Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονόμου: Εάν ο Erdoğan βρεθεί στην Πράγα θα κληθεί να απαντήσει στα προσχήματα που βάζει έναντι της χώρας

Οικονόμου: Εάν ο Erdoğan βρεθεί στην Πράγα θα κληθεί να απαντήσει στα προσχήματα που βάζει έναντι της χώρας
 «H χώρα μας με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, τεκμήρια, τα οποία εδράζονται στις Συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο, σε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο μας, ενημερώνει τους εταίρους, τους συμμάχους μας, τη διεθνή κοινή γνώμη και αποδομεί αμέσως τα ανυπόστατα τουρκικά επιχειρήματα», τόνισε ο Γ. Οικονόμου
Σχετικά Άρθρα

«Η Ελλάδα δεν φοβάται τίποτα. Οφείλει να μετρά σωστά τις εξελίξεις, να ζυγίζει σωστά τις αντιδράσεις της απέναντι πλευράς, τη διαρκή και κλιμακούμενη προκλητικότητα σε επίπεδο ρητορικής, να παρατηρεί τι γίνεται στο πεδίο. Οφείλουμε να είμαστε σε εγρήγορση, να έχουμε κατά νου ότι απέναντί μας έχουμε μια δύναμη που μας απειλεί διαρκώς, που έχει ανοιχτό casus belli έναντι της χώρας, που συμπεριφέρεται με τρόπο, που αγνοεί το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου.
Κάνοντας αναφορά στην τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Οικονόμου μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «OPEN», υπογράμμισε πως «με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα, πάντοτε είμαστε έτοιμοι ν’ απαντήσουμε σε κάθε πρόκληση, εφόσον χρειαστεί».
Όπως ανέφερε, «η Τουρκία βρίσκεται, εδώ και πάρα πολύ καιρό, σε μία τροχιά διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, της Ιστορίας, των Συνθηκών και του Διεθνούς Δικαίου, με όλους τους τρόπους. Με ρητορική προκλητική, με ανυπόστατους ισχυρισμούς, επιμένει σ’ αυτή την τακτική, η οποία αναδεικνύεται στην πραγματικότητα πόσο αδιέξοδη είναι».
Για την ελληνική στάση, επεσήμανε πως «η χώρα μας με ψυχραιμία, νηφαλιότητα, τεκμήρια, τα οποία εδράζονται στις Συνθήκες, στο Διεθνές Δίκαιο, σε αυτά που πραγματικά συμβαίνουν στο Αιγαίο και στον εναέριο χώρο μας, ενημερώνει τους εταίρους, τους συμμάχους μας, τη διεθνή κοινή γνώμη και αποδομεί αμέσως τα ανυπόστατα τουρκικά επιχειρήματα».

Ανοιχτή στο διάλογο η Ελλάδα

Τόνισε δε, πως «εάν ο κ. Erdoğan βρεθεί στην Πράγα, στον ίδιο χώρο γύρω από το ίδιο τραπέζι, μαζί με όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, είναι βέβαιο ότι εκεί θα κληθεί να απαντήσει στα προσχήματα που βάζει έναντι της χώρας».
Επανέλαβε ότι η Ελλάδα, όπως έχει πει και πολλές φορές ο Πρωθυπουργός, είναι πάντοτε ανοιχτή στο διάλογο, αλλά και όπως επίσης έχει πει και έχει ξεκαθαρίσει ο Πρωθυπουργός - τελευταία από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Ο.Η.Ε., απευθυνόμενος και στους Τούρκους πολίτες- είναι μια χώρα που δεν μπορεί κανείς να την αναδείξει ως εχθρό, ως πρόβλημα του τουρκικού λαού.
«Εμείς με νηφαλιότητα και ανυποχώρητα είμαστε εδώ για να υπερασπιζόμαστε την εθνική μας κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως είναι κατοχυρωμένα από Διεθνείς Συμβάσεις, όπως απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο και από την άλλη να δούμε, πώς μαζί με την Τουρκία μπορούμε ν’ αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις προς όφελος της σταθερότητας στην περιοχή, αλλά και των δύο λαών».
Επανέλαβε ότι η χώρα μας έχει πολύ καθαρή θέση απέναντι στις σχέσεις που πρέπει να έχει με την Τουρκία.
«Στις κόκκινες γραμμές είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και την εθνική μας κυριαρχία. Έχουμε πετύχει να μην παρασυρόμαστε σε αυτό τον κατήφορο, αυτή την υστερία της Τουρκίας το προηγούμενο διάστημα. Ούτε θα παρασυρθούμε τώρα, συνεχίζουμε σταθερά και ανυποχώρητα σε οτιδήποτε είναι εποικοδομητικό για τους δύο λαούς. Ούτε βήμα πίσω στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δεν μπαίνουμε στο πινγκ-πονγκ των υστερικών κατηγοριών και των ανυπόστατων ισχυρισμών που συνεχώς η τουρκική πλευρά διατυπώνει το τελευταίο διάστημα», συμπλήρωσε.

Για Menendez

Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου, «η τελευταία εξέλιξη με τον κ. Menendez, αλλά και μια σειρά από δηλώσεις αξιωματούχων και της Ευρώπης και των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, δείχνουν ότι όσο η Τουρκία επιμένει να προκαλεί, να απειλεί, να κινείται εκτός του πλαισίου δικαίου και του κεκτημένου που ο κόσμος εξασφάλισε μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τόσο δεν θα καταφέρνει να γίνεται αποδεκτή σε ένα πλαίσιο που διέπει τις διεθνείς σχέσεις, είτε αυτό έχει να κάνει με τους εξοπλισμούς, είτε έχει να κάνει με τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε έχει να κάνει με τις σχέσεις με το Δυτικό κόσμο γενικότερα».
Σημείωσε ότι η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει ότι πρέπει να σέβεται τους κανόνες, πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.
«Δεν μπορεί να είσαι σύμμαχος μιας χώρας του ΝΑΤΟ και να την απειλείς με casus belli, δεν μπορείς να αμφισβητείς την κυριαρχία νησιών που το Διεθνές Δίκαιο και οι Συνθήκες δείχνουν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση, δεν μπορείς να φθάνεις ν’ αμφισβητείς την κυριαρχία ελληνικού εδάφους. Όλα αυτά είναι απαράδεκτα για μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, που είναι -υποτίθεται- σύμμαχός μας», είπε χαρακτηριστικά.
«Είναι γενικά μη αποδεκτά, πολύ περισσότερο τώρα σε μία περίοδο που δοκιμάζεται η Ευρώπη και ο πλανήτης από τον αναθεωρητισμό και την εισβολή του Putin στη Ρωσία», πρόσθεσε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες υιοθετούν το σχέδιό μας

«Θα επιμείνουμε στις θέσεις μας και στα άτυπα και στο τακτικό Συμβούλιο Κορυφής. Θα επιμείνουμε προς την ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών σε συγκεκριμένες κατευθύνσεις: Και στο πλαφόν και στην ενιαία προμήθεια και στην περαιτέρω αποσύνδεση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την τιμή του φυσικού αερίου. Εκεί έχουν γίνει κάποια βήματα, στα οποία η χώρα μας πιο έγκαιρα και πιο προωθημένα έχει κάνει βήματα προς την κατεύθυνση αυτή. Πρέπει να αντιληφθούν οι Ευρωπαίοι ότι είναι ανάγκη να τρέξουν πιο γρήγορα», τόνισε ο κ. Οικονόμου, λέγοντας πως «θα συνεχίζουμε να επιμένουμε στην κατεύθυνση πολύ ουσιαστικής και αποτελεσματικής παρέμβασης από την πλευρά της Ε.Ε».
Υπενθύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει από το Μάρτιο να ζητά ουσιαστικές παρεμβατικές πολιτικές, ενώ ταυτόχρονα, η χώρα ξετυλίγει το δικό της εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής ακρίβειας.
«Ένα σχέδιο που τώρα σπεύδουν να υιοθετήσουν, η μια μετά την άλλη, αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Ένα σχέδιο που έχει ως αποτέλεσμα ο Έλληνας καταναλωτής να πληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», πρόσθεσε.
Αφού σημείωσε ότι η Ευρώπη στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης πηγαίνει πάρα πολύ αργά, τόνισε ότι «πρέπει άμεσα να παρθούν αποφάσεις προς την κατεύθυνση που εμείς ήδη, από τον περασμένο Μάρτιο, έχουμε δείξει.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα σταματήσουμε με επιχειρήματα να προσπαθούμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι οφείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να σταθεί στο πλευρό των λαών, στο πλευρό των εθνικών Κυβερνήσεων, για να αντιμετωπίσουμε τα πολύ δύσκολα που έχουμε μπροστά μας. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνειδητοποιούν ότι και αρκετός χρόνος χάθηκε και ότι δεν υπάρχει περαιτέρω χρόνος για καθυστέρηση».

Για εκλογές

«Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής η Νέα Δημοκρατία δεν θα χρειαστεί κανένα άλλο πολιτικό κόμμα για να κυβερνήσει. Δεν υπάρχει κάποια ένδειξη αυτή τη στιγμή, που να δείχνει ότι σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, η Νέα Δημοκρατία δεν θα εξασφαλίσει την αυτοδυναμία», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.
«Όταν μιλάμε για αυτοδυναμία και για Κυβέρνηση ισχυρής πλειοψηφίας της Νέας Δημοκρατίας, δεν μιλάμε ούτε για μια Κυβέρνηση με παρωπίδες, ούτε για μια Κυβέρνηση που θα ζητά κομματικά διαβατήρια. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να ενσωματώνουμε, μπορούμε να αξιοποιούμε ανθρώπους και απόψεις, που δεν προέρχονται από το στενό κομματικό μας χώρο. Αυτό είναι το υπόδειγμα διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη από το 2019 μέχρι σήμερα. Αυτό θα είναι και την επόμενη μέρα, όταν ο κόσμος μας δώσει ισχυρή εντολή για αυτοδύναμη Κυβέρνηση», κατέληξε.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης