Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι 6 παρακινδυνευμένες προβλέψεις στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2023 και οι έωλες εικασίες του Υπουργείου Οικονομικών

Οι 6 παρακινδυνευμένες προβλέψεις στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2023 και οι έωλες εικασίες του Υπουργείου Οικονομικών
Πρόκειται για τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό, την ιδιωτική κατανάλωση και τα έσοδα από φόρους που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν πάνω από τα 56 δισ. ευρώ.

Έξι στόχους - παγίδα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού που τελεί υπό την αίρεση της ενεργειακής κρίσης και με ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρηση τους με το τελικό κείμενο που θα κατατεθεί το Νοέμβριο.
Πρόκειται για τις προβλέψεις για τον ρυθμό μεγέθυνσης της οικονομίας, τις επενδύσεις, τον πληθωρισμό, την ιδιωτική κατανάλωση και τα έσοδα από φόρους που εκτιμάται ότι θα κυμανθούν πάνω από τα 56 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα:

1)ΑΕΠ:
Η πρόβλεψη για 2,1% ανάπτυξη το 2023 από 5,3% που αποτελεί καλό εφαλτήριο για το ρυθμό μεγέθυνσης θεωρείται παρακινδυνευμένη καθώς στηρίζεται στην υπόθεση για εξασθένιση των πληθωριστικών πιέσεων αλλά και των κραδασμών στην οικονομία.
Διαφορετικά η ανάφλεξη του πληθωρισμού θα βάλει σε τροχιά επιβράδυνσης μια σειρά από δείκτες που θεωρούνται βασικοί για τα μοτέρ της οικονομίας, καθώς οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από μόνοι τους δεν μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

2)Ιδιωτική κατανάλωση:
Απότομο φρενάρισμα της ιδιωτικής κατανάλωσης προβλέπει το προσχέδιο που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο των κυμάτων της ακρίβειας που με πυρήνα την ενέργεια εξαπλώνεται σε είδη πρώτης ανάγκης χτυπώντας την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων.
Ο ρυθμός αύξησης της πραγματικής ιδιωτικής κατανάλωσης εκτιμάται σε 1,3% όταν το τρέχον έτος θα τρέξει με 7,2% και το 2021 αυξήθηκε κατά 7,8%.

3)Πληθωρισμός:
Η ένταση και η έκταση της ενεργειακής κρίσης έχει ανατρέψει όχι μία μόνο φορά τις προβλέψεις με την τελευταία επικαιροποιημένη να εκτιμά ότι ο τιμάριθμος θα κινηθεί φέτος στο 9,1% από 2,1% το 2021 και θα πέσει στο 3,1% το επόμενο έτος ενώ η ταχύτητα του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή που είναι παραδοσιακά χαμηλότερη από εκείνη του εθνικού δείκτη θα διαμορφωθεί στο 8,8% από 0,6% πέρυσι και θα αποκλιμακωθεί στο 3% το 2023.

4)Ανεργία:
Οι πληθωριστικές εκρήξεις προκαλούν κλυδωνισμούς και στην αγορά εργασίας ενώ οι σειρήνες για νέα κύματα ανέργων από τις επιχειρήσεις που θα συμπαρασυρθούν στη δίνη της ενεργειακής κρίσης ήδη ηχούν…
Στο προσχέδιο καταγράφεται οριακή μείωση της ανεργίας το 2023 και ανεπαίσθητη αύξηση της απασχόλησης.
Ειδικότερα το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να διαμορφωθεί στο 10,8% έναντι 11% το τρέχον έτος και 12,8% το 2021 ενώ με βάση την έρευνα εργατικού δυναμικού τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 12,6%, 12,9% και 14,7%. Στο μέτωπο της απασχόλησης ο ρυθμός αύξησης θα είναι αργός μόλις στο 0,2% το 2023 από 4,6% φέτος.

5)Πλεονάσματα:
Σύμφωνα με το προσχέδιο σημαντικό μέρος της δημοσιονομικής προσαρμογής με επιστροφή σε πρωτογενές πλεόνασμα στη γενική κυβέρνηση της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ από 1,7% του ΑΕΠ έλλειμμα φέτος προέρχεται από την εκτίμηση για αυξημένες κατά 1,58 δις. ευρώ εισπράξεις από φόρους η οποία στηρίζεται στην υπόθεση ότι τα κυβερνητικά μέτρα ελάφρυνσης και ενίσχυσης των εισοδημάτων που θα ενεργοποιηθούν εντός του 2023 σε συνδυασμό με τον πληθωρισμό θα αυξήσουν τη φορολογητέα ύλη με αποτέλεσμα τα συνολικά έσοδα από τους φόρους να ανέλθουν στα 56,19 δις. ευρώ.

6)Επενδύσεις:
Αν υπάρχει αναπτυξιακό αποτύπωμα τον επόμενο χρόνο αυτό θα έρθει μέσα από την αύξηση του ακαθάριστου σχηματισμού παγίου κεφαλαίου υπό την προϋπόθεση ότι θα επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για νέο άλμα στο 16% από 10% φέτος, που θα κινητοποιήσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίες.
Ωστόσο κίνδυνος υπερεκτίμησης της ιδιωτικής επενδυτικής δυναμικής υφίστανται λόγω και της συνεχιζόμενης αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης