Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επίθεση Draghi κατά Scholz: Λάθος η κίνηση της Γερμανίας για πακέτο στήριξης της ενέργειας με 200 δισ. - Η ΕΕ πρέπει να δρα από κοινού

Επίθεση Draghi κατά Scholz: Λάθος η κίνηση της Γερμανίας για πακέτο στήριξης της ενέργειας με 200 δισ. - Η ΕΕ πρέπει να δρα από κοινού
Το Βερολίνο ανακοίνωσε ειδικότερα ένα τεράστιο πρόγραμμα κρατικής βοήθειας, που τροφοδοτείται από νέο χρέος, με στόχο να επιβιώσει η Γερμανία από την ενεργειακή κρίση
Σχετικά Άρθρα

Σφοδρή επίθεση με αιχμές εξαπέλυσε ο απερχόμενος Ιταλός πρωθυπουργός Mario Draghi αλλά και η πιθανή διάδοχός του G. Meloni για την «κίνηση» ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ της Γερμανίας να προστατεύσει τους πολίτες της από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι η «Ευρώπη πρέπει να δρά από κοινού».
«Αντιμετωπίζοντας τις κοινές απειλές της εποχής μας, δεν μπορούμε να ξεχωρίσουμε τους εαυτούς μας ανάλογα με το ύψος των περιθωρίων στους εθνικούς μας προϋπολογισμούς», είπε σε δήλωση Τύπου.
Οι δηλώσεις έγιαναν αφότου η Γερμανία ανακοίνωσε ένα πακέτο - ασπίδα 200 δισεκατομμυρίων ευρώ για την προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από το εκρηκτικό κόστος ενέργειας, λέγοντας ότι βρισκόταν σε «ενεργειακό πόλεμο για την ευημερία και την ελευθερία» με τη Ρωσία.

Η Γερμανία θα κινητοποιήσει την οικονομική «ασπίδα» 200 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης

Το Βερολίνο ανακοίνωσε ειδικότερα ένα τεράστιο πρόγραμμα κρατικής βοήθειας, που τροφοδοτείται από νέο χρέος, με στόχο να επιβιώσει η Γερμανία από την ενεργειακή κρίση.
Το σχέδιο έτυχε ευρείας αποδοχής από τη βιομηχανία.
«Η ενεργειακή κρίση απαιτεί μια απάντηση από την Ευρώπη για τη μείωση του κόστους για τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, για τον περιορισμό των έκτακτων κερδών των παραγωγών και των εισαγωγέων, για την αποφυγή επικίνδυνων και αδικαιολόγητων στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς και για τη διατήρηση της Ευρώπης ενωμένη απέναντι σε μια έκτακτη ανάγκη», είπε ο Draghi.
Σε μια συνάντηση των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ στις Βρυξέλλες την Παρασκευή, ο Ιταλός Ρομπέρτο Cingolani επανέλαβε την υποστήριξη της Ρώμης για ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου σε όλη την ΕΕ, κάτι που ο Draghi ζητούσε εδώ και καιρό.
«Όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι υπάρχει μια προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, η οποία είναι η μείωση του κόστους του φυσικού αερίου.
Αλλά υπάρχει επίσης μια δεύτερη προτεραιότητα, να αποφευχθεί η δημιουργία έλλειψης φυσικού αερίου», είπε ο Cingolani.
Ο Draghi είναι στην εξουσία μόνο για άλλες λίγες εβδομάδες, πιθανότατα να αντικατασταθεί από την Meloni, της οποίας το ακροδεξιό κόμμα Αδελφοί της Ιταλίας κέρδισε τις εκλογές την περασμένη Κυριακή 25/09.
Η Meloni υποστήριξε την ιδέα ενός ευρωπαϊκού ανώτατου ορίου τιμών και ενόψει της συνεδρίασης της Παρασκευής 30/09, φάνηκε επίσης να επικρίνει τη Γερμανία σε μια δήλωση που ζητούσε «μια άμεση ευρωπαϊκή απάντηση» στην ενεργειακή κρίση.
«Κανένα κράτος μέλος δεν μπορεί να προσφέρει αποτελεσματικές και μακροπρόθεσμες λύσεις από μόνο του ελλείψει κοινής στρατηγικής, ούτε καν εκείνες που φαίνονται λιγότερο ευάλωτες οικονομικά», είπε.

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης