητας να κρατηθούν τα βασικά προϊόντα για την διαβίωση των Ελλήνων πολιτών στο δυνατόν χαμηλότερο επίπεδο».

Δημοσιογράφος: Κάποιος θα πει ότι κάνατε μία «άτυπη συμφωνία κυρίων». Κάτι που απαγορεύεται.

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Δεν είναι καθόλου «άτυπη συμφωνία κυρίων» και δεν είναι τίποτα που απαγορεύεται και γι’ αυτό η κάθε αλυσίδα θα κάνει τη δική της πολιτική. Άρα, δεν παραβιάζουμε καθόλου το δίκαιο του ανταγωνισμού, κάτι που δεν θα κάναμε ποτέ.

Ευχαριστούμε πάρα πολύ».

Νίκος Θεοδωρόπουλος 
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης