Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ρώσοι φεύγουν από τη Lyman, αναδιάταξη δυνάμεων στο μέτωπο - Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς στο Nikolayev

Οι Ρώσοι φεύγουν από τη Lyman, αναδιάταξη δυνάμεων στο μέτωπο - Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς στο Nikolayev
Αλλαγή στρατηγικής και τακτικής για Ρωσία - Πάνω από 270 Ουκρανοί νεκροί στο Nikolayev
Σχετικά Άρθρα
(upd 5) Σε νέο ρου μπαίνει ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τις ραγδαίες εξελίξεις συνεπεία της προσάρτισης και αναγνώρισης από την Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Luhansk, Kherson, Donetsk και Zaporozhye ως ρωσικών εδαφών, καθώς η επόμενη ημέρα της προσάρτησης βρίσκει τις ουκρανικές δυνάμεις να περικυκλώνουν τους Ρώσους στην Lyman, την Ρωσία να απομακρύνει από εκεί τις δυνάμεις της προς αναδιάταξη των γραμμών της και προσπαθεί να «απορροφήσει» τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye στον όμιλο της Rosatom, υπό την δέσμευση του Vladimir Putin να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο που έχει στη διάθεσή της η Ρωσία για να υπερασπιστεί τα εδάφη, αφήνοντας αιχμές ακόμη και για χρήση πυρηνικών όπλων.

Νωρίς το πρωί του Σαββάτου, η Ουκρανία ανακοίνωσε πως έχει περικυκλώσει δυνάμεις της Ρωσίας σ' ένα προπύργιο που είναι κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα στην ανατολική πόλη Lyman, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, όπως δήλωσε ουκρανός στρατιωτικός εκπρόσωπος.

Βαριές απώλειες για τους Ουκρανούς στο Nikolayev

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψαν ένα ουκρανικό MiG-29 στην περιοχή της κατοικημένης περιοχής Pavlovka στο Nikolayev δήλωσε το Σάββατο (1/10/2022) ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Igor Konashenkov.
«Οι ρωσικές δυνάμεις κατέρριψε ένα MiG-29 της ουκρανικής αεροπορίας κοντά στην κοινότητα Pavlovka στην περιοχή Nikolayev», είπε.
Τα ρωσικά στρατεύματα, εν τω μεταξύ σκότωσαν περισσότερους από 270 Ουκρανούς στρατιωτικούς και κατέστρεψαν πέντε άρματα μάχης ενώ απέτρεψαν την προσπάθεια του ουκρανικού στρατού να προχωρήσει στην κατεύθυνση Nikolayev-Krivoi Rog είπε ο Konashenkov, σύμφωνα με το Tass.
«Στην κατεύθυνση Nikolayev-Krivoi Rog, ως αποτέλεσμα της εκτροπής της προσπάθειας του αντιπάλου να προχωρήσει, οι μονάδες των ρωσικών στρατευμάτων σκότωσαν πάνω από 270 Ουκρανούς στρατιώτες και κατέστρεψαν πέντε άρματα μάχης, έξι οχήματα μάχης πεζικού, 23 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης και 11 αυτοκίνητα μέσα σε 24 ώρες», δήλωσε.



Η Ρωσία απομακρύνει τα στρατεύματά της από τη Lyman και αναδιατάσσει δυνάμεις

Τα ρωσικά στρατεύματα αποχώρησαν από την πόλη Lyman στην ανατολική Ουκρανία «λόγω της δημιουργίας απειλής περικύκλωσης», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, και τις αναδιατάσσουν σε πιο πλεονεκτικές γραμμές.
Νωρίτερα σήμερα ο στρατός της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έχει "περικυκλώσει" πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη Lyman, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα.
"Οι ρωσικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες στη Lyman", είχε δηλώσει ο Τσερεβάτι στην ουκρανική κρατική τηλεόραση , όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax- Ukraine.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "περίπου 5.000 με 5.500 Ρώσοι" βρίσκονται μέσα και γύρω από τη Lyman τις τελευταίες ημέρες.
"Όμως μετά τις πρόσφατες μάχες έχει μειωθεί ο αριθμός τους", είχε προσθέσει.
Το Krasny Lyman είναι ένας σημαντικός σιδηροδρομικός κόμβος που αποτελεί μέρος του οικισμού Kramatorsk.
Τα ρωσικά στρατεύματα, μαζί με τις δυνάμεις του DPR και του LPR, ανέλαβαν τον έλεγχο του στα τέλη Μαΐου. Τις τελευταίες εβδομάδες, σκληρές μάχες διεξάγονται στην περιοχή της πόλης, οι αρχές της ΛΔΚ αποκάλεσαν αυτή την κατεύθυνση το πιο δύσκολο τμήμα του μετώπου.

Εισήλθαν οι Ουκρανοί

Ο ουκρανικός στρατός εισήλθε στην πόλη Lyman στην ανατολική Ουκρανία, όπου μαίνονται συγκρούσεις με τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο Serhii Cherevatyi, εκπρόσωπος των ανατολικών ουκρανικών δυνάμεων.
Νωρίτερα το Σάββατο (1/10/2022) ο στρατός της Ουκρανίας είχε ανακοινώσει ότι έχει περικυκλώσει πολλές χιλιάδες Ρώσους στρατιώτες στη Lyman, έναν σιδηροδρομικό κόμβο κρίσιμης σημασίας για τη Μόσχα.
«Οι ρωσικές δυνάμεις είναι περικυκλωμένες στη Lyman», είχε δηλώσει ο Cherevatyi στην ουκρανική κρατική τηλεόραση , όπως μετέδωσε το πρακτορείο Interfax- Ukraine.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «περίπου 5.000 με 5.500 Ρώσοι» βρίσκονται μέσα και γύρω από την πόλη τις τελευταίες ημέρες.
«Όμως μετά τις πρόσφατες μάχες έχει μειωθεί ο αριθμός τους», είχε προσθέσει
Για ανησυχητικά νέα από το μέτωπο έκανε λόγο ο επικεφαλής της Λαϊκής Δημοκρατίας του Donetsk, Denis Pushilin, ο οποίος υποστήριξε πως οι ρωσικές δυνάμεις είναι εν μέρει περικυκλωμένες από τον ουκρανικό στρατό στην πόλη Lyman.
Όπως ανέφερε σε ανάρτησή του στο Telegram ο Pushilin υποστήριξε ότι τα χωριά Yampil και Drobysheve κοντά στη Lyman «δεν ελέγχονται πλέον πλήρως από εμάς».
«Αυτή τη στιγμή η Lyman είναι περικυκλωμένη εν μέρει.
Ο δρόμος της Svatove ελέγχεται από εμάς, αλλά δέχεται πυρά περιοδικά» υποστήριξε ο Pushilin, ο οποίος χαρακτήρισε ανησυχητική την κατάσταση.
«Τα αγόρια μας πολεμούν, ανασυντάσσουμε τις εφεδρείες, πρέπει να κρατήσουμε, αλλά ο εχθρός χρησιμοποιεί σημαντικές δυνάμεις στη μάχη.
Πρόκειται για ένα πολύ δυσάρεστο νέο, αλλά πρέπει να κοιτάξουμε την κατάσταση με νηφαλιότητα και να πάρουμε μαθήματα από τα λάθη μας» τόνισε ο Pushilin.
Σημειώνεται ότι η πόλη Lyman, η οποία πριν τον πόλεμο είχε περίπου 20.000 κατοίκους, καταλήφθηκε από τα ρωσικά στρατεύματα τον Μάιο 2022 έπειτα από παρατεταμένη μάχη.
Στα τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου, αυτή η πόλη καθώς και οι κοντινές περιοχές παραμένουν το κύριο σημείο επιθέσεων των δυνάμεων του Κιέβου, σημειώνοντας τακτικές επιτυχίες χρησιμοποιώντας την έλλειψη ρωσικού ανθρώπινου δυναμικού στην περιοχή.

Συγχώνευση πυρηνικού σταθμού Zaporizhye με Rosatom

Την ίδια ώρα η Ρωσία προσπαθεί να συγχωνεύσει τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia στη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Rosatom, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της εταιρείας ατομικής ενέργειας της Ουκρανίας.
Μιλώντας στο BBC News το Σάββατο, ο Petro Kotin είπε πως οι Ρώσοι «προσπαθούν να κάνουν το προσωπικό μας να υπογράψει νέες συμβάσεις με τη Rosatom».
Οι δηλώσεις του έρχονται μετά από αναφορές ότι ο Ουκρανός γενικός διευθυντής του πυρηνικού σταθμού της Zaporizhzhia που ελέγχεται από τη Ρωσία, Ihor Murashov, συνελήφθη από ρωσική περίπολο
Ο γενικός διευθυντής του υπό ρωσική κατοχή ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Zaporizhye συνελήφθη από ρωσική περίπολο, ανακοίνωσε σήμερα 1/10 η Energoatom, η κρατική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για το σταθμό.
Ο Igor Murashov συνελήφθη ενώ μετέβαινε, από το μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, στην πόλη Energodar χθες, Παρασκευή, γύρω στις 4 μ.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), ανέφερε σε δήλωσή της η εταιρεία.
«Υποχρεώθηκε να βγει από το αυτοκίνητο και, με δεμένα τα μάτια του, οδηγήθηκε προς άγνωστη κατεύθυνση», έγραψε ο Kotin στην εφαρμογή μηνυμάτων Telegram, προσθέτοντας πως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει τίποτε γνωστό για την τύχη του Murashov.
Ο Murashov «έχει την κύρια και αποκλειστική ευθύνη για την πυρηνική ασφάλεια» του σταθμού και η κράτησή του «θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των επιχειρήσεων του μεγαλύτερου σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας και της Ευρώπης», τόνισε ο Kotin.
Ο ίδιος κάλεσε τις ρωσικές δυνάμεις να «σταματήσουν αμέσως τις ενέργειες πυρηνικής τρομοκρατίας έναντι της διαχείρισης και του προσωπικού» του σταθμού και να απελευθερώσουν τον Murashov.
Αναμένουμε ότι προσπαθούν να τον κάνουν να δεχτεί αυτή την κίνηση από τους Ρώσους για να πιάσει τον πυρηνικό σταθμό Zaporizhzhia από τη Rosatom.
Ο Kotin περιέγραψε επίσης τον Murashov ως τον κύριο υπεύθυνο για την ασφάλεια του εργοστασίου, το οποίο λειτουργεί επί του παρόντος από 7.000 άτομα.

Μακελειό και τρόμος

Οι νέες κινήσεις έρχονται μετά από ένα ακόμα μακελειό καταγράφηκε τηνΠαρασκευή 30/9 κοντά στην πόλη της Zaporizhia (είναι εκτός των εδαφών που τελούν υπό ρωσική κατοχή, που αναγνωρίστηκαν ως Ανεξάρτητη Δημοκρατία και που σήμερα πρόκειται να ενταχθούν στη Ρωσία), καθώς πύραυλοι έπληξαν μια αυτοκινητοπομπή τουλάχιστον 10 αυτοκινήτων, αφήνοντας πίσω τουλάχιστον 23 νεκρούς και 28 τραυματίες.
Οι πληροφορίες είναι συγχεχυμένες για τις προθέσεις των ανθρώπων που ήταν στην αυτοκινητοπομπή.
Η μεν Ουκρανία υποστηρίζει ότι πήγαιναν στα «υπό ρωσική κατοχή εδάφη» για να παραλάβουν συγγενείς τους ενόψει της προσάρτησης των εδαφών αυτών από τη Ρωσία, η μεν ρωσική πλευρά επισημαίνει ότι επρόκειτο για ανθρώπους που ήθελαν να φύγουν από την επιρροή του Κιέβου και να μεταβούν στα «απελευθερωμένα εδάφη».

Κίεβο: Ο τρόμος συνεχίζεται

«Ο τρόμος συνεχίζεται.
Οι δολοφονίες συνεχίζονται.
Δεκαέξι πύραυλοι εκτοξεύτηκαν, χρησιμοποιώντας το πυραυλικό σύστημα S-300» ανέφερε ο Kyrylo Tymoshenko, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας.
Ο κυβερνήτης της περιοχής, Oleksandar Starukh έκανε λόγο για νεκρούς και τραυματίες, επισημαίνοντας ότι η αυτοκινητοπομπή επλήγη από ρωσικούς πυραύλους.
«Οι ρατσιστές άνοιξαν πυρ σε αμάχους που περίμεναν σε μια ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή.
Αυτοί οι άνθρωποι επρόκειτο να μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στους συγγενείς τους στα κατεχόμενα.
Υποτίθεται ότι επρόκειτο να τους πάρουν και να τους μεταφέρουν στα ελεύθερα εδάφη.
Οι κατακτητές χτύπησαν ανυπεράσπιστους Ουκρανούς.
Πρόκειται για ακόμα μια τρομοκρατική επίθεση από ένα τρομοκρατικό κράτος» υποστήριξε ο Starukh αναφέροντας πως η αυριανή ημέρα, Σάββατο 1 Οκτωβρίου κηρύχθηκε ως ημέρα πένθους για τη Zaporizhia.

Διαψεύδει η Ρωσία, πυρά στην Ουκρανία

Τις κατηγορίες αυτές απορρίπτει κατηγορηματικά η ρωσική πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις έπληξαν την αυτοκινητοπομπή που κινούνταν προς «το απελευθερωμένο τμήμα της Zaporizhia».
«Περίπου 10 αυτοκίνητα χτυπήθηκαν κοντά στο σημείο ελέγχου.
Ακόμα δεν είναι σαφής ο αριθμός των θυμάτων και των τραυματιών.
Είμαι σίγουρος ότι το Κίεβο θα κάνει τα πάντα για να αντιστρέψει την πραγματικότητα, ώστε να κατηγορήσουν για αυτό τη Ρωσία» υποστήριξε ο Vladimir Rogov, επικεφαλής του κινήματος «Μαζί με τη Ρωσία».
Όπως είπε ο Rogov, οι πολίτες αυτές ήθελαν να εγκαταλείψουν τις περιοχές που ελέγχονται από το Κίεβο.

Υπό ουκρανικό έλεγχο το Kupiansk

Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, οι ουκρανικές δυνάμεις έθεσαν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη Kupiansk, στα βορειοανατολικά της Ουκρανίας.
Ειδικότερα, αξίζει να σημειωθεί, ότι ένα μεγάλο μέρος αυτής της πόλης –σημαντικού σιδηροδρομικού κόμβου– είχε ανακαταληφθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, στην αντεπίθεση που εξαπέλυσε το Κίεβο στην περιοχή του Χαρκόβου, όμως ρωσικές δυνάμεις παρέμεναν ακόμη στην απέναντι όχθη του ποταμού, ενώ οι άμαχοι προσπαθούσαν να διαφύγουν.
Τουλάχιστον 20 άμαχοι βρέθηκαν νεκροί από σφαίρες μέσα στα οχήματά τους στη νοτιοανατολική Ουκρανία, κοντά στο Kupiansk, δήλωσε σήμερα Σάββατο 1/10οy κυβερνήτης του Kharkov Oleg Sinegubov.
"Εντοπίστηκε οχηματοπομπή με νεκρούς αμάχους.
Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία, 20 άνθρωποι είναι νεκροί στα οχήματα αυτά", ανέφερε ο Sinegubov στο Telegram.
Σύμφωνα με τον ίδιο, "οι (Ρώσοι) κατακτητές επιτέθηκαν εναντίον αυτών των αμάχων που προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς".

"Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτή την ωμότητα", υπογράμμισε, ενώ πρόσθεσε ότι στο σημείο έχουν μεταβεί "αστυνομικοί και ειδικοί" και "έχει ξεκινήσει έρευνα".

Βασικά σημεία

1. Ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin ανακοίνωσε την ρωσική προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών εδαφών στις 30 Σεπτεμβρίου χωρίς να προσδιορίσει με σαφήνεια τα σύνορα αυτών των εδαφών που διεκδικούνται.

2. Ο Putin ανακοίνωσε ότι ο συνηθισμένος φθινοπωρινός κύκλος στρατολόγησης της Ρωσίας θα ξεκινήσει ένα μήνα αργότερα την 1η Νοεμβρίου, πιθανότατα επειδή η μερική επιστράτευση Ρώσων ανδρών από τη Ρωσία επιβαρύνει τη γραφειοκρατία των ρωσικών στρατιωτικών επιτροπών που συνήθως επιβλέπουν τον εξαμηνιαίο κύκλο στρατολόγησης.

3. Οι Ρώσοι αξιωματούχοι θα μπορούσαν να επιμηκύνουν τους στρατεύσιμους του περασμένου έτους όταν λήξει η θητεία τους την 1η Οκτωβρίου.

4. Οι ουκρανικές δυνάμεις πιθανότατα περικύκλωσαν το Lyman.

5. Οι Ουκρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι τήρησαν επιχειρησιακή σιωπή σχετικά με τους ελιγμούς εδάφους της Ουκρανίας στην Περιφέρεια Kherson, αλλά δήλωσαν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν να αναγκάζουν τα ρωσικά στρατεύματα να υπερασπιστούν τις θέσεις τους.

6. Τα ρωσικά στρατεύματα συνέχισαν τις χερσαίες επιθέσεις στην περιφέρεια του Donetsk.

7. Οι ρωσικές αρχές συνέχισαν τις προσπάθειες για να εξαναγκάσουν τη ρωσική συμμετοχή στις προσπάθειες κινητοποίησης, αλλά πιθανότατα θα δυσκολευτούν να εξαναγκάσουν τη συμμετοχή καθώς οι Ρώσοι συνεχίζουν να φεύγουν από τη Ρωσία για τα συνοριακά κράτη που τους καλωσορίζουν.

8. Ρώσοι αξιωματούχοι δέχονται δωροδοκίες και επιδίδονται σε άλλη προνομιακή μεταχείριση για να αποτρέψουν ή να ελαφρύνουν το οικονομικό βάρος της κινητοποίησης των πλουσίων.

9. Οι ρωσικές αρχές συνεχίζουν να αναπτύσσουν επιστρατευμένο προσωπικό στην Ουκρανία χωρίς επαρκή εκπαίδευση ή εξοπλισμό, και το προσωπικό είναι απίθανο να έχει την οικονομική δυνατότητα να παρέχει τις προμήθειες του.

10. Οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλική επίθεση σε ουκρανική ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή και προσπάθησαν να κατηγορήσουν την ουκρανική κυβέρνηση.

Η εξέλιξη του πολέμου επί χάρτου...
1_502.JPG
2_392.JPG
3_261.JPG
4_201.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης