Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Μυτιληναίος: Λάθη από ΕΕ - Γερμανία, εύσημα στην Ελλάδα - Εξασφαλισμένη η επάρκεια, τσουχτεροί λογαριασμοί

Μυτιληναίος: Λάθη από ΕΕ - Γερμανία, εύσημα στην Ελλάδα - Εξασφαλισμένη η επάρκεια, τσουχτεροί λογαριασμοί
Ο κ. Μυτιληναίος άσκησε σκληρή κριτική στη Γερμανία από την οποία, όπως είπε, ανέκαθεν προέρχονται τα περισσότερα προβλήματα της Ευρώπης
Σχετικά Άρθρα

«Η Ελλάδα το 2023 δεν θα έχει κανένα πρόβλημα ενεργειακού εφοδιασμού, αλλά οι λογαριασμοί θα είναι τσουχτεροί».
Την πρόβλεψη αυτή έκανε ο πρόεδρος της Mytilineos, κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος, μιλώντας σήμερα σε ειδική εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών για την ενέργεια.
Προέβλεψε ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα συνεχίσουν πτωτικά και θα προσεγγίσουν τα 100 ευρώ/MWh.
Ο κ. Μυτιληναίος ξεκίνησε την ομιλία του, ασκώντας σκληρή κριτική στη Γερμανία από την οποία, όπως είπε, ανέκαθεν προέρχονται τα περισσότερα προβλήματα της Ευρώπης.
«Επικαλούνται την κοινοτική αλληλεγγύη, όποτε θέλουν και όποτε δεν τους συμφέρει την πετάνε στο καλάθι των αχρήστων» δήλωσε ο κ. Μυτιληναίος, σχολιάζοντας το πρόγραμμα των 200 δις. ευρώ που ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση για την στήριξη των νοικοκυριών και επιχειρήσεων της Γερμανίας, την ώρα που απορρίπτει οποιοδήποτε πρόταση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Όπως είπε ο κ. Μυτιληναίος, ακόμα μεγαλύτερη είναι η απογοήτευσή του για την Κομισιόν.
Έφερε ως παράδειγμα των καθυστερήσεων από την πλευρά της Κομισιόν στη λήψη μέτρων, το γεγονός ότι από την περασμένη άνοιξη μέχρι και σήμερα, δεν έχει υπάρξει απάντηση από την Επιτροπή για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει οι εταιρείες να πληρώνουν την Gazprom, όχι σε ρούβλια, όπως απαίτησε η Ρωσία, αλλά σε ευρώ.

Το ιστορικό της ενεργειακής κρίσης

Κάνοντας ιστορική αναδρομή στους λόγους που οδήγησαν στην ενεργειακή κρίση, είπε ότι αυτή δεν ξεκίνησε το Φεβρουάριο με αφορμή τον πόλεμο, αλλά πολύ νωρίτερα, όταν ουσιαστικά απαγορεύτηκε η εξόρυξη υδρογονανθράκων μέσω των αντικινήτρων και του παγώματος της χρηματοδότησης από τις τράπεζες τέτοιου είδους επενδύσεων.
Σε εκείνο το χρονικό σημείο, είπε ο κ. Μυτιληναίος, άρχισε να φαίνεται η επερχόμενη έλλειψη υδρογονανθράκων, με την Κομισιόν να μην έχει καταλάβει τίποτε και τους «πράσινους σταυροφόρους» κάθε φορά που τα πράγματα φαινόταν να πηγαίνουν σε τοίχο, να φέρνουν πιο κοντά τους χρόνους της ενεργειακής μετάβασης.
Η δεύτερη φάση της κρίσης ξεκίνησε σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, με το ξέσπασμα της πανδημίας και το τρίτο στάδιο ήταν το άνοιγμα των αγορών μετά τα lockdown που εκτόξευσαν την ζήτηση και πλέον φάνηκε το έλλειμμα στην τροφοδοσία, αφού δεν είχαν γίνει επενδύσεις και ήταν σαφές ότι με τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά, δεν μπορούσαμε να πάμε πουθενά. Το ξέσπασμα του πολέμου, σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, ήταν το κερασάκι στην τούρτα που οδήγησε στη σημερινή κατάσταση.
Κατά την άποψή του, υπάρχει σοβαρό έλλειμμα επάρκειας εφοδιασμού, αφού ακόμα και αν αναπληρωθεί μέρος των ποσοτήτων, που λάμβανε η Ευρώπη από τη Ρωσία πριν την κρίση, τουλάχιστον 50-70 bcm θα λήξουν το 2023 και όλος ο πλανήτης θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωσή του. «Υπάρχει σοβαρό θέμα επάρκειας και θα το πληρώσουν οι φτωχότερες χώρες. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση το 2023 η Ευρώπη να έχει ασφάλεια εφοδιασμού και χαμηλές τιμές» είπε.
Σχολιάζοντας τις συζητήσεις περί της επιβολής πλαφόν, χαρακτήρισε ως αστεία υπόθεση την επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο.
Χαρακτήρισε ως θετική προσέγγιση την επιβολή πλαφόν στο σύνολο των εισαγωγών φυσικού αερίου, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι δύσκολο να βρεθεί η «χρυσή» τιμή που δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού.

Η στάση της ελληνικής κυβέρνησης

Σχετικά με τους χειρισμούς της ελληνικής κυβέρνησης στην ενεργειακή κρίση, είπε ότι είναι η καλύτεροι από οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να αποδεχθούν το γεγονός ότι οι επιδοτήσεις είναι μεγαλύτερες στα νοικοκυριά και να στηρίξουν τα μέτρα.
Δήλωσε ότι μόνο η Mytilineos τον Ιούλιο και τον Αύγουστο εισέφερε 50 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και προέβλεψε ότι οι ανάγκες επιδότησης το 2023 θα είναι πολύ μεγαλύτερος από τα κονδύλια που έχουν εγγραφεί στο πρώτο σχέδιο του Προϋπολογισμού.
Προέβλεψε ότι το αέριο θα επανέλθει ως καύσιμο μετάβασης και ότι θα πάρει πολύ καιρό για να ξεχάσουμε το πετρέλαιο, ακόμη και τον άνθρακα.
«Το πισωγύρισμα που συμβαίνει στην οικονομία είναι δραματικό, είπε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το πρόβλημα του ενεργειακού εφοδιασμού θα λυθεί.
Τέλος, σε ότι αφορά τις τιμές του φυσικού αερίου, το αμέσως επόμενο διάστημα προέβλεψε ότι θα μειώνονται σταδιακά έως το τέλος του χρόνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης