Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τρόμος στην Ιαπωνία από εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα – Συναγερμός για επίθεση

Τρόμος στην Ιαπωνία από εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου από τη Β. Κορέα – Συναγερμός για επίθεση
Για αποφασιστική αντίδραση κάνει λόγο η Νότια Κορέα
Σχετικά Άρθρα

Στην εκτόξευση βαλλιστικού – πιθανότατα διηπειρωτικού – πυραύλου, ο οποίος πέρασε πάνω από την Ιαπωνία με αποτέλεσμα να υπάρξει προειδοποίηση για επίθεση, προχώρησε νωρίτερα σήμερα Τρίτη 4 Οκτωβρίου η Βόρεια Κορέα.
Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Ιαπωνία, επρόκειτο για έναν διηπειρωτικό πύραυλο που πέρασε πάνω από το έδαφος του βόρειου τμήματος της χώρας και αφού διένυσε μια απόσταση 4.600 χιλιομέτρων σε ύψος περίπου 1.000 χιλιομέτρων (ενδεχομένως η μακρύτερη απόσταση που έχει διανύσει βορειο-κορεατικός πύραυλος) έπεσε στη θάλασσα, εκτός της ιαπωνικής ΑΟΖ, στον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ήταν η πρώτη φορά από το 2017 που βορειοκορεατικός πύραυλος ακολούθησε αυτήν την πορεία.

Συναγερμός για επίθεση

Πάντως, η ιαπωνική κυβέρνηση εξέδωσε προειδοποίηση προς τους κατοίκους να αναζητήσουν καταφύγιο, ενεργοποιήθηκε το σύστημα J-Alert, κάποια τρένα σταμάτησαν τα δρομολόγια τους, αν και διευκρίνισε πως δεν ενεργοποίησε συστήματα για την κατάρριψη του.
Σε δηλώσεις του ο Ιάπωνας υπουργός Άμυνας, Yasukazu Hamada υποστήριξε ότι η χώρα του δεν αποκλείει καμία επιλογή, όπως κάποιας μορφής αντεπιθέσεις, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τις συνεχείς εκτοξεύσεις πυραύλων από τη Β. Κορέα, ενώ ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Fumio Kishida έκανε λόγο για «βάρβαρη πράξη βίας», προσθέτοντας πως «την καταδικάζουμε σθεναρά».
Σημειώνεται πως η σημερινή ήταν η πέμπτη μέσα σε δέκα ημέρες και αποτέλεσε την απάντηση σε άσκηση που έκαναν ΗΠΑ, Ν. Κορέα και Ιαπωνία πριν λίγες ημέρες.

Αντιδράσεις και από τη Ν. Κορέα

Έντονες αντιδράσεις υπήρξαν και από τη Νότια Κορέα με τον πρόεδρο Yoon Suk yeol να λέει ότι θα υπάρξει «αποφασιστική» αντίδραση.
«Τέτοιες ανεύθυνες πυρηνικές προκλήσεις θα αντιμετωπιστούν με αποφασιστική αντίδραση από τον στρατό μας και τους συμμάχους μας, καθώς και από τη διεθνή κοινότητα», τόνισε ο Yoon Suk yeol, ο οποίος πάντως σημείωσε πως επρόκειτο για βαλλιστικό πύραυλο μέσου βεληνεκούς (IRBM).

ΗΠΑ: Επικίνδυνη ενέργεια

Από την πλευρά τους οι ΗΠΑ έκαναν λόγο για μια επικίνδυνη και ανεύθυνη ενέργεια, αν και σημείωσαν για ακόμα μια φορά πως παραμένει ανοιχτός ο δρόμος για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Β. Κορέα.
«Καλούμε τη ΛΔΚ (σ.σ. τη Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας) να πάρει τον δρόμο του διαλόγου, να δεσμευτεί στη σοβαρή και συνεχή διπλωματία και να απέχει από περαιτέρω αποσταθεροποιητικές δραστηριότητες» υποστήριξε ο κορυφαίος Αμερικάνος διπλωμάτης για την ανατολική Ασία, Daniel Kritenbrink, ο οποίος υποστήριξε ότι η Κίνα οφείλει να κάνει περισσότερα για να καταπολεμηθεί η παράκαμψη των διεθνών κυρώσεων σε βάρος της Βόρειας Κορέας.
Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία πρέπει να συμβάλουν να κοπούν τα δίκτυα προμηθειών της Πιονγκγιάνγκ, υπογράμμισε ο Daniel Kritenbrink

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης