Τελευταία Νέα
Διεθνή

Υπέγραψε την προσάρτηση Donbass, Kherson, Zaporizhia στη Ρωσία ο Putin – Σε ισχύ το πυρηνικό δόγμα

Υπέγραψε την προσάρτηση Donbass, Kherson, Zaporizhia στη Ρωσία ο Putin – Σε ισχύ το πυρηνικό δόγμα
Η Ρωσία αποτελείται πλέον από 89 οντότητες
Σχετικά Άρθρα

Την προσάρτηση των επαρχιών Donetsk, Luhansk, Kherson και Zaporizhia στη Ρωσία υπέγραψε σήμερα Τετάρτη 5/10 ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin, βάζοντας και επίσημα τέλος στη διαδικασία ένταξης των περιοχών αυτών στη Ρωσική Ομοσπονδία, εξέλιξη που σημαίνει πως τα εδάφη αυτά θεωρούνται πλέον ρωσικά και άρα τίθεται και εκεί σε ισχύ το δόγμα που προβλέπει την χρήση ακόμα και πυρηνικών όπλων για την υπεράσπιση τους.
Η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, μια και στο μέτωπο καταγράφεται μια συνεχιζόμενη αντεπίθεση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων τόσο στο νότιο όσο και στο ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας, όπου και οι Ουκρανοί ανακαταλαμβάνουν εδάφη, τα οποία πλέον η Ρωσία θεωρεί δικά της.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος Putin έχει καταστήσει σαφές πως σε περίπτωση που ρωσικό έδαφος δεχθεί επίθεση, τότε η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε διαθέσιμο όπλο που διαθέτει – ακόμα και πυρηνικά – για να το υπερασπίσει.
Σημειώνεται πως τα εδάφη αυτά αποτελούν το 18% του συνόλου της ουκρανικής επικράτειας.
Πάντως τόσο το Κίεβο όσο και η Δύση υποστηρίζουν ότι η προσάρτηση των περιοχών αυτών είναι παράνομη και ότι δεν θα την αναγνωρίσουν ποτέ, επισημαίνοντας πως οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα ανακαταλάβουν όλες τις εκτάσεις.

Ρωσία 89 οντοτήτων

Πλέον και με την υπογραφή του Putin, η Ρωσική Ομοσπονδία αποτελείται από 89 οντότητες.
Ο Denys Pushylin διορίστηκε ως εκτελών χρέη επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, ο Leonid Pasechnik της Λαϊκής Δημοκρατίας του Luhansk, ο Yevhen Balitskyy ως εκτελών χρέη κυβερνήτη της περιφέρειας Zaporizhia και ο Volodymyr Saldo της περιφέρειας Kherson.
Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών αναγνωρίζονται πλέον ως Ρώσοι πολίτες ενώ ορίζεται μια μεταβατική περίοδος έως την 1η Ιανουαρίου του 2026 προκειμένου αφενός να λυθούν διάφορα διαδικαστικά θέματα σχετικά με ζητήματα που άπτονται των στρατιωτικών θεμάτων και της στρατιωτικής θητείας.
Επιπλέον, αναφέρεται πως εντός του ίδιου χρονικού πλαισίου, θα πρέπει να έχει αντιμετωπιστεί το ζήτημα της ένταξης των περιοχών αυτών στα οικονομικά, χρηματοπιστωτικά, πιστωτικά και νομικά συστήματα της Ρωσίας, όπως επίσης και στο κυβερνητικό σύστημα.
Οι ρωσικοί νόμοι και άλλες κανονιστικές πράξεις είναι σε ισχύ από την ημέρα που οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στη Ρωσία, ενώ αναφέρεται πως η Ρωσία εγγυάται σε όλους τους κατοίκους των περιοχών αυτών να μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα.

Ρώσοι πολίτες

Βάσει των όσων προβλέπονται, οι κάτοικοι των νέων «οντοτήτων» αναγνωρίζονται ως Ρώσοι πολίτες, αρχής γενομένης από την 30η Σεπτεμβρίου, την ημέρα που οι περιοχές αυτές εντάχθηκαν στη Ρωσία. Ωστόσο, έχουν δικαίωμα να απορρίψουν τη ρωσική υπηκοότητα σε διάστημα ενός μήνα όσοι διαμένουν σε αυτές τις περιοχές.
Επιπλέον, αναφέρεται ότι οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk θα διατηρήσουν το status τους ως ανεξάρτητες Δημοκρατίες μετά την ένταξη τους στη Ρωσία και η ρωσική γλώσσα θα είναι η επίσημη γλώσσα τους
Όσον αφορά τις επαρχίες της Kherson και της Zaporizhia, αυτές θα ενταχθούν στη Ρωσία ως «οντότητες», αν και θα εξακολουθήσουν να ονομάζονται «περιοχές».

Τι προβλέπεται για τα σύνορα

«Τα σύνορα των ανεξάρτητων Δημοκρατιών και των «περιοχών» θα είναι τα ίδια με αυτά που υπήρχαν την ημέρα της δημιουργίας τους και της ένταξης τους στη Ρωσία» αναφέρεται στο σχετικό νόμο, στον οποίο επισημαίνεται ότι βάσει των διεθνών συμφωνιών, τα σύνορα τους με άλλες χώρες θεωρούνται σύνορα της Ρωσίας.
Σημειώνεται πως οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Donetsk και του Luhansk εντάσσονται στη Ρωσία σύμφωνα με τα σύνορα του 2014, που ορίζουν τα Συντάγματά τους.
Επιπλέον, επισημαίνεται πως οι νόμοι κατοχυρώνουν σημαντικές κοινωνικές και οικονομικές εγγυήσεις για τους κατοίκους των νέων περιοχών, ενώ διαμορφώνεται ένα νέο σύστημα για την προστασία των δικαιωμάτων και των ελευθεριών τους.
Πάντως δεν έχουν οριστεί ακόμα με σαφήνεια τα σύνορα, μια και σε πολλές από αυτές τις περιοχές μαίνονται μάχες με τους Ουκρανούς να κερδίζουν και να ανακαταλαμβάνουν εδάφη.

Το ρούβλι

Όσον αφορά το επίσημο νόμισμα αυτό ορίζεται πως θα είναι το ρούβλι.
Σε πλήρη ισχύ θα τεθεί από την 1η Ιανουαρίου του 2023, καθώς έως τα τέλη του 2022 θα επιτρέπεται και η παράλληλη χρήση του ουκρανικού νομίσματος hryvnia.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης